Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Az omlós csirke titka

Milyen halakat fogyasszunk, ha odafigyelünk az egészségünkre? Mi a biztos módja, hogy ne barnuljon meg az avokádó? Mi a titka egy igazán zaftos csirkének? Mivel dobhatod fel a vasárnapi húslevest? ChefLaszlo hasznos tippeket ad.
Minden hal egészséges?

Sajnos nem mindegyik! Nagyon fontos az, hogy honnan származik, ha  tenyésztették és mivel táplálták? (A higanytartalom miatt akár mérgező is lehet!) Manapság biztonsággal már csak az alaszkai halakra mondhatjuk, hogy "egészséges" – sajnos.

Élelmezési szervezetek weboldalán megtudhatjuk, mennyire komoly a baj >>>

Az omega-3 legnagyobb mennyiségben az alaszkai vadon élő lazacban található, viszont a farmon nevelt fekete listán van, és káros is lehet a szervezetünkre. Ez a tény azért ne riasszon el senkit a halak, rákok, kagylók fogyasztásától, inkább vegyük figyelembe, és tanuljunk még többet arról, hogy melyek az egészséges halfajták.
És ne felejtsük el azt, hogy vásárláskor mindig rákérdezzünk: honnan származik?

Olvass róla angol nyelven itt: http://www.cheflaszlo.com/new/fish.html

 

Zaftos csirke

Miként kerüljük el a csirkemell egyenletlen sülését és a végzetes kiszáradást? Kövessük az alábbi jótanácsokat!

Kertben kapirgáló, sok zöldet csipegető csirke húsát használjunk, az a legjobb, de ha nincs, az sem tragédia! Lehet akár mélyfagyasztott bolti is – ha megütögetjük klopfolóval, elkerülhetjük a kiszáradását! Így járjunk el minden esetben, minden sütési módszernél. Ha nagyobb mennyiséget készítünk, ajánlatos letakarni alufóliával az egyenletes sülés érdekében.

Ha salátának készítjük el, akkor szójaszószos-narancsleves pácolást alkalmazzuk. (20-30 percnél nem kell tovább pácolnunk). Majd tepsire sorakoztatva őket – nem baj, ha a páclébôl is jut a tepsire –, közepes hőfokon süssük őket készre. Ha Cézár-salátát készítünk, a csirkét csak lehülés után csíkozzuk fel! (Ha közvetlen a sütés után, még forrón szeleteljük, akkor a csirkébôl a vágódeszkánkra ömlik az összes értékes szaft.)

A csike hidegen tartva napokig tárolható. Ne felejtsük, hogy a klopfolás a lényeg, amiatt lesz a csirkemell szaftos és omlós.    

Avokádót magjával

Elkerülhetjük az avokádó oxidálódását, ha guacamolét vagy bármilyen avokádót tartalmazó ételt készítünk. A titok a magjában rejlik, ami pucolás után is óvja az avokádót a barnulástól. Tehát felszelhetjük, turmixolhatjuk is, de ha visszatesszük a magját az avokádó közé (belekeverjük a magokat) az megóvja a barnulástól. A félbevágott avokádót is a magjával együtt tároljuk! Ez a megoldás jobb a közismert citromozásnál.


Levestipp

Egy kisebb csészében apróra vágott shalott hagymát (ha nincs újhagyma) veszünk, és jól összedolgozzuk bármilyen ecettel (csak ne sima ecet legyen. Használjunk vörösbor- vagy balzsamecetet.) Tegyünk bele egy finomra vágott jalapeno paprikát, vagy bármilyen erős ízt tetszés szerint, jól dolgozzuk össze olívaolajjal, sózzuk és borsozzuk, majd hűtőben hagyjuk 1-2 órát érlelődni.

Tálaláskor a cupákokkal és a húsdarabokkal együtt a levesünkhöz hozzáadunk egy kanálnyit ebből az ecetes hagymából. Az ecet teljesen rendbeteszi az ízeket! A forró csontlé, benne a kocsonyás cupákok, ezzel az ecetes hagymával...hmmm. Fenséges!

(A trükköt egy francia szakácstól tanultam, és azóta is így eszem a levest. Az ecet miatt a cupákok nem ülik meg a gyomrot, az egészet ételt könnyebbé teszi.)

ChefLaszlo ínycsiklandozó receptjeit itt találod >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss