Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Az egészséges élet 8 szabálya: a legfontosabb, a mértékletesség!

default user icon
MME
Több sport, kevesebb stressz, alkohol soha? Ne légy ilyen szigorú önmagadhoz! Összeállításunkból megtudhatod, milyen életvezetési tanácsokat érdemes betartanod.

Rossz a lelkiismereted, ha csokit eszel az egészséges sárgarépa helyett? Bűntudat gyötör, ha kényelmesen leülsz tévézni ahelyett, hogy elmennél sportolni? Pedig néha ezek is beleférnek, a lényeg, hogy megtaláljuk az egyensúlyt!

Adjuk le a túlsúlyt,

…de maradjunk formásak.

A túlzott felesleg megterheli a keringési rendszert és az ízületeket. Próbáljunk megszabadulni a plusz kilóktól, de úgy, hogy azért maradjon egy-két párnácska, gömbölydedebb forma! A kutatások szerint a formásabb hölgyek egyrészt vonzóbbak a férfiak szemében, másrészt hosszabb életűek is lehetnek. A csípőn lerakódott zsírpárnák ugyanis olyan gyulladáscsökkentő anyagokat tartalmaznak, amelyek erősítik az érfalakat.

Kerüljük a stresszt,

…de ne minden formáját.

Tény, hogy a túlzott és tartós stressz megbetegít. Ám a szakemberek szerint a feszültség egyben életelixír is, hiszen az ősi menekülési ösztön akár az egészség megőrzését is szolgálhatja. Ilyenkor ugyanis a testben olyan anyagok képződnek, amelyek csökkentik a sejtsérüléseket, és meghosszabbítják az életet. Fontos, hogy csak a rövid ideig tartó stressz lehet jótékony hatású. Mivel a stressztűrő képesség egyénenként változó, az egyetlen érvényes szabály az, hogy aki túlterheltnek érzi magát, annak érdemes sporttal ellensúlyozni a fizikai-lelki feszültséget.

A túl sok kávé ártalmas,

…de egy-két csésze segíti a fogyást.

A kávéban található koffein serkenti a vérkeringést, tágítja az érfalakat, és javítja a légzést. A vizsgálatok szerint emellett a fogyást is segítheti, mert gyorsítja az anyagcserét, és növeli a kalóriafelhasználást, megfelelő mennyiségű testmozgás mellett pedig élénkíti a zsírégetést. Rossz hír a mániákus „feketézőknek”: napi három csésze feletti mennyiség szívdobogást, idegességet és gyomorproblémákat okozhat.

A csoki hizlal,

…de napi egy-két kocka egészséges.

A közkedvelt édesség igazi kalóriabomba. A minimum 70%-os kakaótartalmú fajtákban ugyanakkor rengeteg egészséges összetevő található, melyek erősítik a szívet és a keringési rendszert, megakadályozzák az artériák elzáródását, és fiatalon tartják a sejteket.

Együnk sok zöldséget,

…de néha egy finom sültet is.

A zöldségek nyersen és párolt formában is rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak. Ám a táplálkozási szakértők azt is tudják, hogy az állati eredetű élelmiszerek, például a hal- és húsfélék szintén tartalmaznak életfontosságú tápanyagokat. A húsokban lévő zsírsavak elengedhetetlenek az immun- és az érrendszer, továbbá az agy megfelelő működéséhez. A halban sok jód, továbbá magas tápértékű fehérje található, továbbá B-vitamint és vasat is tartalmaz. Optimális esetben hetente legalább 2-3 alkalommal kellene hús- és halételeknek szerepelnie az étrendben.

Csökkentsük a sóbevitelt,

…de ne hagyjuk el a sót teljesen.

Mi magyarok rengeteg sót fogyasztunk. Van, aki az ajánlott napi 5 g többszörösét is magához veszi, ami bizony magas vérnyomást is okozhat. Az ételek utólagos sózása felesleges, és a készételek fogyasztását is tanácsos visszafogni, mivel ezekben van a legtöbb rejtett só. A magasvérnyomás-betegségben szenvedők esetében a napi sófogyasztás (és a zsírokban gazdag ételek, illetve az alkohol mennyiségének) csökkentése a gyógyszeres terápiával azonos jelentőségű! Hibás döntés lenne azonban teljesen lemondani a sóról, hiszen részben ez az ásványi anyag biztosítja az idegek és az izmok megfelelő működését, továbbá szabályozza a vízháztartást is.

Ügyeljünk a tisztaságra,

…de ne vigyük túlzásba.

Az üzletek polcain egyre csak bővülő tisztítószer- és mosóporválaszték bizonyítja, milyen kemény küzdelmet folytatunk a szennyeződések ellen. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy az immunrendszert a baktériumok tartják edzésben, tehát a túlzott tisztaság kerülendő! A gyerekeknél például kifejezetten fontos, hogy a szervezetük kapcsolatba kerüljön a baktériumokkal. Egy kis kosz tehát még jót is tesz, mert így az immunrendszer nem lustul el.

Ne igyunk sok alkoholt,

… de egy-egy pohár sör vagy bor belefér.

Nem lenne túl hosszú a lista, ha a különböző alkoholfélék pozitív hatásait kezdenénk el sorolni. Ám a vörösbor és a sör – mértékkel – egészséges lehet! Az előbbiben lévő antioxidánsok például javítják a szívizomzat vérellátását, és csökkentik a vér koleszterinszintjét, míg a sör olyan anyagokat is tartalmaz, amelyek védenek a szívbetegségek ellen. Naponta 1 dl bor és 2-3 dl sör az ajánlott mennyiség.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

Friss