Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Az anyagiak már nem gördítenek akadályt a gyermekvállalás elé

A Fidesz-kormány 2010 óta jelentős, a családalapítást, gyermekvállalást támogató intézkedést hozott, ezek közül kiemelkedők a munkához kötött kedvezmények. A családi adókedvezmény évről évre emelkedik, a kisgyermekeseknek a gyed extrának köszönhetően nem kell választaniuk a munka és a család között, a nők pedig negyven év munkaviszony után nyugdíjba mehetnek, ezzel segítve a gyermeknevelést.

A 2010-es kormányváltást követően teljesen megújult Magyarországon a családtámogatási rendszer. A szocialista, liberális kormányok nehéz helyzetbe hozták a munkavállalókat, megszorításaikkal gyakran a gyermeket nevelő magyar családokat sújtották, a devizahitelezés csapdájába sodorták a lakosságot. 2010-ben az új kormány hivatalba lépését követően azonnal nekilátott a családtámogatási rendszer kialakításának, a gazdaságilag kiszolgáltatott, államcsőd szélén álló, eladósított ország újjászervezésének.

A kormány egyik legfontosabb irányváltása, hogy a korábbi – alanyi jogon szétszórt – támogatásokat már a munkavállaláshoz kötötte. Ennek egyik legjelentősebb lépése volt az adórendszer átalakítása, amelynek a családi adókedvezmény adja napjainkban is a gerincét. A kormány jelentős adókedvezményt ad a gyermekeseknek. Minél több gyermeket vállal a család, az adókedvezmény mértéke annál nagyobb, minél több gyermeket vállalnak a családok, munkabérüket annál kisebb mértékű elvonás terheli. Ennek köszönhetően mára 130 ezer munkavállalónak már egyáltalán nem kell adó- és járulékterhekkel számolnia, 2011 és 2017 között pedig összesen 1572 milliárd forintot hagyott az állam a családoknál.

A támogatások mértéke évről évre emelkedik, jövőre több mint 2000 milliárd forintot fordít a kormány a költségvetésből a családokat támogató intézkedésekre. Míg 2010 előtt, az MSZP–SZDSZ-kormányok idején alig haladta meg a GDP három százalékát a munkavállalóknak, családoknak járó támogatások mértéke, addig jövőre ez az arány már 4,6 százalékra emelkedik, ezzel kiemelkedő mértékű ráfordítást elérve.

A családi adókedvezmény bevezetése, majd annak kiterjesztése hathatósan hozzájárult a munkavállaló családok, a középosztály életszínvonalának emelkedéséhez, a gazdaság felélesztése pedig lehetőséget nyújtott a 2013-ban még magas munkanélküliség visszaszorításához. A Munkahelyvédelmi akció bevezetésének köszönhetően a fiatalok, idősek, kisgyermekesek után a munkaadók jelentős adó- és járulékkedvezményt vehetnek igénybe 2013 óta. A munkába állók számának dinamikus emelkedése tovább élénkítette a gazdaságot, a kormány által bevezetett egyéb, szociális jellegű intézkedések – jelentős részben a rezsicsökkentés – tovább könnyítette a munkavállalók, családok megélhetését.

A gazdaság átalakításával, a válságot követő időszak konszolidációját követő növekedéssel lehetőség nyílt arra, hogy a kormány újabb támogatásokat nyújtson a családalapításhoz, a gyermekvállalás ösztönzéséhez. Az első házasok kedvezményét 2015-től vezették be, tavaly már nyolcvanezer pár érvényesített adókedvezményt munkabéréből, ezzel az intézkedéssel 3,3 milliárd forintot hagyott a kormány a családalapításra vállalkozó fiataloknál.

Magyarország egyre kedvezőbb gazdasági helyzetének köszönhetően 2016-tól jelentős fordulat következett be. A keresetek emelkedése soha nem látott dinamikát ért el, amely ösztönözte a fogyasztást, ezáltal a vállalkozói szféra egyre többet termel. Ennek köszönhetően a kormány az államkasszába befolyó többletet a családalapítás, gyermekvállalás, valamint a dolgozók további támogatása érdekében az állampolgároknál hagyta. A családi kedvezmények összege 2016-hoz képest 2019-re megduplázódik.

A kormány hosszú távú, családok, munkavállalók támogatására irányuló programja meghozta gyümölcsét, az idén a családok éve jegyében további intézkedésekre nyílt lehetőség. Idetartozik egyebek mellett a többgyermekesek deviza- és diákhitel tartozásának átvállalása, valamint a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) kibővítése.

A kormány egyik legnagyobb horderejű döntése volt 2015-ben a családok otthonteremtése. A csokban az állam a háromgyermekes családok otthonteremtéséhez vissza nem térítendő tízmillió forinttal járul hozzá, emellett kedvezményes kamatozású, államilag támogatott hitelt igényelhet, ennek felső határa 15 millió forintra emelkedik. Decembertől bővül a csok: a két gyermeket nevelők is élhetnek a kedvezményes kölcsön lehetőséggel. Az érintett családok a tízmillió forintos, államilag támogatott, garantáltan három százalék alatti kamattal adott hitelt 25 éves futamidőre vehetik fel, ez azt jelenti, hogy a törlesztőrészlete havi ötvenezer forint alatt marad.

A felsorolt intézkedések is mutatják, hogy a Fidesz–KDNP-kormányok következetesen és hathatósan támogatják a családokat. Míg 2010-ben a szocialista kormányzás alatt visszacsúszott országot kellett megmenteni a csődtől, addig mára szó sincs arról, hogy ne jutna évről évre magasabb összeg a gyermeket nevelő családokra. Jövőre a vállalkozások további ösztönzést kapnak a béremelésekhez, egyre könnyebb vállalkozni, a bővülő kedvezményeknek köszönhetően pedig mind többen döntenek a családalapítás mellett.

Tématámogatás. Készült Magyarország Kormánya támogatásával.

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss