Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Bableves füstölt oldalassal

75 perc
bonyolult
átlagos
4 adag
Hozzávalók
  • 50 dkg tarkabab
  • 1 fej hagyma
  • 6-8 szelet füstölt oldalas
  • 2 tk ecet vagy tárkonyecet
  • 1 ek tönkölybúzaliszt
  • 1 db sárgarépa
  • 1 db fehérrépa
  • 1 db paprika
  • 1 ek olaj
  • 1 tk édes-nemes pirospaprika

Elkészítés

  1. A babot egy estére, a füstölt húst főzés előtt egy-két órával beáztatjuk. Az előzőleg beáztatott babot másnap feltesszük főni a füstölt hússal együtt. Amikor felforr, az első főzőlevet leöntjük. Ha félig megpuhult, hozzáadjuk a megtisztított, feldarabolt zöldségeket és a megpucolt, egész hagymát.
  2. Amikor megpuhult a bab és az oldalas is, egy teflon serpenyőben rántást készítünk. A felmelegített olajhoz hozzáadjuk a lisztet és megpirítjuk. Ezután megszórjuk a pirospaprikával, elkeverjük, és felengedjük hideg vízzel. Folyamatosan kevergetjük, amikor felforr, a levesbe öntjük.
  3. A végén hozzáadjuk az ecetet, felforraljuk, és tálaljuk. Hagymával és tejföllel kínáljuk.

Megjegyzés

A magyar konyha jellegzetes"téli" levese, mely természetesen más évszakban is fogyasztható. Erdélyi konyhákban lila hagymával fogyasztják, nagypapám anélkül meg sem ette. Finom, laktató leves, mely egytálételként is megállja a helyét.

Tálaláskor adhatunk hozzá tejfölt, de nálunk ez általában elmarad. Erdélyben a bablevest hagymával, mi tavasszal zöldhagymával, télen lila hagymával esszük. Jó étvágyat! - BiroSari

Ezek is érdekelhetnek

Friss