Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

B-52, egy igazi nehézbombázó

default user icon
SB
Háromféle édes ital. Meggyújtva. Hörpintve. Utána egy jó kávé. Mi kell még a boldogsághoz?

A B-52 KOKTÉL HOZZÁVALÓi

A B-52 szépséges, csíkos, háromrétegű ital, ahol egyik réteg sem alkoholmentes. Feles pohárba töltjük. A három réteg, alulról felfelé haladva: Kahlúa, Irish Cream és Grand Marnier. A Kahlúa sűrű, sötét mexikói kávélikőr 20-35 százalék közötti alkoholtartalommal. A Baileys Irish Cream hazánkban is nagy kedvenc, ír whiskey és sok-sok tejszín alkotja, 17 százalék az alkoholtartalma. A harmadik összetevő általában Grand Marnier, mely egy vadnarancsolajjal vegyített konyak fajta, borostyán színű, 40 százalékos alkoholtartalmú ital, desszertek mellé is fogyasztják. Az italok mennyisége 2-2 cl.

HOGYAN RÉTEGEZZÜNK?

Az első réteget a pohárba öntjük, majd a következőt nagyon-nagyon lassan, egy evőkanál domború oldalára öntve rétegezzük a tetejére, a harmadik réteggel ugyanígy járunk el.
Manapság már lehet olyan gépet kapni, mely pillanatok alatt réteges italt gyárt, de a hagyományos kanalas megoldás mégiscsak nagyobb kihívás.

HOGYAN FOGYASSZUK A B-52 KOKTÉLT?

A poharat érdemes jól megtölteni, hogy minél kisebb szabad üvegfelület maradjon, mivel hamarosan lángra lobban a bombázó. Vannak, akik a poharat kicsit megmelegítik öngyújtóval, majd belobbantják a legfelső, legmagasabb alkoholtartalmú réteget. Sok helyen hőálló poharat és fém szívószálat használnak. Figyelem, a szobahőmérsékletű Grand Marnier nem gyullad meg könnyen, sokan egy vékony réteg 60-80 százalékos alkoholtartalmú rumot is tesznek a tetejére.

A NÉV TITKA

A B-52 az amerikai légierő nehézbombázója, melynek kifejlesztésekor a Szovjetunióra való atomcsapás volt a cél. Az öt fős legénységgel üzemelő gépet még most is használják.

B-52 KOKTÉLVARIÁCIÓK

Természetesen - mint minden koktélnak - ennek is vannak variáció. A kávélikőr és az irish cream a biztos pont, a harmadik szint szokott változni.

B-53: vodkával
B-54: amarettoval
B-55: abszinttal
B-57: triple sec vagy sambuca hozzáadásával
B-61: vaníliás és kakaókrém italos

Ezek is érdekelhetnek

Friss