Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Babgulyás házi csipetkével (kímélő recept)

5/5

Hozzávalók

  • 70 dkg marhanyak (vagy lábszár)
  • 40 dkg szárazbab
  • 5 dkg zsír
  • 1 db sárgarépa (kockázva)
  • 1 db fehérrépa (kockázva)
  • 2 szelet karalábé
  • 2 szelet zeller
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 1 szál zellerzöld
  • 1 db zöldpaprika
  • 1 db paradicsom
  • 1 ek pirospaprika
  • 1 db babérlevél
  • majoránna
  • bors (őrölt)
  • 1 kávéskanál kömény (őrölt)
  • A csipetkéhez:
  • 1 db tojás
  • csipet só
  • 3 ek liszt

Elkészítés

    1. Forró zsiradékon megpirítjuk a finomra aprított vöröshagymát, rajta megfuttatjuk a zúzott fokhagymát és a köményt, a felkockázott marhahúst rátesszük, pár percig dinszteljük, amíg a hús kifehéredik. A tűzről lehúzzuk, megszórjuk pirospaprikával elkeverjük, és felengedjük annyi vízzel, amennyi bőven ellepi.
    2. Amíg a leves felforr, a beáztatott babot előfőzzük: bő vízben, a forrástól számított 5 perc múlva a puffasztó levét leöntjük, a forró babot a forró leveshez adjuk. (Hideg vízhez ne adjuk, mert a forró bab megedződik, és nehezebben puhul meg.) Ha kell, vizet öntünk rá, hogy bőven ellepje.
    3. A levest fűszerezzük sóval, borssal, majoránnával, babérral, és takarékon főzzük tovább. Amikor félpuha a hús, belerakjuk a zöldséget, a zöldséglevél-csokrot, az egész paprikát, a paradicsomot, és további vizet adunk hozzá, sóval, fűszerekkel utánaízesítjük, majd takarékon puhára főzzük.
    4. A főzés ideje alatt a tojásból, a lisztből, egy csipet sóval, egy kis tálban kemény (levestészta keménységű) tésztát gyúrunk, kicsit pihentetjük, majd enyhén lisztezett tálcára csipegetjük.
    5. Amikor a hús és a bab puha, a csipetkét is beleadjuk, és pár perc alatt készre főzzük. 
    6. Tálalás előtt a főtt zöldséglevél csokrot, zöldpaprikát, paradicsomot eltávolítjuka levesből.

      13 IMÁDNIVALÓ BABLEVES, AMI EGÉSZ NAPRA ELTELÍT >>> 

      GULYÁS-VÁLTOZATOK >>> 

      15 MAGYAROS RECEPT, AMIT MINDANNYIAN SZERETÜNK >>> 

Megjegyzés

Ezt a receptet azon kedves felhasználóknak ajánlom, akik érzékenyek a felfújós-puffasztó ételekre!

gaby53
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hasonló Receptek