Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Az ételfotózás fortélyai

Az ételfotózás speciális és igen bonyolult területe a fényképészetnek. Ahhoz, hogy szép, igényes ételfotókat készítsünk, profi csapatra van szükségünk, stúdióvakukra, professzionális fényképezőgépre, objektívekre, food stylistra és persze chefekre, akik csodás ételeket kreálnak nekünk. De otthon is készíthető gyönyörű ételfotó!

Évek óta fotózom a Mindmegette Mesterkurzusát Balázzsal és Zsolttal. Ma már összeszokott csapatként, pörgősen megy a munka, és nagyon élvezzük a fotózásokat, hiszen fantasztikus ételeket készítenek a fiúk. A főszerkesztőtől, Krisztinától azt a felkérést kaptam, hogy adjak némi támpontot, segítséget Nektek ahhoz, hogyan lehetne otthon is - profi felszerelés és csapat nélkül - igényes ételfotókat készíteni.

Ez nem is olyan egyszerű feladat, hiszen egy fotósnak, aki a blendék, isók, fehéregyensúly, rekeszidők bűvöletében él, nehéz a szakszavakat mellőzve, közérthető nyelven írnia a fotózásról. Most mégis meg fogom kísérelni a dolgot, mert szeretném, ha mindenki megtalálná az élvezetet és az örömforrást nem csak a kiváló ételek elkészítésében, hanem a megörökítésében is, és egy-egy jól elkapott fotót majd büszkén mutogatna gasztro-őrült társainak.

Ahhoz, hogy jó ételfotót készítsünk, a legalapvetőbb dolog az, hogy szenvedélyesen szeressük az ételeket. Azt gondolom, ebben nem lesz hiba, én is imádok jókat főzni-enni.

Akkor jó egy ételfotó, ha az ember azonnal bele szeretne harapni az ételbe, az érzékekre, a vágyakra kell hatni, szerintem ez a lényege az egésznek. Úgy kell elkészíteni a képet, hogy az felkeltse a néző érdeklődését. Persze ehhez szükséges némi technikai tudás is, de ha egy kis időt, odafigyelést szentelünk a dolognak, otthonunkban is szép ételfotókat készíthetünk.

Nem kell órákig variálni, állítgatni az ételt vagy a fényeket, de fontos, hogy odafigyeljünk néhány apró, ám annál fontosabb részletre!

1. Először is kapcsoljuk ki a dátumot a gépen, mert nem lesz rá szükség. Ezt általában a menüben, a beállítások pontban, a dátum és idő alatt tehetjük meg.

2. Tálalás: utánajárhatunk az interneken az aktuális tálalási trendeknek, nagyon sok hasznos tippet kaphatunk. Figyeljünk oda arra, hogy az étel friss legyen, mert így lesz igazán gusztusos a fotón.

3. Terítés: törekedjünk arra, hogy minél letisztultabb legyen a környezet, ne zsúfolt asztalon fotózzuk az ételt. Terítsünk az asztalra egy szép, egyszerű terítőt, tegyünk mellé hozzá illő evőeszközöket, textil szalvétát, esetleg boros poharat.

4. Élesség: figyeljünk oda arra, hogy az élességet az ételre, és ne az étel elé vagy mögé állítsuk, mert úgy pont a lényeg nem lesz jól látható, és igen zavaró is, ha pl. az asztal hátsó sarkán van az élesség.


5. Kompozíció: bátran közelítsünk rá az ételre, nem kell az egész asztalnak látszódnia! Azonban a digitális zoom használatát nem javaslom, mert az minőségromlást eredményez.

6. Fények: a legjobb, ha természetes fényt használunk, mivel a kompakt gépek beépített vakuja nem alkalmas arra, hogy ételeket világítsunk meg vele. Kapcsoljuk ki a gépen a vakut, engedjünk be a szobába minél több fényt, vigyük ablak közelébe a tányért, vagy akár vigyük ki a szabadba. Tűző napon azonban ne kíséreljük meg a fényképezést, mert nem fogunk szép eredményt kapni. A legjobb, ha árnyékos, de világos helyre tesszük az ételt.

Próbálkozhatunk derítéssel is, melynek lényege, hogy az árnyékos oldalra is juttassunk némi fényt. Ezt úgy tehetjük meg, hogy ha pl. jobb oldalról jön a fény, akkor a bal oldalra valamilyen világos felületet teszünk, ami visszaveri a fényt. Lehet ez egy fehér lap, textil vagy akár tükör is.

7. Utómunkálatok: ha elkészült a fotó és letöltöttük a számítógépre, érdemes egy kis időt szánni arra, hogy utómunkázzunk a nyers képet. Ma már számos képszerkesztő program elérhető (pl. PhotoFiltre, Microsoft PhotoEditor, a profibbaknak Photoshop, Lightroom), és általában a fényképezőgépekhez is adnak saját képszerkesztő szoftvert. Néhány alapvető beállítást gyorsan és könnyedén elvégezhetünk, amelyek nagyban hozzájárulnak az optimális végeredményhez. Állítsunk a képek kontrasztján, szaturációján, világosságán, vágjuk meg a képet, esetleg tüntessük el a nem odaillő részleteket.

Remélem, hogy ezekkel a tippekkel hozzájárulok ahhoz, hogy “házilag” is gusztusos, szép ételfotók készüljenek.

Amennyiben bármi kérdés merül fel az  ételfotózással kapcsolatban, amiben tanácsot tudok adni, várom! A cikk alatt hozzászólásként kérdezhettek, én pedig mindenkinek válaszolni fogok!

Szép fényeket!

Győrfi Viktória
fotográfus
www.gyorfiviktoria.com

Korábbi cikkünk az ételfotózásról >>>

A fotókon látható ételek és receptjük:

Tonhalkrémmel töltött cukkini >>>

Sült gomolya csicseriborsó-salátával >>>

Mákos stíriai metélt >>>

  • Kinyomtatom
  • Elmentem
  • Elküldöm
Promóció

Hozzászólások

zsuzsamama56
Kedves Viktória!Örömmel tölt el, hogy gyerekkori álmomat mások megvalósították, mint ahogy Ön is,csak gratulálni tudok.Vérzik a szívem, mert olyan szomorú gyerekkorom volt,Édesanyámmal egyedül egy kevés könyvelői fizetésből éltünk,hogy abból nem tudott engemet taníttatni.Doldoztam fotólaborban, és bizony a fotózás,csak csak a hobbimmá vált immáron 45 éve.Már digitális gépet Olympust használok, de voltak régen jobb gépeim.Sajnos anyagiak miatt nem tudok egyenlőre jobb gépre szert tenni,pedig olyan optika kéne amivel közelre sem okozna gondot, csodás képeket készíteni.Tanácsait köszönöm, és igyekszem aképpen próbálkozni,remélve még lessz alkalmam egy igazi jó gépet vásárolni.Az ételfotózás is nagyon bejön nálam, hiszen a sütés főzés utazás is az érdeklődési köröm.További sikereket kívánok,üdvözlettelNné Zsuzsa.
11Anna11
Tisztelt hirdetes keszito! Bocsanat, de mereszkedem egy epito jellegu kritikat megjegyezni. Belolem szemely szerint mely ellenerzest valtott ki, hogy mikorzben olvasnam a recepteket, villog a hirdetesen szereplo holgy a vakujaban bele a szemembe. Egyben gratulalok, mert elerte a celjat, itt vagyok ahova \"lepni kell\" . De megjegyeznem, hogy nagyon nem orulok neki, pedig altalaban nem sozktak z.a.v.a.r.n.i. a hirdetesek, de ez nagyon!! Kerem ezt fogja fel valoban!! epito!! jellegu kritikanak. Persze tudom, ez legyen a legnagyobb bajom az eletben, de ugy velem jo hogy elmondtam. tovabbi szep napot mindenkinek :)
gyorfiviki
Elnézést egy kis elírás történt: ételfotókat retusálni :-)
gyorfiviki
Kedves Tamás! Ez egy létező probléma, amire kitaláltunk néhány aranyszabályt.:-) Legfőbb szabály, hogy SOHA nem szabad ételfotózásra éhesen érkezni, mert az ember kínok kínját éli át, hogy nem kóstolhatja meg az íncsiklandozó fogásokat. Ugyanez igaz az utómunkára is, korgó gyomorral nehéz életfotókat retusálni.:-) Szerencsére a fotózás után belekóstolhatunk az ételekbe, de valóban nehéz csupán tárgyként tekinteni a gőzölgő, szaftos finomságokra. Üdv, Viki
nnntomy
Kedves Viktória! Engem is nagyon érdekel az étel fotózás. A legnagyobb gondom, hogy mire lencse elé kerül a tárgy, elfogy. Ti hogy kezelitek ezt a fotózások során? Üdvözlettel:NTamás
gyorfiviki
Kedves József! Igen, ismerem a HDR technikát, ételfotóknál nem alkalmaztam, nem éreztem indokoltnak, de biztosan érdekes dolgokat lehet kihozni belőle, szívesen megnézem az eredményt ha átküldni! A HDR technikát egyébként én is ajánlom mindenki figyelmébe, a neten pontos leírást kaphatunk arról, hogyan kell elkészíteni a felvételeket. Köszönöm a hozzászólást! Üdv, Viki
gyorfiviki
Kedves Oszkár! Köszönöm a kiegészítéseket és bókot is! :-) Üdv, Viki
gyorfiviki
Kedves Robi! Ha még aktuális a kérdés, én a Canonra szavazok!:) A kompakt gépek terén sajnos nincs nagy tapasztalatom, tükörreflexes kisfilmes géppel ill. műszaki kamerával fotózom. Üdv, Viki
balazsjoska
Kedves Viki! Nagyon jónak találom az ötletet, hogy tanácsot adsz a fotózáshoz. Amatőr szinten fotózok, én inkább természetfotósnak tartom magam ill. ezt csinálom szívesen. Az étel fotózást épp csak most kezdtem. Valóban kicsit nehezebb ételt fotózni, annak ellenére hogy ez \"statikus alany\", itt a fényekre kell nagyon ügyelni, no meg, hogy más nem odaillő tárgy ne vonja el a figyelmet. A legutóbbi ételfotóm elkészítési módszerére véletlen próbálkozásom során találtam rá. Foglalkoztat a HDR technika, s ennek alkalmazásával készült a fotó. Beállítottam a tárgyat. (Fény, idegen tárgyak mellőzése, stb.) Állványra helyeztem a gépet, ezt egyébként minden ételfotósnak ajánlom. Beállítottam a képet, szerkesztettem a látnivalót, majd spot állásban kattintottam egy képet úgy, hogy a mérés a legvilágosabb ponton történjen, majd a mérőpontot átállítottam a legsötétebb pontra, s végül egy közepes megvilágítottságú ponton is exponáltam. NIKON D5100-as gépem van, ezzel könnyű helyzetben vagyok a mérőpontok állítása tekintetében. De akinek ilyen lehetősége nincs, ne keseredjen el, készíthet pár képet más-más rekesznyílással v. záridővel, az eredmény ugyanaz. Kap 2-3 más-más tónusú képet, majd ezt egy szerkesztő programmal rétegenként összekeveri. Én a Zoner Fotó Stúdiót használom erre a célra. (Ez tudja az automatikus HDR összeállítást.) Tudom, ez kissé bonyolultnak hangzik így első hallásra, de kísérletezgetés közben megjön az \"étvágy\". Nagyon plasztikus képet lehet így kapni. Bocsánat a hosszú levélért, de csak megosztani szerettem volna egy módszert, hátha valaki hasznosítani tudja. Ha Te ezt egyszerűbben le tudod írni, akkor segíts azokon, akik esetleg nem találták az én leírásom érhetőnek. Üdvözlettel: Balázs József
kocafotos
Üdv, kedves Viktória! Nem akarom elvenni senki kenyerét :), de nem tudom megállni, hogy két aprósággal ne járuljak hozzá a tippekhez: ha kompakt(bridge) gépe van valakinek, (és persze vakupapucs is azon) akkor meg lehet kockáztatni a villanó használatát. Plafonra villantva, (tehát nem direktben) el lehet kerülni a vetett árnyékot. \"Robull\" felé pedig annyit: van a kompaktoknál (is) M-üzemmód. Azt kell beállítani, és akkor manuálban oda teszed az élességet ahová akarod :) A szakmai vonatkozású tippekhez pedig grat. Sőt, megkockáztatom: ahhoz külön, hogy valaki nemcsak mint fotós, hanem mint Modell is \"ott van\", ahogy elnézem. Üdv: Oskar

Magazin