Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Az avokádókrém, amit guacamolénak is hívnak

default user icon
MME
Az avokádókrém avagy guacamole nemcsak finom, de egészséges is - igazi szupergyümölcs (illetve zöldség). Ha vendégeknek készítjük, ne hagyjunk neki sok időt, az avokádó a levegőn gyorsan barnul!

Ezt tudtad az avokádóról?

A hazai üzletekben csak az utóbbi néhány évben lett elérhető az avokádó, melyet rücskös zöld héja és formája miatt alligátorkörtének is neveznek. A közép-amerikai indiánok viszont már évezredek óta termesztik.

Nagyon egészséges, tele van telítetlen zsírsavakkal és vitaminokkal. Mivel 30 százaléka zsír, szuper bőrápoló is egyben, így aztán érdemes egy kanállal elcsenni belőle gyors arcpakolás céljára.

Együnk sok avokádót!

Nálunk a sok fajta közül általában a sötétzöld héjú kapható, célszerű a kicsit puha avokádókat megvenni, ezek valószínűleg érettek. Ha mégis keményet vettünk, tegyük őket papírzacskóba egy banánnal, és egy nap alatt megérnek.

Általában nyersen fogyasztjuk, sokan egyszerűen félbevágják, megsózzák, és már eszik is. Pirítósra is kenhetjük, felkockázva pedig mindenféle salátát feldob. Készülhet belőle nyáron hideg avokádókrémleves vagy pikáns gyümölcssaláta (az avokádó ugyanis botanikai értelemben gyümölcs), és persze az avokádókrém avagy guacamole.

Avokádókrém (Guacamole)

A leggyakoribb avokádóból készülő étel az avokádókrém, vagyis guacamole. A spanyol hódítók „kölcsönözték” a receptet az aztékoktól a 16. század környékén.

Az alap a puha avokádó szétnyomott gyümölcshúsa, só és bors, valamint citromlé, hogy a barnulást megakadályozuk. Ha biztosra akarunk menni, használjunk a guacamoléhoz kóser sót és frissen őrölt borsot is.

Az eredeti mexikói guacamole a molcajate nevű kőmozsárban készül, és van benne apróra vágott paradicsom is. Érdekesség, hogy Venezuelában Guasacaca néven fogyasztanak egy, a guacamolénál hígabb, ecetes avokádóöntetet is.

Az alap - só, bors, citrom - krémen kívül vannak, akik az alábbi hozzávalókkal is megbolondítják az avokádókrémet:

  • fokhagyma
  • vöröshagyma
  • lime reszelt héja
  • lime leve
  • koriander
  • menta
  • csilipaprika
  • tabasco
  • paradicsom
  • tejföl
  • majonéz
  • mustár
  • mediterrán guacamoléhoz friss bazsalikom

Mivel fogyasszuk a guacamolét?

Az avokádókrémet tortilla csipsszel mártogathatjuk és mindenféle burrito, taco és quesadilla mellé is felszolgálhatjuk, de pirítós kenyéren is megállja a helyét.

Vendégváráshoz a guacamolét fogyaszthatjuk mártogatósként zöldségcsíkokkal (répával, szárzellerrel, kaliforniai paprikával) is.

Az alap guacamole recept

Hozzávalók:

2 puha avokádó
1 egész lime leve
2 közepes paradicsom héj nélkül, kimagozva, apróra kockázva
2 gerezd fokhagyma
fél lilahagyma apróra kockázva
só, bors

Elkészítés: A puha avokádót félbevágjuk, a húsát villával összenyomjuk. Sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk az összenyomott fokhagymát, az aprított vagy reszelt lilahagymát és az aprított paradicsomot. Lehet bele tenni 1 evőkanál tejfölt is.

Kolumbiai guacamole

Hozzávalók:

4-5 puha avokádó
2 paradicsom
2 szál újhagyma
1 citrom (de lehet lime is)
koriander
őrölt erőspaprika
víz

Elkészítés: Egy megmosott, meghámozott paradicsomot és 1 szál újhagymát zöldjével együtt apróra vágunk, ezt öszekeverjük egy nagyobb csészében egy kis őrölt erőspaprikával, ízlés szerinti apróra vágott korianderrel, kis sóval, 1 lime (vagy citrom) levét ráfacsarjuk, és egy kis vízzel felengedjük. Ezt különben így magában - aji néven - is eszik húsokhoz, főtt burgonyához stb. A megmosott avokádókból eltávolítjuk a magot, kikaparjuk a húst, pépesítjük, összekeverjük a maradék felaprított paradicsommal és újhagymával, illetve az ajiból annyival, amennyit felvesz (majdnem az egészet bele lehet tenni).

Ezek is érdekelhetnek

Friss