Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Az édesburgonya, ami nem krumpli: minden, amit a batátáról tudnod kell!

default user icon
MME
Vigyázat, tényleg nem krumpli, fajtánként eltérően íze a gesztenyéhez vagy a sütőtökhöz hasonlíthat. Megvásárolhatjuk a nagyobb áruházakban, különlegességeket is árusító zöldségeseknél, bár nem tartozik a legolcsóbb zöldségfélék közé.

Édesburgonya, batáta, kumara

A szulákfélék nemzetségébe tartozik. Spanyol nyelvterületen batáta, Mexikó környékén camote, Polinéziában, Óceániában kumara. A trópusi klímát kedveli, ezért Európában nemigen termesztik. Közép-amerikai eredetű zöldség, mely nagyon elterjedt, eszik Japántól Ugandáig, Koreától Új-Zélandig. A legnagyobb termelő természetesen Kína.

Ez egy gyökér!

Magyarul a megtévesztő édesburgonya nevet kapta, pedig a burgonya gumó, míg az édesburgonya maga a gyökér. Tény, hogy külsőleg valóban nagyon hasonlítanak, bár az édesburgonya hosszúkás alakú. Két fő fajtája közül az egyik világos húsú és lilás héjú, ennek íze a gesztenyéhez hasonlít. A másik fajta narancssárga húsú és sárgás héjú, ez inkább sütőtök ízű. Célszerű a közepes példányokat vásárolni, a nagyobbak néha fásak lehetnek. A száraz, hűvös helyet kedveli, de hűtőbe ne tegyük, mert megkeseredik. Hámozás után tegyük vízbe.

Fogások édesburgonyából

Főzhetjük, süthetjük, keverhetjük sült zöldségek közé, süteményeket, édességeket is készíthetünk belőle. Sütőtökkel együtt is pikáns ízhatást érhetünk el. Jól harmonizál a fahéjjal, lime-mal, gyömbérrel, kókusszal. VIII. Henrik is nagy rajongója volt az édesburgonyás lepénynek, állítólag kedvező hatással volt férfierejére.

Tápláló és egészséges

Magas a szénhidrát, fehérje, A, B, C-vitamin tartalma, viszont a glikémiás indexe alacsony. Nagyon egészséges, gazdag bétakarotinban és proteinben is. Energiatartalma száz grammban 117 kalória. Állítólag daganatmegelőző tulajdonsága is van, és antioxidánsai segítik megőrizni a fiatalságot.

Amerikában nemzeti eledel az édesburgonya, főként a déli állomokban és főleg ősszel, a Hálaadás napja táján, például kandírozva pulyka és sonka mellé. Kentuckyban a sült édesburgonya szeleteket szalonnás pirítóson eszik.

Az ún. kreol konyha fontos alapanyaga, a Dominikai Köztársaságban fogyasztják reggelire is. Kínában, Japánban az utcán árulják a sült édesburgonyát. Dél-kelet Ázsiában a leveleit és hajtásait is fogyasztják. Lisztjéből kenyeret sütnek, alkohol is készül belőle.

 receptek:

Sütőtökleves édesburgonyával
Hozzávalók:
1 kisebb sütőtök
2 közepes édesburgonya
4-5 sárgarépa
4-5 gerezd fokhagyma

bors
fahéj
babérlevél
szerecsendió
olívaolaj
tejföl
snidling

Elkészítés: A zöldségeket meghámozzuk, apró kockákra vágjuk, és olajjal kikent tepsiben puhára sütjük. Beletesszük egy nagy lábasba, felöntjük vízzel, felforraljuk. Forrás után levesszük, letutrmixoljuk, és visszatesszük a tűzre további 20 percre. A fűszereket hozzáadjuk. Tálaláskor a tányér aljára 1 nagy kanál tejfölt teszünk, erre merjük a forró levest. A leves tetejere snidlinget aprítunk. Megszórhatjuk még pirított tökmaggal vagy fenyőmaggal is.

Édesburgonya bundában – igazi New Orleans-i recept:

4 közepes édesburgonyát 30-35 percig sütünk a sütőben. Kettévágjuk és kikaparjuk a belsejét. Hozzáadunk néhány evőkanál cukrot, 1 bögre tejet, 2 tojást és egy kávéskanál vaníilia kivonatot, 1 kávéskanál sót, majd krumplinyomóval vagy villával összetörjük.
Villával vagy az ujjainkkal összekeverünk egy bögre barnacukrot, 1 bögre durvára dört pekándiót, (mi mandulát használtunk, de dióval is finom lehet), fél bögre lisztet és 10 dkg vajat. A hőálló tálba öntött burgonya tetejére szórjuk. 200 fokon 30 percig sütjük.

Ezek is érdekelhetnek

Friss