Bableves

default user icon
4 3.7/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • 1/2 kg szárazbab
  • 1 db (kb. 1 kg) főtt, füstölt tarja (vagy csülök)
  • leveszöldség (2-3 répa, fehérrépa, zeller)
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1/2 kg krumpli
  • 1 kis csomag (ötdarabos) füstli
  • olaj
  • liszt
  • bors
  • babérlevél
  • pirospaprika
  • 1 tojás

Elkészítés

    Elkészítés: A szárazbabot kiválogatom, egy éjszakára beáztatom. Másnap a tarjával vagy csülökkel felteszem főni. Annyi vizet engedek rá, amennyi levest akarok (én 10 literes fazékban szoktam főzni, egy jó tenyérnyi marad a fazék tetejétől). Sózom, borsozom, beledobok 3-4 babérlevelet, belenyomom a fokhagymát. Kb. fél órát főzöm, addig a leveszöldséget megtisztítom, és hasábokra vágom. Fél óra után a tarját (csülköt) kiveszem, beleteszem a levesbe a zöldséget. Kb. 20 perc után beleteszem a megtisztított, felkockázott krumplit. Még 20 perc: jöhet a rántás, ami a leves mennyiségétől függően 4-5 evőkanál olaj, 3-4 evőkanál liszt és egy mokkáskanál pirosparika keveréke. Ezután beleteszem a félbevágott füstliket, majd 1 tojásból és 10 dkg lisztből kevés sóval készített csipetkét szaggatok bele. Ezután már csak addig kell forralni, amíg a csipetke feljön a tetejére. Friss kenyérrel, kis tejföllel meglocsolva szoktuk enni (mint a Jókai-bablevest). Jó étvágyat!

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

zsolnai ferenc 2 évvel ezelőtt
Kételkedem én is,mert egy fűstőlt csűlőknek legalább két ora kell hogy puha legyen.
Endrődi-Erdős Henrietta 2 évvel ezelőtt
Helló! Félóra alatt megfő az 1kg csülök? Ez biztos?
Peszeki Orsolya 2 évvel ezelőtt
Nagyon jó recept, de mi krumplit nem szoktunk tenni a bablevesbe.
Farkas Andrea 11 évvel ezelőtt
Még valami: a tarját (csülköt) meg lehet enni a leves mellé, vagy főtt tojással, tormával vacsorára!

Hasonló Receptek

Magazin