Pörköltalapot készítünk: egy kevés olajat felforrósítunk, és az apróra vágott hagymát üvegesre dinszteljük rajta. Ezután levesszük a tűzről, hozzáadjuk a pirospaprikát, elkeverjük, megsózzuk és megborsozzuk.
Hozzáadjuk a csirkecombokat is, és jól átforgatjuk őket az olajban, hogy a pirospaprika egyenletesen befedje mindet. Visszatesszük a tűzre, és alacsony lángon, lefedve főzni kezdjük.
Amíg fő a csirke, egy nagyobb edényben kb. 30 perc alatt megfőzzük a babot, majd leszűrjük. A tejfölt egy nagy tálba tesszük, megsózzuk, 2 merőkanálnyi pörkölt lével meglocsoljuk, és elkeverjük (a csirkehús viszonylag gyorsan elkészül, nagyobb mennyiségnél kb. 1 óra alatt, közben érdemes átforgatni a húst, de vizet ne adjunk hozzá, mert a hús kiengedi a levét).
Előveszünk egy tűzálló tálat vagy jénait, az aljába 2 evőkanálnyi paprikás szaftot kanalazunk, majd rétegezni kezdjük: először a babbal, majd a csirkecombbal, és azt követi a vastag, tejfölös réteg. Utána megint a bab, majd a csirke, a tetejét pedig a tejfölös réteggel fejezzük be.
Amikor kész a rétegezés, egy fóliával lefedjük a tálat, és a 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk 45 percre. 45 perc után levesszük a fóliát, és addig sütjük, amíg a teteje megpirul.
Ez a családom egyik kedvenc receptje, nagyon egyszerű megcsinálni és mindenki imádja. Van, aki eleve úgy készíti a babos csirkét, hogy már a pörkölt főzésekor leveszi a bőrét, ezt mindenki maga dönti el, hogy szereti, én le szoktam venni, mert nem lehet a bőrét megpirítani.
A hús omlós puha és fantasztikusan összeillenek az ízek! - goldenbarley
Ezek is érdekelhetnek
Szeretnél értesülni a Mindmegette legfrissebb receptjeiről? Érdekel a gasztronómia világa? Iratkozz fel most heti hírlevelünkre!