Részletes receptkereső »
  •  
  • Bonafarm  
  •  
  •  

Babapiskóta: finomságok nem csak kezdőknek

Cikk mentése

Cikk mentése

Cikk megosztása
Cikk elküldése

Cikk küldése

Cikk nyomtatása

Cikk nyomtatása

Cikk mentése

Babapiskóta: finomságok nem csak kezdőknek

Cikk mentéshez be kell jelentkezni!


Elfelejtetted a jelszavadat, vagy nem regisztráltál még?
Kérj jelszóemlékeztetőt vagy regisztrálj !
Nem sikerült az aktiválás vagy inaktív a fiókod még? Itt újra kérheted az aktiváló kódot!

Cikk elküldése

Babapiskóta: finomságok nem csak kezdőknek

Címzett neve:
Címzett e-mail címe:
Megjegyzés:
Küldő neve:
Küldő e-mail címe:
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:
A babapiskóta - azon kívül, hogy hét hónapos kor körül a gyerekek kezébe adható, amit egy-két fogukkal vagy fog nélkül is tudnak csócsálni - nagyon jó alkatrésze egy csomó desszertnek.

De honnan is származik ez a száraz, enyhén cukorízű, önmagában kissé fujtós édesség?

Tiramisu-kelyhek elengedhetetlen eleme Tiramisu-kelyhek elengedhetetlen eleme
A babapiskóta - olasz nevén savoiardi - egy piemontei kekszkülönlegesség. Több néven is felbukkan a gasztronómia történelmében. Először savoiardiként találkozhatunk vele, valamikor a középkorban. Nevét az olasz királyi családról, a Savoyai-ról kapta. A süteményt egyes vélemények szerint már a 11. században ismerték, más források szerint 1348-ben készítette először egy udvari cukrász egy – a francia király elkápráztatására készített – lakoma részeként. A Savoyai család alkalmazásában álló cukrász süteménye az uralkodók után kapta a nevét, s a későbbi olasz szakácskönyvekben is ezen a néven szerepel.

A kultúrtörténeti írások szerint az angolszász ladyfinger elnevezést annak köszönheti a piskóta, hogy a kisült példányokról hölgyek ujjára lehet asszociálni, de azért az esetek nagy többségében a babapiskóta mérete egy jól megtermett súlyemelő ujjaival vetekszik.

A kekszet nevezik boudoir-nak (ejtsd: budoár), biscuit a la cuillere-nek (ejtsd: biszküi á lá küjer), nápolyi keksznek, sőt csak úgy piskótaként is emlegetik.

Pohárkrémekhez, pudingokhoz is jól illik a babapiskóta Pohárkrémekhez, pudingokhoz is jól illik a babapiskóta
A piemonti tartomány közelsége és a tészta királyi udvarban történő debütálása után nem csoda, hogy hamar a franciáknál is megvetette a lábát a babapiskóta. Olyannyira, hogy Diderot Enciklopédiájában a Charlotte tortánál kifejezetten ez a keksz szerepel, mint alapanyag.

Franciaország után jött Anglia, pontosabban az olaszoknál időző Keats, akit megihletett a likőrbe, borba mártható édesség. ”Steep some lady's-fingers nice in Candy wine...” (Keats: The Cap and the Bells, 1820)

A minimális alapanyagból, sütőpor, illetve élesztő nélkül készülő sütemény a zsidóknál is kedvelt, főleg a húsvéti időszakban készítik.

Mivel a kiindulópont mégiscsak a Savoyai család konyhájáról kikerült tészta, így savoiardi nemzeti kincsnek tekintik az olaszok, és ezen a néven csak azok a piskóták forgalmazhatóak, amiket az eredeti, szabályozott recept alapján állítanak elő.

Mit is kezdjünk egy csomag babapiskótával?

A tiramisuban kávé és likőr itatja krémessé a piskótát A tiramisuban kávé és likőr itatja krémessé a piskótát
Önmagában is ehetjük, de igazi valója akkor tárul elénk, ha hagyjuk, hogy magába szívjon némi nedvességet. Ilyenkor megszűnik a fűrészporos jelleg, és helyét átveszi valami omlósan finom, könnyű, de mámorítoan krémes állag.

Épp ezért a babapiskótát mártogassuk, használjuk pohárkrémekbe, készítsünk vele süteményt, adjuk egy-egy nagyobb kehely fagylalthoz. Mártogatni érdemes kávéba, forró csokoládéba, likőrbe, kakaóba, borba.

Ha pohárkrémhez használjuk, akkor is meg lehet egy kicsit locsolni valamilyen - a krémmel harmonizáló - sziruppal, likőrrel, de ha van ideje állni a hűtőben és a krém állaga is elég lágy, akkor nem nagyon kell előkezelni a piskótát.

Az olaszoknál gyakorta használják zuppa inglesehez vagy zabaglione-hoz, de tiramisut is készíthetünk poharakba porciózva. Ha gyors desszertre vágyunk, akkor egy kevés babapiskótából kis pudinggal, gyümölccsel és esetleg gyümölcspálinkával vagy likőrrel remek dolgokat készíthetünk.

A babapiskóta azonban hivatalosan is több sütemény alapanyaga. Ilyen a már korábban említett Charlotte, a tiramisu, illetve a firenzei eredetű Zucotto, aminek a formáját állítólag a firenzei dóm kupolája ihletett.

Charlotte Charlotte

Meg kell állapítanunk, hogy a babapiskóta önmagában sem rossz, de akkor az igazi, ha más alkotóelemekkel kerül szimbiózisba és így közösen emelkednek magasabb élvezeti szintre.

Bármennyire elvadultnak tűnik a babapiskóta formájában süthetünk sós piskótát is, és májkrémek, zöldségkrémek, körözött mellé kínálhatjuk.

Készítsünk babapiskótát!

Az utóbbi évek nagyon egészséges tendenciája, hogy egyre jobban odafigyelünk arra, mi kerüljön a család asztalára, illetve a baba tányérjába. Ha biztosak szeretnénk lenni, hogy a babapiskótánk nem tartalmaz semmilyen tartósítószert, akkor otthon is előállíthatjuk.

Azonban azt el kell mondani, hogy a bolti változat általában jobban bírja a gyűrődést a süteményekben. Viszont a sajátunkat úgy ízesíthetjük, ahogy szeretnénk, nem kell a bolti egyenvaníliára építenünk a süteményeinket. Ízesíthetjük a tésztát egy kis citromhéjjal, narancshéjjal, kardamommal, vaníliával vagy fahéjjal, esetleg - mint a nápolyi kekszet – egy kevés rózsavízzel.

Babapiskóta - házilag Babapiskóta - házilag

Babapiskóta

Hozzávalók:
12 dkg porcukor
4 tojás
9 dkg rétesliszt
csipet só

Elkészítés: A tojásokat szétválasztom. A sárgáját alaposan kikeverem habosra a cukorral és hozzáadom az átszitált lisztet. A tojásfehérjét felverem egy csipet sóval, majd óvatosan, hogy a hab meg ne törjön, összekeverem a lisztes eleggyel.
160 fokra (légkeverés) előmelegítem a sütőt, majd egy sütőpapíros tepsire kanállal rászaggatom a tésztát. 20-25 percig sütöm. Mikor már szép világosbarna, kiszedem. Vigyázat, csalóka a dolog, mert kicsit puha még melegen, de túlsütni nem szabad.
Ha klasszikus formában szeretnénk viszontlátni a babapiskótát, akkor habzsákból kell kinyomni a tésztát a sütőpapíros tepsire.

Receptek babapiskótával >>>


 

WM

Hozzászólás a cikkhez

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni!

Belépés



Hasznos csomag