Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Babgulyás kétféle hússal

120 perc
mester
megfizethető

Elkészítés

Elkészítés: Két edénnyel kezdünk dolgozni: egy kisebb lábasban pörköltalapot készítünk (jó sok hagyma, csemege és csípős pirospaprika, kömény), erre rádobjuk a felkockázott húst, alaposan megsózzuk, és saját levében pörköljük, kevés vizet aláöntve pároljuk. (A jó pörkölt titka a sok hagyma, attól lesz jó sűrű.)

Közben egy nagyobb edényben, hideg vízben feltesszük főni a babot, a füstölt húst (egészben) és a megpucolt fokhagymát. (A babot nem áztatom be, mert ráncos lesz a héja. Áztatás nélkül szép egyenletes marad, és ugyanúgy megpuhul.)

Mikor a füstölt hús már majdnem puha, kivesszük a levesből, és hozzáöntjük a marhapörköltet, amiben a hús eddigre már szintén majdnem puha. A babot és a pörköltet alaposan összekeverjük, és lassú tűzön tovább főzzük.

Végül belekarikázunk 2 szál répát, 1 szál fehérrépát, 1 krumplit, illetve apróra vágott petrezselymet, és a kis kockákra vágott füstölt húst. Miután a zöldség is megpuhult, galuskát szaggatunk bele, de ez akár el is maradhat.

Megjegyzés

Hústól és babtól függően 2,5-3 órát kell főzni, kis lángon, nem baj, ha a bab szétmegy, attól csak sűrűbb és ízesebb lesz a leves.

Aki nem szereti a fehérrépát (mint én), annak azt javaslom, hogy nagyobb darabokban tegye a levesbe, így könnyebb a tányér szélére húzni...

Tálaláskor tejfölt keverünk bele, és ízlés szerint csípős paprikát adunk hozzá - Ailoleo

Ezek is érdekelhetnek

Friss