Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Avokádós eperparfé mentapesztóval

MME MME
120 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 40 dkg eper
  • 1 citrom leve
  • 3 levél zselatin
  • 7 dkg porcukor
  • 1 rúd vanília
  • 20 dkg cukor
  • 4 tojássárgája
  • 4 evőkanál narancslikőr
  • 2 avokádó
  • 15 dkg tejföl
  • 4 dl tejszín
  • A mentapesztóhoz:
  • fél csokor menta
  • fél dl olívaolaj
  • 5 dkg porcukor
  • 5 dkg pirított, szeletelt mandula
  • fél citrom leve

Elkészítés

Elkészítés: Az epret megmossuk, megpucoljuk, a 7 dkg porcukorral és a citrom levével pürésítjük. 1 lap zselatint hideg vízbe áztatunk, kinyomkodjuk, és 3 evőkanál eperpürével felolvasztjuk, majd kissé lehűtjük, és a többi eperpüréhez keverjük.

A vaníliát félbevágjuk, magjait kikaparjuk. 1,7 dl vízben 20 dkg cukrot felolvasztunk, és a vaníliával együtt cukorszírupot főzünk belőle.

2 levél zselatint hideg vízbe áztatunk, majd kinyomkodjuk. 3 tojássárgáját a cukorszirup 2/3 részével vízgőz fölött, folyamatos keverés mellett felverjük, hozzáadjuk a kinyomkodott zselatint. Ezután hideg vízfürdőben gyakori kevergetés mellett visszahűtjük, majd belekeverjük az eperpüré ¾ részét.

4 dl tejszínt habbá verünk. Az avokádót félbevágjuk, kikanalazzuk a belsejét, pürésítjük a tejföllel és a maradék cukorsziruppal. A tejszín 2/3 részét az eperkrémhez, 1/3 részét az avokádókrémhez keverjük.

Fóliával kibélelünk egy formát, rétegezve beleöntjük a krémeket, a rétegek között a maradék epervelőt szabálytalanul belecsurgatjuk.

12 órára mélyhűtőbe tesszük.

A mentapesztóhoz a mentaleveleket lecsipkedjük, turmixgépbe rakjuk, hozzáöntjük a pirított mandulát, a porcukrot és az olívaolajat, összeturmixoljuk. Tehetünk bele néhány kanál borzaszörpöt is.

A parfét kiborítjuk, lehúzzuk róla a fóliát, és a pesztóval díszítve tálaljuk.

Megjegyzés

Őszi Balázs receptje, Győrfi Viki fotója.

Az elkészítés fotókkal lépésről lépésre a Mesterkurzus blogban található! - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss