Keress receptre vagy hozzávalóra

Ázsiai ihletésű fekete kagylóleves

Hozzávalók

  • 50 dkg fekete kagyló
  • 1 db vörös hagyma
  • 2 db lila hagyma
  • 1 szál újhagyma zöldjével
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 szál zellerlevél (szárával)
  • petrezselyem (szárával)
  • korianderlevél
  • 1 db hegyes csípős zöld paprika
  • 1/2 db piros kalifornia paprika
  • 1/2 db étkezési paprika
  • 2 db chili paprika
  • 2 db fehér csiperkegomba
  • 1 db barna csiperkegomba
  • 1 szál ázsiai citromfű
  • gyömbér
  • citrom
  • olívaolaj
  • Vegeta
  • fokhagyma-petrezselyem fűszerkeverék
  • metélőhagyma
  • koriandermag
  • őrölt piros paprika
  • őrölt fekete bors
  • halfűszerkeverék (kínai)
  • szója szósz
  • kínai tészta
  • fehér bor
  • kókusztej
  • főzőtejszín

Elkészítés

    1. A kagylókat megtisztítom, eltávolítom a szakálakat, többször átöblítem, a végén beáztatom sós vízben több órára.
    2. A vörös és lila hagymákat karikára vágom., az újhagymát hosszában ketté, majd cca. 5 cm-es darabokra vágom. A fokhagymát szeletelem. A citromfű, zeller, koriander és petrezselyem szárát ugyancsak nagyobb darabokra vágom, a levelét durván aprítom. Néhány darabot egészben félreteszek. A paprikákat hosszú csíkokra vágom. A gombákat szeletelem. A gyömbért pucolás után aprítom.
    3. Egy fazékban olíva olajon megdinsztelem a hagymákat, majd hozzáadom a zöldségeket, végül a kagylókat, együtt dinsztelem őket. Öntök hozzá 1 liter vizet, fűszerezem, majd elkezdem főzni.
    4. Mikor már majdnem kész, hozzáadom a tésztát és a zöldeket. 3 perc elteltével öntök bele fehér bort, kókuszdió tejet és tejszínt, s csavarok bele citromot.
    5. Azon nyomban forrón tálalom, díszítem petrezselyem, zeller és koriander levelekkel, s egy szelet citrommal.

     

Megjegyzés

Imádom a fekete kagylót. Amikor az Adria mellett nyaraltam a 70-es, 80-as években (minden évben), csaknem minden nap szedtem a környékbeli sziklákról, és a kempingben a legkülönbözőbb módon készítettem el. Azóta is kedvencem. Mivel a kínai, thai, indiai, indonéz konyha (is) nyerő, ezért ezeket igyekeztem ötvözni. Szerintem sikerült.

hobbychef
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Hasonló Receptek

Magazin