Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Augusztusi gasztroprogramok

Augusztusban egyértelműen a boré és a Balatoné a főszerep. A sokféle boros és balatoni fesztivál mellett azért megtaláljuk még az ország többi pontján a szezonális zöldségekre és gyümölcsökre épülő rendezvényeket, illetve a helyi jellegzetességeket, néphagyományokat bemutató fesztiválokat is.

2014. augusztus 01-03. Esterházy barokk ételfőző fesztivál, Fertőd
Nem titkolt célja a rendezvénynek, hogy a korabeli időutazás alkalmából megidézzék e kor ízvilágát - szokásait - pompáját. Az étkezés egyike az élet azon örömeinek, amelykor valamennyi érzékszervünket kényeztetjük. Erre a nagyszerű kulináris játékra invitálják a látogatókat, hogy összehasonlítsák, ki tudja jobban a barokk kor ízvilágával elkápráztatni a mai kor emberét.
www.fertod.hu

2014. augusztus 01-03. Fonyódi hal és petyek napok, Fonyód
A halról és a belőle készült különleges fonyódi halászléről, a petyekről szól majd ez a hétvége a balatoni településen.
www.magyartenger.com

2014. augusztus 01-10. Balatonlellei Borhét, Balatonlelle
Villáműző Szent Donátnak, a szőlőhegyek védőszentjének tiszteletére rendezi meg a lellei szőlősgazdák minden év augusztusában a Balatonlellei Borhetet. 2014-ben augusztus 1-től augusztus 10-ig kerül megrendezésre ez a fesztivál. Ma már sokan ehhez igazítják nyári szabadságukat, hiszen senki sem szeretne lemaradni a 10 napon át tartó zenés, táncos mulatságról, melynek csúcspontja a borkirálynő-választás. A tíznapos rendezvény alatt folyamatos népművészeti kirakodóvásár, népi ételek, grillételek, esténként a színpadon népzenei és néptánc együttesek műsora várják a látogatókat, miden este táncházzal zárul.
www.balatonlelle.hu

2014. augusztus 01-20. Balatonalmádi Borfesztivál, Balatonalmádi
Ezekben a napokban bor-, gasztronómia- és kultúra-kedvelők ezrei keresik fel Almádit, hogy élvezzék a finom borok, jó ételek melletti beszélgetést, az esti műsorok sokszínűségét, és válogassanak a népi iparművészek portékái között. Húsz napon át tart a vigadalom: estéről estére változatos zenei műsor, sztárvendégek gondoskodnak a jó hangulatról, a kicsiket gyerekműsor várja, s kipróbálhatják a népi mesterségeket is. A neves boreseményen Magyarország legnagyobb borvidékeinek legrangosabb borászai és borai mutatkoznak be, kiemelten a Balatoni régió boraival. A finom borok mellett gasztronómiai kavalkád is várja a rendezvény látogatóit, finom ételek, kirakodóvásár, iparművészek, régi mesterségek bemutatója emeli a rendezvény hangulatát. Az Almádi Borfesztivál a Szent Erzsébet ligetben a Wesselényi strand előtt kerül megrendezésre.
www.balatonalmadi.hu

2014. augusztus 01-20. Balatonfüredi Borhetek, Balatonfüred
A Balaton-felvidék ízletes nedűit adó Balatonfüred-Csopaki borvidék méltó ünnepe a nagy múltra visszatekintő, minden év augusztusában megrendezendő Balatonfüredi Borhetek. A borosgazdák a Tagore sétányon felállított hangulatos borsátraikban három hétig várják a vendégeket. A Kisfaludy színpadon tartott ünnepélyes megnyitót követően újabb borlovagrend avatást tartanak, valamint műsort ad Balatonfüred Város Koncert Fúvószenekara. A rendezvénysorozat minden este gazdag kulturális és folklór programot kínál a Kisfaludy színpadon. A Borhetek teljes időtartama alatt népművészeti kirakodó vásár várja az érdeklődőket a Tagore sétány elején.
www.balatonfured.hu

2014. augusztus 02. Pisztrángnap, Szilvásvárad
A Pisztrángnapon a szilvásváradi éttermek pisztrángból készült ételeit kóstolhatják meg az idelátogatók, melyek mellé az egri borvidék kiváló borait kínálják. Színes zenés-táncos műsorokkal szórakoztatják a vendégeket, valamint a kirakodóvásáron népi iparművészek termékeit vásárolhatják meg.
www.szilvasvarad.hu

2014. augusztus 02. Lecsó- és pecsenyefesztivál, Miskolc
Lecsófőzésben és pecsenyesütésben mérik össze tudásukat a versenyző csapatok. A versenyt egész napos programok kísérik, utcai zenészek, színpadi műsor, gyerekprogramok és extrém vidámpark szórakoztatják a vendégeket. De lesz amatőr kutyaszépségverseny is, ahol a fesztivál legszebb kutyáját keresik majd.
www.miskolcilecsofesztival.hu

2014. augusztus 02. Balatonfűzfői gombócfesztivál, Balatonfűzfő
A szombati nap attrakciója a balatonfűzfői asszonyok által főzött gombócok felkínálása az érdeklődő közönség számára. A fesztivál kísérő rendezvényeként fellépnek a helyi és a szlovákiai testvértelepülés, Nagycétény amatőr művészeti csoportjai. Az 5. alkalommal csatlakozó rendezvényként megszervezett veterán jármű kiállítás és felvonulás mellett képző- és iparművészeti résztvevők színesítik a fesztivált. A késő esti órákban a sztárvendég fellépését követően hajnalig tartó utcabál zárja az egész napos, gazdag programot.
www.gombocfesztival.hu

2014. augusztus 06-10. Ábrahámhegyi bornapok, Ábrahámhegy
Az Ábrahámhegyi Bornapok keretében öt napon át minden este változatos szórakoztató programok mellett kóstolhatják meg az ábrahámhegyi borokat az ide látogatók. Lesz: zenés, táncos, rock és mulatós előadás, gyermekprogramok, főzőverseny, zsibvásár, népzene és néptánc, sztárvendégek. Ábrahámhegy környékén évek óta híres-neves borfesztiválok és szüreti mulatságok színesítik a balatoni kínálatot, így nem csoda, ha a faluban is mindent megtesznek, hogy a helyi bort is bevezessék a köztudatba. De ezt nem csendesen munkálkodva teszik, hanem hangos csinnadrattával, öt napon keresztül folyik majd a zene és a tánc, na meg a jófajta ábrahámhegyi bor, mindez a környéki hagyományőrző csoportok hathatós közreműködésével. Ezek után egy újabb balatoni borfesztivált is fel kell vennünk a kedvencek listájára.
www.abrahamhegy.hu

2014. augusztus 07-10. Debreceni borkarnevál, Debrecen
Idén a megújult Nagyerdőn, a Békás-tó partján rendezik meg a régió legrangosabb boros eseményét. A fesztiválon 10 borvidék 30 borászat borait kóstolhatja a közönség. A bor mellett a hagyományos magyar konyha ínyencségei - kemencés malacsült, kenyérlángos, házi rétes - csalogatja az érdeklődőket, valamint a hazai sajtkészítők is kínálják majd portékáikat. A hangulatért pedig a jobbnál jobb muzsikát játszó zenekarok felelnek. Ismét bemutatkozik Debrecen egykori szőlőskertje, az Érmellék is.
www.fonixarena.com)

2014. augusztus 08-10. Tolcsvai borfesztivál, Tolcsva
Országszerte számos helyen rendeznek borfesztiválokat, de hol lehet a borokat születésük helyén a szőlősdombok között vagy a több 100 éves pincék mélyén kóstolni, miközben egy - az őskorig visszanyúló történettel rendelkező - település szépségét fedezhetjük fel? Kezdetben a cél a Tolcsvai termelők munkájának, a vidék aranyának tekintett bor és a község minél szélesebb körben történő megismertetése volt. A gasztronómiai és kulturális élmények sorának bővülése évről évre egyre nagyobb közönség számára nyitotta meg Tolcsva kapuit. A kezdetben 100 fős összejövetel mára már 10.000 fős borünneppé nőtte ki magát. A siker titka a helyiek vendégszeretete, a zamatos borok, melyeket hűs pincékben kóstolhatnak a fesztiválozók és a sokszínű programok nyújtotta kulturális élmények.
www.tolcsva.hu

2014. augusztus 09. Vasvári rétesfesztivál, Vasvár
A lassan feledésbe merülő ízek megmentésére és az évezredes tradíció megőrzése érdekében Vasváron találkoznak a fenséges ízű sütemények nagymesterei immár 12. alkalommal. A fesztiválon zenei programok, színházi produkciók, gyermekjátszók, kiállítások is várják a közönséget.
www.ngkk.hu

2014. augusztus 09-10. Lecsót a keceléből, Zsámbok
A kecele a helyi népviselet része. Ebbe a köténybe gyűjtötték őseink a lecsóhoz szükséges kellékeket a kertben. A fesztivál első napján a mezőgazdaságé és a hagyományőrzésé a főszerep. A rendezvény jeles eseménye - a nevét is adó - lecsófőző verseny. Közel 50 bográcsban készül minden évben a finomabbnál finomabb lecsó, amit a fesztivál vendégei is megkóstolhatnak. Lesz népi kismesterségek bemutatója, csigatészta készítés, szövés, fonás, kenyér- és lángossütés búbos kemencében, tökfaragó, csuhékészítő, népi mesterségek vására.
www.zsambok.hu

2014. augusztus 11-17. Kecskeméti bor- és pálinkafesztivál, Kecskemét
Az ország különböző borvidékeiről származó neves pincészetek és pálinkafőzdék, illetve a tradicionális ételeket felvonultató gasztronómiai kiállítók érkeznek ilyenkor Kecskemétre. A fesztivál ideje alatt számos kiegészítő program várja a vendégeket: a Kecskeméti Íjász Egyesület szervezésében megrendezésre kerülő íjászverseny különleges hangulatot biztosít a Romkertben, a fesztivállal párhuzamosan a BCE Szőlészeti és Borászati Intézet Kutatóállomása 2014-ben is megrendezi az „Alföldi kenyér, szőlő és bor konferenciát”.
www.kecskemetfeszt.hu

2014. augusztus 15-17. Badacsonyi Szürkebarát és Magyar Szürkemarha Ünnepe, Badacsony
A badacsonyi hegyen érlelődött szőlőből készült bor és a hegy lábánál elterülő legelőkön nevelkedett szürke marhából főzött gulyás áll a rendezvény középpontjában, melyekhez színvonalas kulturális programok kapcsolódnak. A gasztronómia jegyében szombaton nyárson sült ökör, vasárnap pedig a főzőversenyen elkészült szürke marha gulyás csalogatja az éhes vendégeket. Ez utóbbit erdélyi fafaragók által készített tányérokban lehet megvásárolni, s hozzá faragott kanál jár. A program látogatása ingyenes, a gasztronómiai és egyéb termékek megvásárolhatók. A kulturális műsorok változatosak: néptáncbemutatók, népzenei együttesek, könnyűzenei koncertek. A rendezvényt jó magyar kézművesek bemutatói és vásárlási lehetőségei kísérik, és hangulatos borudvarban frissülhetnek a résztvevők.
www.badacsonytordemic.hu

2014. augusztus 15-17. Bor, mámor, Bénye, Erdőbénye
Erdőbénye borászatai és kertjei idén is megnyílnak a látogatók előtt a fesztiválon. Az egyedülálló, több helyszínen zajló fesztiválon a sokszínű kulturális programok mellett a különleges tokaji borok és a kulináris élvezetek is fontos szerepet játszanak. A pincészetek kertjeiben a legjobb zempléni éttermek készítenek a helyi borokhoz illő fogásokat, köztük a régióra jellemző ételeket. A falu piacán háztáji és kézműves finomságok is várják majd a vendégeket, akik a nagyvárosok zajától távol pihenhetnek és válogathatnak a programok között. A koncertek és kiállítások mellett idén számos újdonságra, köztük építészeti és történeti előadásokra, író-olvasó találkozókra is sor kerül, a kulturális eseményeken kívül pedig biciklis és gyalogos túrák, kirándulások és madárgyűrűzés is részei a fesztiválnak. Erdőbényére egyedül, kettesben, baráti társasággal és az egész családdal is érdemes ellátogatni, hiszen a fesztiválra jellemző családias házibuli-hangulatban gyerekek és felnőttek egyaránt jól érezhetik magukat. A péntektől vasárnapig tartó fesztiválon a szervezők külön gyermekprogramokról is gondoskodtak. A borászatok udvarán táncház, kézműves foglalkozások és gyerekkoncertek várják a kicsiket, amíg a felnőttek bort kóstolnak.
www.bormamorbenye.hu

2014. augusztus 16. Nemzetközi halfőző verseny, Gyomaendrőd
A településen igazi hagyománnyal rendelkezik a halfőző verseny, ahol csapatok mérik össze tudásukat: ki tudja a legfinomabb halászlét elkészíteni. Az elkészült leveket zsűri értékeli, és legjobbakat természetesen díjjal jutalmazzák. A versenyt és a kóstolókat egész nap színpadi programok kísérik, este pedig utcabállal zárul a nap.
www.gyomaendrod.hu

2014. augusztus 16. Mogyorósbányai Madárfőző verseny, Mogyorósbánya
A Madárfőző Verseny a környék egyik legsikeresebb rendezvénye, a legtöbb amatőr szakácsot megmozgató főzőversenye. Azok a résztvevők, akik egyszer eljöttek, a következő évben is biztosan jelentkeznek. A 2010-es évben így már 30 csapat több mint 40 féle kiváló ételt készített. A zsűri csak nagyon nehezen tudott igazságos sorrendet felállítani a jobbnál jobb szárnyas ételek között. De a Mogyorósbányai Madárfőző Verseny lényege nem csak ez! A szervezők azt szeretnék, ha idén is családok, baráti társaságok, civil csoportok töltenének el egy kellemes napot a tűz körül, úgy, hogy közben részt vesznek a fesztivál forgatagában is.
www.mfz.hu

2014. augusztus 21-24. Győri bornapok, Győr
A Széchenyi térre több mint 60 borászat költözik majd a fesztivál idejére, megteremtve a rendezvény kellemes alaphangulatát. Az esemény azonban nem csak az ízek világába kalauzolja el a látogatókat, hiszen a négy nap programpalettáján versenyek és bemutatók is helyet kaptak, ilyenek a "Győr város Bora" és a "Fesztivál Bora" verseny, továbbá színes kulturális programkínálat is várja a látogatókat. A kiegészítő programok közül is kiemelkedik a „Borászok éjszakája”, mely különleges alkalmat kínál arra, hogy az érdeklődők nyugodt környezetben találkozhassanak a meghívott borászokkal, a pincészetük „zászlós borával”. A négy napos rendezvényét és a nyarat megakoncert zárja, a fergeteges hangulatról idén Tom Jones gondoskodik.
www.fesztivalkozpontgyor.hu

2014. augusztus 22-24. Országos csokoládé fesztivál, Szerencs
Szerencs város nevéhez nagyon sokan társítják a csokoládét. A szerencsiek is büszkék az országosan ismert édességeikre. Változatos kulturális programok, csokoládé és édesség bemutatók, kóstolók, vásári forgatag, csokoládéból készülő mesefigura-szobrok és még sok-sok édes meglepetés kínál felhőtlen szórakozást gyerekeknek és felnőtteknek. A fesztivál az előző évek gyakorlatához híven nagyon komplexnek ígérkezik. Az érdeklődőket változatos programok várják: lesznek könnyűzenei koncertek, gyermekműsorok, játszóházak, ügyességi versenyek, táncos bemutatók, sportversenyek, népzenei koncertek.
www.csokoladefesztival.com

2014. augusztus 29-30. Szilvanap Noszvajon, Noszvaj
Noszvaj életében a szilvaaszalásnak és a szilvalekvárfőzésnek hosszú időre visszamenő hagyománya van, a környékbeliek szuszinkásoknak hívták a noszvajiakat, ez ugyanis az aszalt gyümölcs neve. Noszvajon nyár végén, kora ősszel sok noszvaji családnál előveszik az üstöket, és 10-12 órán át főzik keményre a szilvalekvárt, cukor hozzáadása nélkül, vagy minimális cukorral. A lekvár rendkívül jó hatást gyakorol az emésztésre, a szilva káliumtartalmának köszönhetően pedig vértisztító hatása is ismert. A Szilvanap alkalmával a lekvárfőzés rejtelmeibe vezetik be a vendégeket, akik az üstök mellé állhatnak, és hagyományos kézi kavarással próbálhatják ki, milyen fáradtságos munkával készül a finom noszvaji szilvalekvár. Közben néptáncosok és népzenészek szórakoztatják a vendégeket és a lekvárfőzőket, gyermekek részére kézműves foglalkozást szerveznek, a Gazdaház két kemencéjében szilvalekváros süteményeket készítenek (bukta, mocskos tészta), természetesen lehetőség van borkóstolásra is. A Gazdaház udvarán helyi és környékbeli kézművesek kínálják portékáikat, akad, aki bemutatót is tart. A nap végén az elkészült szilvalekvárból vásárolhatnak is vendégeink, külön erre az alkalomra készített szilkékben.
www.noszvaj.hu

2014. augusztus 30. Esztári lecsófesztivál, Esztár
Színes program kínálattal várja a fesztivál a látogatóit. A nap folyamán a jó hangulatról több ismert előadó és helyi fellépő gondoskodik majd. A színpadi programok mellett idén sem maradhat el a Guiness rekord kísérlet, melynek során a részvevők megpróbálják elkészíteni a világ legnagyobb mennyiségű lecsóját. Lesz még lecsófőző verseny, lecsóexpress, italbringa, quadozás. A szervezők a kicsikről sem feledkeztek meg: gyermekprogramokkal - légvár, játszóház, kézművesiparok - várják őket. A rendezvény ideje alatt kézművesek utcája és hagyományok udvara is várja a látogatókat.
www.esztarilecso.hu

Ezek is érdekelhetnek

Friss