Elkészítés: A tortaalaphoz a zabpelyhet kb. 1 órára beáztatjuk annyi rizsitalba, amennyi ellepi, majd addig főzzük, amíg nyálkás és puha lesz. A tésztát sütőpapírral kibélelt tortaformába öntjük, és 190 fokon megsütjük. Mikor a széle aranybarna, kivesszük a sütőből, és amíg kihűl, elkészíthetjük a tölteléket, mázat.
A tölteléket szerettem volna színezni, de természetes módon, - sajnos a zöldségek közül is a legmagasabb fruktóztartalmúak jók erre. Ezért vettem a céklából csak egy kis gerezdet, ha valaki többet is használhat, tegye, mert akkor még erősebb színeket kap. A cékladarabkát tehát egy kis vízben megfőzzük, a megfőtt zöldséget későbbre elcsomagoljuk a picinek, a színes levet pedig félretesszük.
Fogunk 2 fazekat, mindkettőbe beletöltjük az 1-1 liter rizsitalt, és hozzáadjuk a 1-1 vaníliarúd kikapart belsejét és héját. Amikor felforrtak, beleöntjük a 25-25 dkg búzadarát, és pár perc alatt készre főzzük. A vaníliarúd héját közben kivesszük a masszából, és az egyik fazékba belecsorgatjuk a céklalét. Ez lesz a színes töltelékünk. Az 1 gerezd céklától a massza enyhén csokibarna árnyalatú lesz.
A tortaformában pihenő zabpelyhes alapra rásimítjuk a fehér színű tejbegríz réteget, majd a barnát, a tetejét pedig megint fehérrel kenjük le, és még ki sem hűlt, amikor a torta tetejére a barna masszából díszeket nyomhatunk egy dísznyomó vagy egy kis zacskó segítségével. A zacskó végét cikk-cakkosra vágjuk vagy csak levágjuk, beletöltjük a masszát, és kinyomva azt feldíszítjük a süteményt, így igazi elsőéves szülinapi tortát varázsolhatunk belőle annak, aki nem ehet gyümölcsöt, tejszínhabot, cukrot stb.