Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Bableves fehérbabból

default user icon
1 5/5

Hozzávalók

  • 50 dkg száraz fehérbab
  • 2-3 szál sárgarépa
  • 1-2 szál fehérrépa
  • 1 közepes fej hagyma
  • 1/2 karalábé
  • 1/2 zellergumó
  • petrezselyem és/vagy zellerzöld
  • ételízesítő
  • bors ízlés szerint
  • 1 húsleveskocka
  • 1 közepes burgonya
  • A rántáshoz:
  • liszt
  • olaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 kávéskanál piros paprika
  • A csipetkéhez:
  • 1 tojás
  • liszt

Elkészítés

    1. A babot pár órával az elkészítés előtt hideg vízbe áztatjuk. Jól átmossuk, szűrőn keresztül is, hogy ne maradjon szennyeződés, illetve átnézzük, nem zsizsikes-e.
    2. Feltesszük főni kevés vízben, majd ha forr, leszűrjük, ezzel elkerüljük, hogy a gyomrot terhelje és felfúvódást okozzon. Ezt követően ismét feltesszük főni a megtisztított és darabolt zöldségekkel (a hagymát egészben hagyjuk). Beledobjuk a leveskockát, sózzuk, borsozzuk.
    3. Amikor már majdnem kész, belekockázzuk a burgonyát, és elkészítjük a rántást.
    4. Az olajban elkeverjük a lisztet, és figyelve, hogy le ne égjen, aranyszínűre pirítjuk. Hozzáadjuk a pirospaprikát, levesszük a tűzről, elkeverjük 2 dl hideg vízzel, majd a leveshez keverjük.
    5. Ha felforrt, ezután belekerülhet a csipetke vagy más tésztaféleség. 10 percig főzzük, megkóstoljuk, igényel-e további fűszerezést. Friss kenyérrel, tejföl lel vagy kevés ecettel ízesítve tálaljuk.

    BABLEVES FÜSTÖLT HÚSOS DERELYÉVEL 

    ZÖLDBABLEVES FÜSTÖLT SZALONNÁVAL

    BABLEVES FÜSTÖLT SZALONNÁVAL 

Megjegyzés

Mivel ez egy emberes adag, akár két napra is jóllakatja a családot, van esély rá, hogy másnapra besűrűsödik. Ilyenkor öntsük fel és forraljuk össze. :)

Szaniani
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hozzászólások

Ernocske
Én előző este szoktam beáztatni a babot, így a hasábra vágott zöldségekkel együtt egyszerre szoktam megfőzni, általában kuktában. Azt sem bánom, ha fingok tőle, szerencsére nem dolgozok zsúfolt irodában.

Hasonló Receptek

Magazin