Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Az igazi padlizsánkrémről

A Mindmegette receptkatalógusában az egyik leggyakrabban beküldött étel a padlizsánkrém. Tucatnyi csak az egyszerű krém, plusz a különböző fantázianevűek, aztán meg a krémmel kombinált paprika meg paradicsom, a krémmel töltött különböző ételek. Ahány ház, annyi recept, ahány beküldő, annyi ígéri az olvasónak, hogy az övé a legjobb.

Elkészíteni viszonylag egyszerű. A padlizsánt egészben addig sütjük, amíg jó égett lesz a héja. Legjobb nyílt tűzön vagy grillen sütni, de lehet gáz- vagy villanysütőben, gázra tett rácson is, akárhogy. Héját leszedjük, húsát ízesítjük. Eddig mindenki egyetért. No de aztán…
 

Mindenki esküszik a saját receptjére, többen hozzáteszik, hogy csakis ez az egyetlen, igazi, autentikus, originális, optimális stb. erdélyi módszer, mert nagymamája, esetleg nagynénje szomszédjának sógora is így csinálja, és ezt csakis így lehet csinálni.

A vitatott pontok: szabad-e fémkést használni, mert a fémtől megbarnul a hús, vagy csakis fa-illetve műagyag eszközöket?  Szerintem a fa használata régen indokolt volt, a mai rozsdamentes eszközök azonban nem ártanak neki.  Továbbá: szabad-e botmixerrel keverni, mert az összeroncsolja a rostokat?  Kell e-fokhagyma hozzá, avagy tilos beletenni, használjunk készen árult majonézt, vagy csakis otthon készült dolgokat keverjünk bele?

Az én ízlésem szerint a padlizsán húsát kevés hagymával, olajjal, citrommal, sóval, borssal lazán, kézzel összekeverjük, és kész, már lehet is enni. Fő, hogy a padlizsán íze érvényesüljön, ne a hozzátett anyagoké. De a fent leírt változatok bármelyike megengedett, mindenki másképp  szereti, és mindenkinek joga van másképp szeretni, nem kell eretnekként elítélni azt, akinek más az ízlése.
 
Remek ételek továbbá a rakott padlizsánok, a felszeletelt padlizsánt megsütjük, aztán rétegesen lerakjuk, közé húst (muszaka) vagy paradicsomszószt és sajtot teszünk, és mehet be a sütőbe. Fő gond ezekkel, hogy a padlizsán a sütésnél, mint egy szivacs, rengeteg olajat szív magába.  Örömmel fedeztem fel Habliliom receptjét, a Melanzana alla parmigiana  „light” címűt. Azért light ez a padlizsán pármai módra, mert sütőben süti a padlizsánszeleteket, csak kis olajjal megkenve, így nem sok zsiradék lesz benne. A megsült padlizsánszeletek közé paradicsomszósz, mozzarella és parmezán sajt kerül. Rendkívül finom étel, hidegen-melegen egyformán fogyasztható. Még fokozni lehet az élvezetet, ha sima paradicsomszósz helyett bolognait használunk, vagyis darált húst is teszünk bele!


  • Kinyomtatom
  • Elmentem
  • Elküldöm
Promóció

Hozzászólások

irsai ági
kockára vágva karikára vágva olajban megsütve ,apróra vágott paradicsompaprikával, sok petrezselyemmel vagy koriander levéllel is nagyon finom . Aki szereti foghagymazúzalékot is tehet rá
Hali!Ha roston sütjük a padlizsánszeleteket,még olaj sem fontos hozzá,én vékonyan olíva olajjal szeretem,bármivel lehet így rétegezni.Egy jó padlizsánkrémlevest is megosztanék veletek:sok padlizsánt,hagymát fokhagymát lábosban pirítok kevergetve nagy lángon majd paradicsomot,friss bazsalikomot,kevés chilit frissen őrölt borsot és sót teszek rá,majd botmixerrel \"leküldöm\",kevés tejszínnel bársonyosítom!(természetesen pirítás után vízzel \"levesítem\"fokhagymás toast is illik mellé!
árpássi
Padlizsánról még többet: http://hvg.hu/gasztronomia/20090807_muszaka_zakuszka_francia_lecso_recept.aspx
kati 41
Igen én is igy csinálom, évek óta imádja a padlizsánt az egész család. Próbáltam több fajta receptet de az igazi ez maradt, valóban a padlizsán ize dominál. Üdv. Kati
FMARI
Mindennel egyetértek...én sem fakést használok,és botmixerezek.....lényeg a padlizsán IZE-a leírhatalan finom füstös íz kijőjjön.Én az öntöttvas sütömön a gáz tetején --olaj nélkül sütöm,sőt a rakott padlizsánhoz valót is.És még egy---a padlizsánt,amikor megsütöm--szürőedénybe teszem,sózom,és a keserű lé kijön.A padlizsánkrémnél finomabbat???????? A padlizsánból számtalan finomságot készítek én is. Üdv.Mari U.i: Mindenkinek a saját receptje a tuti,ez igaz.

Magazin