Bab-lencse-káposzta főzelék magyarosan

Hozzávalók

  • 15 dkg tarkabab
  • 15 dkg lencse
  • 15 dkg savanyított káposzta
  • 2 db sárgarépa
  • 1 db nagy burgonya
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 3 ek étolaj
  • 1 db vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 30 dkg füstölt kolbász
  • 3 db babérlevél
  • őrölt fekete bors
  • őrölt csípős paprika
  • őrölt kömény
  • 3 db chili
  • 1 db marhahúsleves kocka
  • 6 dl víz
  • 0,5 dl csemege uborkalé
  • 1 dl fehérbor
  • 1 ek mustár

Elkészítés

    1. A lencsét és a babot beáztatom.
    2. A szalonnát felkockázom, egy fazékban olajon megpirítom. Felkarikázom a hagymát, aprítom a fokhagymákat és a szalonnához adom. A kolbász héját leszedem, felszeletelem, a fazékba teszem. Amikor megpirult, egy keveset félreteszek belőle. A répát megpucolom, felkarikázom, a fazékba teszem.
    3. A krumplit apró kockákra vágom.
    4. Dinsztelés után felöntöm a vízzel, belemorzsolom a leveskockát, fűszerezem, beleteszem a babot és a lencsét, a káposztát, a babérlevelet és a chilit.
    5. Egy óra 45 perces főzés után a bab - áztatás ellenére - még mindig kemény volt, valószínűleg már öreg volt a bab. Beleteszem a krumplit, a mustárt, s beleöntöm az uborkalevet, a bort, s tovább főzöm még 45 percig.

Megjegyzés

Eredetileg Újév tájékán akartam elkészíteni ezt az ételt. Ez kombinációja a lencse főzeléknek, a bab-lencse gulyásnak, és a korhelylevesnek. állagát tekintve inkább főzelék. Amikor elkezdtem főzni, még nem tudtam, hogy leves, vagy főzelék lesz-e belőle, hogy natúr hagyom, vagy berántom, esetleg tejföllel habarom, hogy öntök-e hozzá fehér, vagy vörös bort. Mindez az utolsó percben, a végén dőlt el.

Sinka Endre
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek