Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Augusztusi gasztroprogramok

Az augusztusi fesztiválok között sok kellemes gasztroprogramot találhatunk. Reméljük, hogy szép időben jóleső nyáresti borozgatások, sörözések várnak ránk, sok kirakodóvásár, főzéssel egybekötött falunap is tarkítja a nyár utolsó hónapját.

2011. augusztus 03-07. Zalai borcégér, keszthelyi borünnep, Keszthely
A fesztiválon a hagyományoknak megfelelően a zalai Balaton-part és környékének borait, borházait, a borászok hozzáértését és elkötelezettségét ismertetik meg a látogatók. A rendezvény kulturális és szórakoztató programok színesítik. A finom ízek, a gasztronómiai különlegességek is elmaradhatatlan részét képezik a rendezvénynek. A borutca bejárata előtt - a kézműves utcában - kirakodóvásár várja az érdeklődőket. „A jó bornak nem kell cégér!”- mondja közmondás. A szervezők a kezdetektől fogva úgy gondolják, hogy igenis kell. A rendezvény sikere évről évre sokat segít a zalai és a magyar borok megismertetésében és népszerűsítésében. Ez az öt nap a bor igazi ünnepe Keszthelyen.
www.keszthely.hu

2011. augusztus 04-07. Debreceni borkarnevál, Debrecen
A meghívott borgazdaságok, termelők kóstolói mellett színvonalas zenei műsorok szórakoztatják majd az érdeklődőket. Illeszkedve a rendezvény gasztronómiai jellegéhez, a vendégeket nem csak bor várja majd, hanem tejtermékek, sajt specialitások, pogácsa, rétes, perec, biotermékek, borhűtők, kádármunkák, borászati üvegtermékek... A családok tartalmas kiszolgálása érdekében idén is gondoltak a gyermekekre is: kézműves foglalkoztató és játszóház várja majd a legkisebbeket.
www.fonixinfo.hu

2011. augusztus 05-07. Tolcsvai borfesztivál, Tolcsva
Tokaj-hegyalja közepén, Tolcsván várják a szervezők a "királyok bora" kedvelőit, egy gasztronómiai élvezetekkel és színes színpadi programokkal tarkított hétvégére. A községben található borászatok és családi pincészetek kínálják boraikat a vendégeknek egy teljes hétvégén át. Egy fesztivál, ahol borban az igazság! Ez az egyetlen olyan bor - kulturális rendezvény, ahol a vendégek a poharak megvásárlása után kb. 56-60-féle bort kóstolhatnak meg a tolcsvai pincékben, kóstolóhelyeken. A finom nedűk mellé a gasztronómiai kínálat is hozzátartozik a fesztiválhoz.
A háromnapos rendezvény alatt három színpadon sztárfellépők sokasága és színvonalas autentikus műsorok között válogathatnak az érdeklődők.
www.tolcsva.hu

2011. augusztus  05-07. Tenkes kisüsti pálinka és bor mustra, Túrony
A Dél-dunántúli Régióban hagyományteremtő szándékkal kerül megrendezésre  az első Tenkes Kisüsti Pálinka és Bor Mustra fesztivál, ahol a szervezők bemutatkozási lehetőséget biztosítanak a hazai pálinkakészítők és bortermelők, valamint a kapcsolódó gasztronómiai termékeket, eszközöket forgalmazó cégek számára.
www.pavex.hu

2011. augusztus 05-21. Almádi borfesztivál, Balatonalmádi
A fesztivál ideje alatt bor-, gasztronómia- és kultúra-kedvelők ezrei keresik fel Almádit, hogy élvezzék a finom borok, jó ételek melletti beszélgetést, az esti műsorok sokszínűségét és válogassanak a népi iparművészek remekei között. 17 napon át tart a vigadalom: estéről estére blues, rock, sanzon- és cigányzene gondoskodik a jó hangulatról, láthatunk versenytáncosokat és folklór-műsort. A kicsiket gyerekműsor várja, s kipróbálhatják a népi mesterségeket is. 
www.balatonalmadi.hu

2011. augusztus 06. Pisztráng és borfesztivál, Szilvásvárad
A Pisztráng és Borfesztiválon szilvásváradi éttermek pisztrángból készült ételeit kóstolhatják meg az idelátogatók, melyek mellé a szervezők az egri borvidék kiváló borait kínálják. Színes zenés és táncos műsorokkal szórakoztatják a vendégeket, valamint a kirakodóvásáron népi iparművészek termékeit vásárolhatják meg.
www.szilvasvarad.info.hu

2011. augusztus 06. Fokhagymafesztivál és gasztronómiai verseny, Bátya
Idén augusztusban harmadik alkalommal kerül megrendezésre az országban egyedülálló fokhagymafesztivál, fokhagymakötő szépségversen, házi sütemények versenye, valamint fokhagymát tartalmazó tárcsás, vagy bográcsos ételek országos főző-sütőversenye a Bács-kiskun megyében, Kalocsától délre, 3 km-re található Bátya településen.
www.fokhagymafesztival.hu

2011. augusztus 06. Sokac babfőző fesztivál, Mohács
Az agyagedényben való főzés szokásának felelevenítésére első alkalommal egy baráti kör gyűlt össze tizenhét évvel ezelőtt. A második főzés már verseny volt. Körülbelül az ötödik rendezvény után törölték a versenyt, mert képtelenség volt a rengeteg minta kóstolása, érdemi összevetése.
Jelenleg afféle nagy baráti, családi találkozóvá, és érdekességgé nőtte ki magát a mohácsi sokac babfőző fesztivál, ahol már nemcsak a tősgyökeres mohácsi sokac unokák, dédunokák őrzik az ősök tüzét és szokásait, hanem az ország több tájáról érkező vendégek is vissza-visszajárnak feledhetetlen ízeiért, hangulatáért.
www.mohacsifesztival.hu

2011. augusztus 06. Országos gyógynövénygyűjtő találkozó, Mátrafüred
A középkori vásárok hangulatában megszervezett egésznapos családi program, amely illeszkedik a Mátra adottságaihoz (gyógynövények, természet szeretete), s mely rendezvény hagyományteremtőként kerül megszervezésre.
www.aranygyongy.hu

2011. augusztus 06-07. Hajdúbagosi dinnyefesztivál, Hajdúbagos
A fesztivál jeles szereplői a hajdúbagosi dinnyetermelők, közülük is a legjelesebbek, akik termékeiket bemutatva népszerűsítik a görögdinnye termesztés hajdúbagosi hagyományait, értékeit. Ehhez kapcsolódnak gasztronómiai (dinnyereceptek, dinnyefogyasztás kultúráját népszerűsítő tájékoztatás), valamint a dinnyefogyasztással kapcsolatos egészségügyi ismeretek terjesztése, melynek kapcsán az érdeklődők a görögdinnye gyógyhatásával, az egészséges életmódban való alkalmazásával ismerkedhetnek meg. Évről évre megrendezésre kerül a dinnyeszobrászat verseny, a dinnyegörgető verseny, a dinnyeevő verseny, valamint a legnagyobb dinnyét termelők versenye.
www.hajdubagos.hu

2011. augusztus 06-28. Balatonfüredi borhetek, Balatonfüred
Az évente augusztusban megrendezett Füredi Borhetek az egyik leglátogatottabb borünnep Magyarországon. A Balaton parton húzódó csodálatos szépségű Tagore sétányon a szőlősgazdák felverik sátraikat, és legjobb boraikat kínálják 2 héten át az ide látogatóknak. Népi- és iparművészeti kirakodó vásár, s minden este látványos műsorok szórakoztatják a közönséget.
www.furedikultura.hu

2011. augusztus 12-14. Kakasfesztivál, Csanádapáca
A mára már hagyománnyá vált gasztro-kulturális rendezvénysorozat fő célja, a turisztikai vonzerő fejlesztése a településen és a térségben, valamint hogy mind a helyiek, mind az idelátogató vendégeknek élvezetes és kulturális szórakoztatása. A Kakasfesztivál ebben az évben is széles programkínálattal, országos hírnevű művészekkel várja a szórakozni vágyókat. A program keretében, kakasból készült ételek készítése mellett a szervezők keresik a legízletesebb pogácsa készítőjét, a legfinomabb pálinka tulajdonosát, a legtetszetősebb és ízben egyedi házi savanyúság birtokosát is. A gyerekeknek számos szórakoztató vetélkedővel, kézműves foglalkozásokkal, rajzversennyel készülnek.
www.kakasfesztival.hu

2011. augusztus 13. Mogyorósbányai madárfőzőverseny, Mogyorósbánya
Az előző évek tapasztalataira alapozva kijelenthetjük, hogy a Nyárzáró Fesztivál a környék egyik legsikeresebb rendezvénye, a Madárfőző Verseny pedig a legtöbb amatőr szakácsot megmozgató főzőversenye. Azok a résztvevők, akik egyszer eljöttek, a következő évben is biztosan jelentkeznek. A 2010-es évben így már 30 csapat több mint 40-féle kiváló ételt készített. A zsűri csak nagyon nehezen tudott igazságos sorrendet felállítani a jobbnál jobb szárnyas ételek között. De a Mogyorósbányai Madárfőző Verseny lényege nem csak ez! A szervezők azt szeretnék, ha idén is családok, baráti társaságok, civil csoportok töltenének el egy kellemes napot a tűz körül, úgy, hogy közben részt vesznek a fesztivál forgatagában is.
www.mfz.hu

2011. augusztus 13. Ópusztaszeri fröccsnap, Ópusztaszer
Ahol a szóda, a bor és a vendég összetalálkozhat! A vendégek a fröccsnapon megismerkedhetnek az Újházyval, a Deák bóléval, a Krúdyval vagy éppen a Házmesterrel. A gyerekeket sem kell otthon hagyni, hiszen sokféle alkoholmentes fröccs is felbukkanhat az Emlékparkban való fröccstúra során.
www.opusztaszer.hu

2011. augusztus 17-21. Csopak napok és borhét, Csopak
A csopaki programok középpontjában történelmi borvidékként a híres csopaki bor áll. A nyár immár évtizedes múltra visszatekintő legnagyobb rendezvénye a Csopak Napok, melyet Borhétként is ismernek a vendégek. Tíz napon keresztül várják a kedves vendégeket a gyerek, családi, fiatalos és boros programok, amelyek legfőbb helyszíne a Fürdő utcai parkoló, ahol borsátrakban finomabbnál finomabb borokat kóstolhatnak meg. A színpadon különböző előadásokat tekinthetnek meg az érdeklődők.
www.csopak.hu

2011. augusztus 17-21. Hévízi országos borfesztivál, Hévíz
A nagy múltra visszatekintő rendezvény ideje alatt borházak, falatozók valamint kirakodóvásár várják az érdeklődőket. Színes felvonulással veszi kezdetét a programsorozat, mely ideje alatt fiatal és öreg, kicsi és nagy egyaránt talál magának megfelelő szórakozási lehetőséget.
www.hevizmarketing.hu

2011. augusztus 19-20. Hortobágyi hídivásár, Hortobágy
A hagyományok szerint több mint száz éve minden évben megrendezett hortobágyi hídivásár országos jelentőségű eseménynek számít, a szokásostól eltérően azonban már nem az állatkereskedők seregszemléjeként tartják számon, hanem több tízezer külföldi és hazai vendéget vonzó idegenforgalmi látványosságként. A programok sorozatát természetesen továbbra is a hagyományőrzés és a folklór jegyében rendezik meg. A népművészeti és kézműves árukon kívül egyéb modern termékek is megtalálhatóak a kirakodó vásáron. A hortobágyi hídivásár helyszíne már régi hagyományok szerint a Kilenclyukú híd, a történelmi Magyarország leghosszabb közúti kőhídja mellett elhelyezkedő terület. A kiegészítő programok azonban más helyszíneken is zajlanak. A vízi színpadon délutánonként folklórműsorok szórakoztatják a közönséget. A hortobágyi csárda udvarán pedig ökörsütés, jellegzetes pásztorételek, slambuc, gulyás várja a megéhezett látogatókat.
www.hortobagy.hu

2011. augusztus 19-20. Európai kenyérünnep, Orosháza
A rendezvény visszatérő eseménye az augusztus 19-én megrendezésre kerülő Pékek konferenciája, majd 20-án a pékek utcája, ahol kóstolóval egybekötött termékbemutatót tartanak, valamint sütőipari különlegességekkel és díszmunkákkal versenyeznek a pékmesterek. A kétnapos rendezvényen lesz középkori pékbemutató korhű ruhákban és eszközökkel, kirakodóvásár,- bográcsos főzőverseny, gasztronómiai különlegességek és nemzeti ételbemutatók, valamint kóstolók.
www.oroshaza.hu

2011. augusztus 25-28. Békéscsabai lecsófesztivál, Békéscsaba
Magyarország egyik talán legismertebb és legjellegzetesebb étele a lecsó, amelynek igazi ünnepét látogathatjuk meg a békéscsabai Lecsófesztiválon. Természetesen a fesztivál nem lenne az igazi, ha csak a jól ismert - paradicsom, paprika és hagyma - alapételt főznék a szakácsok. A lecsóverseny valamennyi résztvevőtől elvárja, hogy egyedi ízt és arculatot adjon saját ételkölteményének, ezzel is bizonyítva a magyar konyha sokszínűségét.
www.lecsofesztival.hu

2011. augusztus 25-28. Budavári sörfesztivál, Budapest
Hagyományteremtő jelleggel, első alkalommal rendezik a Budavári Sörfesztivált. A négynapos rendezvényen közel 100 féle hazai és nemzetközi, ismert és kevésbé ismert különleges sör mutatkozik be a Budai Várban. A sör ünnepére meglepetésekkel, színes kóstolókkal készülnek a nagy hazai sörgyártók, így a Borsodi Sörgyár, a Dreher Sörgyárak, a Heineken Hungária, valamint a kisebb sörfőzdék is. Sörsátrak, sörfalu, sörtörténeti kiállítás, gasztronómiai különlegességek, valamint koncertek várják a sörkedvelőket.
www.budavarisorfesztival.hu

2011. augusztus 26-07. Szilvanap Noszvajon, Noszvaj
Noszvajon kora ősszel még szinte minden háznál előkészítik az üstöket, faggatják a szilvát, s hagyományos vagy gépi kavarással főzik keményre a lekvárt. Az augusztus utolsó szombatján megrendezett Noszvaji szilvanap alkalmával a gyümölcs feldolgozási módjainak bemutatása mellett folklór programok is szórakoztatják a látogatókat. A Gazdaház udvarán 6-8 csapat részvételével kerül bemutatásra a lekvár főzésének folyamata, amely 10-12 órán át is eltarthat. A vendégek bekapcsolódhatnak a lekvár kavargatásába, és természetesen kóstolhatnak is közben belőle. A Gazdaház kemencéiben szilvalekvárral töltött buktát készítenek a helyi falusi vendéglátók, amelyet a belépéskor megvásárolt belépőjegy fejében lehet megkóstolni. Az udvaron helyi és környékbeli kézművesek kínálják áruikat, egyesek bemutatót is tartanak mesterségük fogásaiból.
www.noszvaj.hu

2011. augusztus 27-28. Káposztás ételek gasztronómiai fesztiválja, Kaposvár
A kaposvári Káposztás Ételek Sütő- és Főzőversenyének létrejöttét egy régi kaposfüredi anekdota inspirálta. A történet szerint a vasárnapi miséket celebráló, más egyházközségből érkező papot hétvégente mindig más és más család látta vendégül, de mindegyik helyen káposztás étellel kínálták. Miután több hónapon keresztül így ment, a pap az egyik misén ezt prédikálta: "Káposzta, káposzta, jó füredi káposzta, de megunt téged a mester úr gyomra..."
Nem tudhatjuk, mennyi igaz a történetből, de az anekdotát követően évről évre visszatér egy hétvégére Kaposvár városának kaposfüredi városrészébe a húsos káposzta, töltött káposzta, székely káposzta és megannyi káposztás étel. Az érdeklődőket egész napos program várja a kaposfüredi iskolaudvar környékén. Ahol a főzőversenyek mellett számos színes program és színpadi produkciók teszik még hangulatosabbá a Káposztás Ételek Gasztronómiai Fesztiválja rendezvényt.
www.egyud.somogy.hu

2011. augusztus 27-28. Vegetáriánus fesztivál, Budapest
A fesztivál táplálkozási szakemberek előadásait, csoportos jógát, relaxációs és tánc foglalkozásokat, valamint makrobiotikus és vegetáriánus ételkóstolókat, öko és bio szemléletű termékbemutatót kínál - nem csak vegetáriánusoknak! Az idei szakmai előadások kiemelt témája a kiegyensúlyozott vegetáriánus étrend, hisz többször éri az a vád a vegetáriánus táplálkozást, hogy nem teljes értékű, így hosszabb távon hiányállapotot okoz az emberi szervezetben. A rendezvény célja, hogy ezeket a tévhiteket eloszlassa, illetve, hogy rávilágítson arra, hogyan előzhető meg számos betegség sok zöldség és gyümölcs fogyasztásával. A két nap alatt lehetőség van természetgyógyászokkal folytatott konzultációra, lesz Aviva torna, arctorna, mandalafestés, gyöngyfűzés és vegetáriánus főzőverseny, és számos zenei és tánc-előadás is.
www.egeszsegvar.hu

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss