Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Babatorta 1. születésnapra (cukormentes-tojásmentes-tejmentes)

120 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tortaalaphoz:
  • 20 dkg zabpehely
  • annyi rizsital, ami ellepi
  • A töltelékhez és a mázhoz:
  • 2 x kb. 25 dkg búzadara
  • 2 x 1 liter rizsital
  • 2 x 1 rúd vanília
  • 1 kis gerezd cékla

Elkészítés

Elkészítés: A tortaalaphoz a zabpelyhet kb. 1 órára beáztatjuk annyi rizsitalba, amennyi ellepi, majd addig főzzük, amíg nyálkás és puha lesz. A tésztát sütőpapírral kibélelt tortaformába öntjük, és 190 fokon megsütjük. Mikor a széle aranybarna, kivesszük a sütőből, és amíg kihűl, elkészíthetjük a tölteléket, mázat.

A tölteléket szerettem volna színezni, de természetes módon, - sajnos a zöldségek közül is a legmagasabb fruktóztartalmúak jók erre. Ezért vettem a céklából csak egy kis gerezdet, ha valaki többet is használhat, tegye, mert akkor még erősebb színeket kap. A cékladarabkát tehát egy kis vízben megfőzzük, a megfőtt zöldséget későbbre elcsomagoljuk a picinek, a színes levet pedig félretesszük.

Fogunk 2 fazekat, mindkettőbe beletöltjük az 1-1 liter rizsitalt, és hozzáadjuk a 1-1 vaníliarúd kikapart belsejét és héját. Amikor felforrtak, beleöntjük a 25-25 dkg búzadarát, és pár perc alatt készre főzzük. A vaníliarúd héját közben kivesszük a masszából, és az egyik fazékba belecsorgatjuk a céklalét. Ez lesz a színes töltelékünk. Az 1 gerezd céklától a massza enyhén csokibarna árnyalatú lesz.

A tortaformában pihenő zabpelyhes alapra rásimítjuk a fehér színű tejbegríz réteget, majd a barnát, a tetejét pedig megint fehérrel kenjük le, és még ki sem hűlt, amikor a torta tetejére a barna masszából díszeket nyomhatunk egy dísznyomó vagy egy kis zacskó segítségével. A zacskó végét cikk-cakkosra vágjuk vagy csak levágjuk, beletöltjük a masszát, és kinyomva azt feldíszítjük a süteményt, így igazi elsőéves szülinapi tortát varázsolhatunk belőle annak, aki nem ehet gyümölcsöt, tejszínhabot, cukrot stb.

Megjegyzés

A babánknak fruktóz malabszorpciója (gyümölcscukor érzékenység) és laktózintoleranciája van, ezért az első szülinapi torta nagy fejtörést okozott nekünk. De ami pár kísérlet után megszületett, igazi tökéletes első szülinapi torta lett, a legszebb, hogy a picur vigyorogva tömte be magába az egészet, mintha egy hatalmas csokitorta lenne a világ legjobb cukrászdájából.
- babykitchen

Ezek is érdekelhetnek

Friss