Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Az ezerarcú paradicsom

A paradicsom a burgonyafélék családjába tartozó, Közép- és Dél-Amerikából származó rendkívül változatos megjelenésű kultúrnövény. Európába való bekerülésekor az érett piros színe miatt azt gondolták, hogy a növény mérgező, ezért kezdetben csak dísznövényként hasznosították.

A paradicsom az egyik legegészségesebb zöldségünk, mert magas a vitamin és ásványi anyag tartalma. Nem csupán a C-vitamin tartalom magas benne, de jelentős az A, B1, B2 és E7 vitamin tartalma, valamint számos egyéb mikroelem forrása is. A paradicsomban található ásványi anyagok közül ki kell emelnünk a káliumot, a foszfort és a szilíciumot. A legnagyobb mennyiségben a paradicsomban található meg a likopin, ami antioxidáns hatású daganatellenes anyag, hő hatására nem károsodik. A likopin a fontosabb karotinoidok közé tartozik, kiváló antioxidáns.

A likopin leggazdagabb forrása a paradicsomszósz (gazdagabb forrás, mint a nyers paradicsom). Magas antioxidáns hatású és gátolja a rákos sejtek kialakulását. Védi a májat, jó hatással van a mellékvese működésére és csökkenti a prosztatarák kialakulását. Fokozza, serkenti az immunrendszer működését. Részben magas A-vitamin tartalmának és vértisztító hatásának köszönhetjük, hogy jótékonyan hat a májbetegségekre. Bőrproblémákra, napégésre, sebgyógyulásra a paradicsom külsőleg is védelmet nyújt számunkra. Használjuk ezért sebekre pakolásként, ami fertőtleníti és tisztítja segítve ezzel a gyógyulást, de arcpakolásként is használhatjuk.

A paradicsomot régebben a vásárlók csupán a nyári-őszi időszakban keresték és elsősorban nyersen, vagy főzve fogyasztották. A vásárlói és fogyasztói szokások változása következtében ma már az év minden időszakában keresett termék, fogyasztása dinamikusan növekszik. A hagyományos fürtös paradicsom mellett egyre nagyobb kereslet mutatkozik a cherry, koktél és egyéb paradicsom különlegességek iránt is.

A friss fogyasztás mellett megnőtt az igény a feldolgozott termékek iránt is. A hagyományosan befőzött paradicsomlé mellett megnőtt a kereslet a natúr és ízesített ivólevek, valamint a hámozott, szárított, savanyított és egyéb módon feldolgozott termékek iránt is. A beszerzés elsődleges helyszínei a hipermarketek, valamint a helyi piacok. Emellett sokan termelik házikertekben, vagy nevelik balkonnövényként a paradicsom számos változatát. 

Ezek is érdekelhetnek

Friss