Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Az első számú gyógynövény

A gyógytea szó hallatán szinte mindenkinek a kamilla ugrik be. Nem véletlen, hiszen Európa-szerte az egyik legismertebb és legnépszerűbb gyógynövény az orvosi székfű, más néven a kamillavirág. Külsőleg és belsőleg is alkalmazzák, mivel gyógyhatása igen sokrétű. Jó, ha mindig van otthon belőle egy kis adag, bármikor szükséged lehet rá!

A kamilla a fészkesvirágzatúak családjába tartozik. Magyarországon bárhol, de a világ majdnem minden táján megtalálható. Gyógyászati célokra nemesített fajtáit használják, de mivel elég igénytelen virág, így nem csak telepítve, hanem vadon is rengeteg kamillamezőt lehet találni.

A 20-40 cm magas növénynek nyáron jellegzetes, fehér szirmú, sárga fészkű virága nyílik. Fejletlen virágzatát még nem érdemes leszedni, ugyanakkor, ha „túlnyílik”, az sem jó, mert akkor a száradást követően széthullik, ellisztesedik. A növény fészekvirágzatát használják gyógyászati célokra. A drog 0,2- 0,7%-os sötétkék színű illóolajat, flavonoidokat és nyálkát is tartalmaz.


Gyógyhatása

Főzetével külsőleg és belsőleg egyaránt gyógyulhatsz!

Tea formájában rendszeres fogyasztása enyhíti a gyomorpanaszokat, a rosszullétet, a hányingert és a bélgyulladás tüneteit.

A kamillás gőzölés enyhíti a köhögést, a vírusos, illetve bakteriális légúti fertőzések tüneteit. Ilyenkor jól érvényesülhet a gyógynövény immunrendszert serkentő hatása is.

Gargarizálással vagy szájöblögetéssel megszüntethetők a fogíny, a száj és a torok gyulladásai. Szájban lévő sebek, afták esetén sokszor a kamillás öblögetés a megfelelő gyógyír.

A szüzekanyja, anyafű népies neve pedig arra utal, hogy a nőgyógyászatban is használják menstruációs görcsök enyhítésére és a vajúdás idejének lerövidítésére. Fürdők, öblítések, gőzfürdők formájában nagyszerűen bevált az altesti gyulladások (hüvelygyulladás, aranyér, lábszárfekély) esetén is.


Szépségápolás

  • Csökkenti a bőr szárazságát, viszketését, gyulladását.
  • Langyosan a hajra öntve és bedörzsölve szőkítő és fényesítő hatású, mellette pedig nyugtatja a fejbőrt.
  • Külsőleg bőrbetegségeket, pattanást, tályogot, nehezen gyógyuló sebeket, illetve körömágygyulladást kezelnek vele.
  • Szemborogatásra is kiválóan alkalmas.

Gyermekeknek
 
A kamillateát a kisgyermekek, sőt a csecsemők is nyugodtan fogyaszthatják:

  • A homeopátiában fogzási fájdalmak enyhítésére és fájdalom iránti intolerancia esetén alkalmazzák.
  • Enyhíti a kólikás babák hasfájását, görcseiket oldja.
  • Teája csökkenti az idegességet, így nyugtató tulajdonsága révén jótékony hatással van a hiperaktív gyerekekre.

Használata:

Tea: Forrázz le 1 csésze forrásban lévő vízzel 2 kiskanál szárított kamillavirágzatot. Hagyd állni kb. 10 percig, majd szűrd le. Napi adag: 3-4 csésze.

Fürdők: Készíthetsz belőle kéz-, láb-, vagy ülőfürdőt. Egy kádnyi vízhez körülbelül két maréknyi virágzatot tegyél.

Gargarizálás: 2-3 evőkanállal adj 1 dl vízhez és naponta többször használd öblögetéshez.

Gőzölés (inhalálás): Tegyél 3 evőkanál virágzatot egy edénybe, forrázd le, és hajolj fölé. Fejedet törülközővel fedd be, és legalább 10 percet inhalálj! Vírusos légúti fertőzések esetén naponta kétszer ajánlatos gőzölni.

Borogatás: Tegyél kamillát egy mullkendőbe, és forrázd le. A kamillás kendőt körülbelül 5 percig tartsd a gyulladt bőrfelületen.

Figyelem! Az arra érzékenyeknél azonban még a kamilla is allergiás tüneteket válthat ki, ilyenkor nem szabad tovább alkalmazni a növényt - különösen vonatkozik ez szemgyulladások kezelésére.

 

Horváth Réka

Ezek is érdekelhetnek