Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Avokádó, a legkrémesebb gyümölcs

Az avokádó több mint tíz éve állandó szereplője a magyar zöldségeseknek, mégis kevesen mernek vele próbálkozni. Pedig egy érett avokádóval határ a csillagos ég.

Az avokádó az egyik legrégebben fogyasztott gyümölcs Közép-Amerikában. Mexikó környékén már 10 ezer évvel ezelőtt is ettek avokádót, amit régészeti leletek is alátámasztanak. Igaz, ekkor még nem maguk termesztették, hanem a vadon növő avokádókat gyűjtötték be az indiánok, de i.e. 5 ezer körül már háziasították a gyümölcsöt. A maják is maguk termelték, ami fontos kereskedelmi értékkel bírt a kultúrájukban, Mexikóból Peruba és Ecuadorba exportálták a gyümölcsöt. A spanyol hódítás idején az avokádó az európai hódítóknak is felkeltette a figyelmét. Az aztékok által eredetileg ahoacaquahuitl-nak nevezett növényt a spanyolok már mint aguacate-t vitték be Európába.

Kedvelt csemege lett

Az első írásos emlék az avokádóról Gonzalo Hernandez de Oviedo-tól származik, aki 1526-ban látott egy avokádó fát a mai Kolumbia területén. De Salazar is megemlékezik az avokádóról, mint a mexikóvárosi piac állandó szereplőjéről. Egy évszázaddal később, a 17. században már az európai matrózok használták az érett avokádó húsát, vaj helyett kétszersültekre, száraz kekszekre kenve fogyasztották. Sőt ez idő tájt már II. Károly orvosa is elismerően nyilatkozott róla, mint egy, a szellemet és testet is erősítő táplálékról.

A 19. század első felében ültették el az első avokádófákat Floridában, majd néhány évtizeddel később Kaliforniában is egyre nagyobb teret hódítottak az ültetvények.

Napjainkban a legtöbb avokádót Mexikóban, Kaliforniában, Hawaiin és Floridában termesztik. A világ egyik vezető avokádó termesztő országa a mai napig Mexikó, de az amerikaiak igényeit Kalifornia szolgálja ki. Errefelé minden év októberében megrendezésre kerül az Avofest, az avokádó fesztivál.

Nagyon sok fajtája ismert

Avokádóból minimum 500 féle van, ezek közül a leggyakrabban az alábbiakat használjuk:

  • Hass avokádó– A Hass avokádó a leggyakoribban asztalra kerülő avokádófajta. Ennek legfőbb oka, hogy ez a fajta fa egész évben hoz gyümölcsöt, így folyamatosan ellátja a piacot avokádóval. A kaliforniai termőterületeken is ezt a fajtát ültetik. A Hass avokádó gyümölcse érett állapotában lila színű, könnyen felhasználható, hámozható és nagyon kellemes, gazdag ízzel bír.
  • Bacon Avocado –  A Bacon Avocado tél közepétől tavasz elejéig terem, így sokkal korlátozottabb a piaca, mint a Hassnak. Az érett Bacon avokádó héja zöld, könnyen pucolható, és könnyed, friss íze van.
  • Fuerte Avocado – A Fuerte spanyol jelentése erős, mert ez az avokádófajta a hideggel dacolva is terem, tél közepétől tavaszig. Keményebb héjú, de jól pucolható, gazdag, krémes ízzel bíró avokádó.

Egy avokádófa akár 400 gyümölcsöt is képes hozni egy évben.

Az avokádót formájából adódóan már az maják is vágyfokozónak tartották. Olyannyira elterjedt nézet volt ez még a 19. században is, hogy Amerikában külön kampányt kellett folytatni e legenda ledöntésére, hogy a család többi tagja számára is elérhetővé váljon az avokádó.

Az avokádó nagyon egészséges

Az avokádó nagyon jó E-vitamin forrás, valamint nagy mennyiségű C-vitamint is tartalmaz. Magas zsírtartalmú, de ezek a zsírok egyszeresen telítetlen zsírok, amelyek a koleszterinszint csökkentéséhez is hozzájárulnak. Fehérjetartalma magasabb, mint bármilyen más gyümölcsnek. Nagyon sok benne a béta-karotin. A gyümölcsök közül a legmagasabb magnézium, folsav, E-vitamin és K-vitamin tartalommal bír. Nem túl alacsony kalóriatartalmú gyümölcs: 10 dkg avokádóban 218 kalória van.

Érdekességképp meg kell említeni, hogy amíg a legtöbb gyümölcsnek az érés folyamán nő a cukortartalma, addig az avokádó cukortartalma az idő előrehaladtával csökken.

A kozmetikai ipar is előszeretettel használja különböző pakolások, bőrtápláló krémek alapanyagaként. Otthon tejföllel kikevert avokádópürével lehet táplálni a bőrünket. Mézzel és lime-lével kikevert püréből arcpakolást készíthetünk.

Így tárold az avokádót

Mindig hibátlan avokádót vegyünk. Ha nem a vásárlás idején tervezzük felhasználni a gyümölcsöt, akkor vehetünk nem túl érettet, hiszen a konyhában, szobahőmérsékleten néhány nap alatt megérik és kellemesen megpuhul. Ha viszont érettre vágyunk, akkor olyat keressünk, aminek minden oldalán egyforma az állaga, foltoktól, puhább részektől mentes. Az érett példányokat néhány napig még a hűtőben lehet tárolni. Az érett avokádónak nagyjából olyan az állaga, mint egy érett baracknak.

Az otthoni érlelésre szánjunk 3-4 napot. Az avokádót tegyük egy barna papírzacskóba, hogy a közvetlen fénytől el legyen zárva. Ha egy banánt is társává teszünk a zárkájában, akkor még hamarabb be fog érni.

Az avokádó – ugyanúgy, mint az alma – felvágva könnyen barnul, így ha lehet, csak akkor vágjuk fel, ha már a vele készítendő ételt állítjuk össze.

Sokféleképpen fogyasztható

Az enyhén dióízű avokádót nem csak salátákba használhatjuk, hanem tésztákba (pékáruk, kenyerek, kevert piskóták) is tehetjük és készíthetünk belőle guacamole-t is.

Az avokádóból készített pürét ízesíthetjük egy kis mézzel, és tejjel felengedve tökéletes turmixként ihatjuk. De például Indonéziában nem csak tejjel hígítják, hanem kávéval és rummal ízesítve, hidegen fogyasztják.

A megmosott, konyharuhában megtörölt gyümölcsöt hosszában félbevágjuk, a középen található magra vigyázva. Ezután a két felet egymáson elfordítjuk. Ha jól csináltuk, akkor az egyik avokádó-csónak üresen kezünkben marad, a másikban meg ott marad a mag. A magba belevághatunk egy nagy konyhakéssel, és ezután kiemelhetjük, de kés helyett egy laposabb leveseskanállal is ki lehet emelni a magot a gyümölcshúsból. A húst vagy kanállal kiszedjük a héjból, vagy egy hámozóval egyszerűen megpucoljuk a gyümölcsfeleket.

Az avokádót a legegyszerűbb egy szelet pirítóssal enni. A gyümölcshúst a kenyérre kenhetjük natúr állapotában is, de érdemes annyi időt fordítani rá, hogy kikeverjük egy kevés apróra vágott hagymával, egy-két gerezd zúzott fokhagymával, sóval, frissen őrölt feketeborssal, rózsaborssal, lime- vagy citromlével. Az állagán lazíthatunk egy kis tejföllel.

Avokádós csirkesaláta

Hozzávaló:
2 avokádó
1 grillezett csirkemell
1 uborka
1 szál halványítózeller
1 kaliforniai paprika
1 újhagyma
szerecsendió

porcukor
frissen őrölt fekete bors
2 evőkanál majonéz

Elkészítés: Felszeletelem az uborkát, a zellert, a hagymát. Felkarikázom a paprikát és a zöldségeket egy tálban összekeverem. Megpucolom és vékony szeletekre vágom az avokádót, a csirkemellet felkockázom és mindkettőt a salátához adom. A majonézt kikeverem egy kis szerecsendióval, borssal, citromlével, sóval, cukorral és tejföllel lazítom. Ezzel az öntettel átkeverem a salátát és tálalom.

Avokádós smoothie

Hozzávalók:
1 db érett avokádó
20 dkg ananász
3 dl 100%-os narancslé
1 evőkanál méz
1 teáskanál citromlé
4 jégkocka

Elkészítés: Az avokádót és az ananászt megpucolom, s apró darabokra vágom. Egy mély edénybe teszem a kockákat, majd hozzáadom a mézet, a citrom- és a narancslevet. Botmixerrel elsimítom. A jégkockákat két hosszú pohárba teszem, ráöntöm a gyümölcslevet, és már kínálom is.

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss