Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Az egér a sajtot szereti, a cica pedig a tejet - tévhitek az állatok kedvenc ételeiről

Már gyerekkorunkban megtanultuk, hogy melyik állatnak mi a kedvenc étele, és erre egészen biztosan a mai napig is emlékszünk. De vigyázat, ezek közül több információ is téves és kifejezetten rosszat tehet az állatoknak, ha azzal etetitek őket.

Az egér és a sajt

Mi az egér kedvenc étele? Hát a sajt - vágja rá nagyjából mindenki, hiszen ez van a köztudatban. Arra már nem emlékszünk pontosan, hogy honnan tanultuk, de a mesékben és a rajzokon is lyukacsos sajttal szokták ábrázolni az egereket. Pedig igazából nem is szeretik. Mindezt meg tudja erősíteni minden olyan szakember, aki egerekkel foglalkozik, legyen akár kisállatboltos vagy rágcsálóirtó. Az egerek leginkább csak akkor esznek sajtot, ha nincs más.

De akkor mit is esznek igazából? Leginkább a magas cukortartalmú ételeket szeretik, például a gyümölcsöket és a különböző magvakat, ha pedig az éléskamránkban tanyáznak az édességeket is szívesen megdézsmálják.

A macska és a tej

A macskákat gyakran látjuk a mesékben és különböző rajzokon tejet lefetyelni. De valóban jót tesz ez nekik? A válasz az, hogy nem igazán, ugyanis a tej sok cica számára gyomorproblémákat okozhat, mert nem tudják rendesen megemészteni a laktózt (ahogy egyébként a kutyák sem).

Hogy szeretik-e a tejet? Igen, tehát nekünk kell rá odafigyelni, hogy ne kapjon senkitől. Ha egy felnőtt macska mégis megiszik egy kis tejet, nem lesz komoly baja, de a kölykökre nézve veszélyesebb a dolog. A tehéntej komoly hasmenést okozhat a macskáknál, a fiatal kiscicáknál pedig ez hamar kiszáradáshoz vezet. Az az anyatej, amihez hozzászoktak teljesen más összetételű, mint a tehéntej, más enzimek szükségesek a megemésztéséhez.

A kutya és a csont

A kutyák nagy kedvenceként a csontot szokták ábrázolni. Ez pedig örök vitatéma, hogy a felelősségteljes gazdi ad-e valódi csontot a kutyusának, hiszen az ebek valóban szeretik, de sok veszéllyel járhat a számukra. Azonban vannak előnyei is, például támogatja az emésztést, jó állapotban tartja a fogakat és a fogínyt, valamint segíti a bűzmirigyek kiürülését.

Nagyon nem mindegy, hogy milyen csontról van szó. A tömör csont, például a sertés oldalas, marha lábszár, lapocka szerkezeténél fogva kisebb, és tompább darabokra törik a rágás során, nem okoz fennakadást, sem pedig bélsérülést, a hosszú, csöves, üreges csontokkal szemben. Tehát ezekből adhatunk a kutyának, de azért ne túl sokat és ne is túl gyakran. A baromfi, vagy más szárnyas csontok azonban semmiképpen sem javasoltak, mert ezek az éles, hegyes darabjaikkal megsebezhetik az állat belső szerveit, vagy fennakadhatnak a nyelőcsőben, esetleg a szájpadláson.

A nyúl és a répa

A nyulakhoz kedvenc étel gyanánt a répát társítjuk, azonban igazából egyáltalán nem tesz nekik jót. Természetes körülmények között a nyulak semmilyen gyökérzöldséget nem fogyasztanak. Ez legalább olyan veszélyes lehet rájuk, mint a jégsaláta, a gyümölcsök vagy a gabonafélék. Hogy miért? Mert ezek számukra túl sok cukrot tartalmaznak és a fogszuvasodás esélyét is jelentősen megnövelik. Ha hetente egy vagy két alkalommal kapnak pár karikát, attól még nem lesz bajuk, de semmiképpen ne ez legyen a fő táplálékuk. Amiből a legtöbbet fogyaszthatják az a fű és a széna. Ezen kívül lehet kapni külön nyulak számara összeállított tápot és mivel a nyuszik foga folyamatosan nő, ezért szükségük van rágható faágakra is.

5 HÉTKÖZNAPI DOLOG, AMI VESZÉLYES LEHET A HÁZIÁLLATODRA>>> 

15 ÉTEL, AMIT SOHA NE ADJ A KUTYÁDNAK! EZEKBE BELE IS HALHAT>>> 

6 ÉTEL, AMIBŐL NYUGODTAN ADHATSZ A MACSKÁDNAK IS>>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss