Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Augusztusi fesztiválok

A nyár utolsó hónapja szinte fesztiváloktól fesztiválokig tart, így a belföldi nyaralás, országjárás, kikapcsolódás közben könnyedén belekóstolhatunk a szezon vagy az adott régió sztárjaiba.

2013. augusztus 01-04. Debreceni borkarnevál, Debrecen
A Debreceni Borkarneválon a Nagyerdő közvetlen közelében, az Egyetem tér impozáns környezetében a magyar borvidékek legjelesebb képviselői mutatkoznak be. A bor mellett a hagyományos magyar konyha ínyencségei: kemencés malacsült, kenyérlángos, házi rétes csalogatja az érdeklődőket, valamint a hazai sajtkészítők is kínálják majd portékáikat. A hangulatért pedig a jobbnál jobb muzsikát játszó zenekarok felelnek. A közönség 12 borvidék 30 kiállító borászatainak a borait ízlelheti, de lehetőség van pálinka-, gyümölcsbor- és pezsgőkóstolásra is. Az italok mellé a hagyományos magyar konyha kemencés és bográcsos ételeit, minőségi házi sajtokat kínálnak. Ebben az évben tradicionális étkek és kézműves termékek vására is gazdagítja a programot. Idén is várják a baráti társaságokat a „Slambucfőzés Mestere” cím elnyeréséért meghirdetett versenyre.
www.fonixarena.com

2013. augusztus 03. Lábdihegyi halászléfőző vigasság, Balatonlábdihegy
A Balatoni halászlé ismérve, hogy sokféle halat - balatoni halat: keszeget, kárászt, süllőt, pontyot vagy akár törpeharcsát - passzíroznak az alaplevébe, így jó sűrű lesz. Mennyei. Aki szereti, annak a negyedik Lábdihegyi Halászléfőző Vigasságon, a badacsonylábdihegyi strandon érdemes ott lenni. Jó hangulatban, zenei kíséretben, még forró melegben is jólesik a halászlé!
www.badacsonytordemic.hu

2013. augusztus 07-11. Ábrahámhegyi bornapok, Ábrahámhegy
A rendezvény ideje alatt minden este változatos szórakoztató programok mellett kóstolhatják meg az ábrahámhegyi borokat a településre látogatók. Lesz: zenés, táncos, rock és mulatós előadás, gyermekprogramok, főzőverseny, zsibvásár, népzene és néptánc, sztárvendégek.
www.abrahamhegy.hu

2013. augusztus 08-11. Hungarikum fesztivál, Szeged
A fesztivál célja, hogy az országban megtalálható minőségi magyar termékeket, szolgáltatásokat bemutassa a hazai és külföldi érdeklődőknek egyaránt. Az eddigi kiállítások bebizonyították, hogy hazánkban hagyománya van a minőségi kézművességnek, a finom ételeknek és italoknak. Ebben az évben is hasonló szándék vezérelte a szervezőket, hogy Szegedre csábítsák a Hungarikumok, a minőségi magyar termékek készítőit, gyártóit és természetesen a közönséget. A kiállításra várják az előző év kiállítóit, akik sikeresen mutatkoztak be a fesztiválon és az új partnereket is, akik szeretnék bemutatni az általuk készített, megtermelt, megálmodott terméket. www.hungarikum-fesztival.hu

2013. augusztus 09-10. Vasvári rétesfesztivál, Vasvár
A réteskészítés konyhaművészete, a kulturális örökséghez tartozó termelési módok, szerves részei a magyar kultúrának. A lassan feledésbe merülő ízek megmentésére és az évezredes tradíció megőrzése érdekében Vasváron találkoznak a fenséges ízű sütemények nagymesterei immár 11. alkalommal. Zenei programok, színházi produkciók, gyermekjátszók, kiállítások várják a közönséget.
www.facebook.com/vasvariretes

2013. augusztus 10. Dinnyenap, Ópusztaszer
Magyarországon évszázadok óta termesztenek dinnyét, hiszen hazánk földrajzi és éghajlati adottságai kedveznek e zöldségféle (vagy gyümölcs, esetleg gyógynövény) fejlődésének. A rendezvényen látogatóink betekinthetnek a dinnyetermesztés hagyományos módszereibe, megismerhetik eszközkészletét, megtudhatják, melyek az érett görögdinnye ismérvei. Az is kiderül, milyen sokféleképpen jelent meg a sárga- és a görögdinnye a hagyományos népi kultúrában. A vállalkozó kedvűek dinnyesúly-saccoló és dinnyeevő versenyre nevezhetnek, a gyermekeket pedig kézműves foglalkozásokkal várjuk. A helyben főzött sárgadinnye-lekvár kóstolása mellett természetesen mindenki kedvére fogyaszthat a mézédes gyümölcsből.
www.opusztaszer.hu

2013. augusztus 15-18. A magyar szürke marha ünnepe, Badacsonytördemic
Az immáron hagyományossá vált rendezvény elsődleges célja Badacsonytördemic arculatának formálása, a hagyományosan megrendezett falunapi rendezvények és helyi vonatkozású gasztronómiai programok összekapcsolásával. Az ünnepi programok között lesz szürkebarát borverseny, gulyásfőző verseny (a főzés az udvaron felállított bográcsokban történik), népi ételek készítése a falukemencében, kézműves vásár és szórakoztató műsorok.
www.badacsonytordemic.hu

2013. augusztus 16-17. Nemzetközi szilvalekvárfőző fesztivál, Szatmárcseke
Szatmárcsekén ismét füst száll fel a vályogból rakott katlanokból, ahol két napon keresztül folyamatos kavarás mellett fő a szilvalekvár, cukor és más adalékanyag hozzáadása nélkül. Évről-évre 25-30 hazai és külföldi település biztosítja a jó hangulatot, mindenki megkóstolhatja a ciberét, majd a szilvalekvárt. A helyszínen nemcsak kóstolásra van mód, hanem az elkészült lekvárok megvásárlására is, a csapatokon kívül őstermelők is kínálják az általuk készített különféle lekvárokat, terményeket, házi tésztákat, szőtteseket. Kirakodóvásár, népi mesterségek bemutatója is része a programnak. A szabadtéri színpadon mindkét nap néptáncosok, népzenészek szórakoztatják a kedves vendégeket, a gyerekek játszóházban ügyeskedhetnek.
www.szatmarcseke.hu

2013. augusztus 16-18. Bor, mámor, bénye, Erdőbénye
Az erdőbényei borászok idén is megnyitják kertjeiket a látogatók előtt a Tokaji borvidék legizgalmasabb gasztro-kulturális eseményén, a "Bor, mámor, Bénye" fesztiválon. A fesztiválokon általában megszokott ételek helyett a borászatok kertjeiben a legjobb zempléni éttermek a helyi borokhoz illő ételekkel, köztük a régióra jellemző fogásokkal várják a vendégeket a nyugodt, komótos tempójú kulináris élvezetek jegyében. A falu piacterén lévő vásárban helyi kézműves mesterek zempléni finomságokat és termékeket kínálnak.
www.bormamorbenye.hu/programok-2013/

2013. augusztus 16-20. Balatonboglári szüreti fesztivál, Balatonboglár
A hazai népünnepélyek sorában a legismertebbek között tartják számon a rengeteg programot és fellépőt, sok vásárlási, étkezési lehetőséget és nem utolsó sorban hamisítatlan dél-balatoni, de főleg boglári borokat kínáló igazi fesztivált, ahol minden korosztály talál magának kedvére való programot. A látogatók megismerhetik a borászok kínálatát, miközben koncertek és számos más szórakoztató és kulturális program várja őket. Az ötnapos rendezvény programjában szüreti felvonulás, borlovagavató, tűzijáték, a két színpadon pedig nagyon sok változatos produkció szerepel.
www.balatonboglar.hu

2013. augusztus 16-20. Bor- és csemegeszőlő fesztivál, Vonyarcvashegy
Minden nap csemegeszőlő kóstoló és konténeres szőlőoltvány vásár, valamint a borházak várják a kedves vendégeket. A rendezvényen bemutatkoznak és a kóstolót biztosítják az Első Hazai Csemegeszőlő Társaság tagjai.
www.vonyarcvashegy.hu

2013. augusztus 16-20. Balatoni nyári halfesztivál, Balatonszemes
A szervezők a halfogyasztás ösztönzése mellett a tó tisztaságára is szeretnék felhívni az emberek figyelmét. Az ingyenes rendezvényt Balatonbogláron több párhuzamosan futó aktivitás kíséri, például a város új Vízi- és Kalandparkjának megnyitása, a Csiky Gergely Szabadtéri színház megnyitója, valamint a strandröplabda bajnokság döntője. Balatonszemesen a Halfesztivál együttesen lesz megrendezve az augusztus 20-i ünnepséggel és tűzijátékkal.
www.facebook.com/balatonihalfesztival


2013. augusztus 17-18. Borfesztivál, Balatonrendes
A fesztiválon a balatoni ízek lesznek a középpontban. A gasztronómiai élvezetek mellett gyermek- és szórakoztató programok, koncertek és néptánc előadások várják majd az érdeklődőket. A résztvevők 11 balatoni borászat boraiból válogathatnak, és megtapasztalhatják, hogy melyik balatoni bor melyik balatoni halhoz passzol leginkább. A Rendes Borfesztivál a "Balatoni bort a Balaton-partra!" című kampány újabb állomása, amelyet korábban azért hirdetett meg a két legjelentősebb borász szakmai szervezet, a VSOP Balaton-felvidék és a Badacsonyi KÖR, hogy a Balaton-parton kizárólag helyi pincészetek borait kínálják a vendégeknek.
www.rendesborfesztival.hu

2013. augusztus 23-24. Szilvanapok, Noszvaj
Noszvaj életében a szilvaaszalásnak és a szilvalekvárfőzésnek hosszú időre visszamenő hagyománya van, a környékbeliek szuszinkásoknak hívták a noszvajiakat, ez ugyanis az aszalt gyümölcs neve. Noszvajon nyár végén, kora ősszel még több noszvaji családnál előveszik az üstöket, és 10-12 órán át főzik keményre a szilvalekvárt, cukor hozzáadása nélkül, vagy minimális cukorral. A lekvár rendkívül jó hatást gyakorol az emésztésre, a szilva káliumtartalmának köszönhetően pedig vértisztító hatása is ismert. A Szilvanap alkalmával a lekvárfőzés rejtelmeibe vezetik be a vendégeket, akik az üstök mellé állhatnak, és hagyományos kézi kavarással próbálhatják ki, milyen fáradtságos munkával készül a finom noszvaji szilvalekvár.
Közben néptáncosok és népzenészek szórakoztatják a vendégeket és a lekvárfőzőket, gyermekek részére kézműves foglalkozást szerveznek, a Gazdaház két kemencéjében szilvalekváros süteményeket készítenek (bukta, mocskos tészta), természetesen lehetőség van borkóstolásra is. A Gazdaház udvarán helyi és környékbeli kézművesek kínálják portékáikat, akad, aki bemutatót is tart. Megrendezik a szilvával, szilvalekvárral készült sütemények versenyét is. A nap végén az elkészült szilvalekvárból vásárolhatnak is a vendégek, külön erre az alkalomra készített szilkékben.
www.noszvaj.hu

2013. augusztus 24. Szárszói lecsófesztivál, Balatonszárszó
A rendezvény keretein belül csapatok mérkőznek meg egymással, hogy lecsójukkal elnyerjék a zsűri tetszését. A versenyt gyermekprogramok, zenés-táncos műsorok kísérik, majd az est zárásaként egy hangulatos utcabálon vehetnek részt a látogatók.
www.balatonszarszo.hu

2013. augusztus 24-25. Vegetáriánus fesztivál, Budapest
A fesztivál idei szakmai előadásain többek között szó lesz az állatvédelemről, a nyers étkezésről, a vegán életmódról és a tej élettani hatásairól. A rendezvény célja, hogy eloszlassa a vegetáriánus étkezéssel kapcsolatos tévhiteket, illetve, hogy rávilágítson arra, hogyan élhetünk egészségesen sok zöldség és gyümölcs fogyasztásával. A két nap alatt lehetőség van természetgyógyászokkal folytatott konzultációra A fesztivál több zeni és tánc-programot is kínál, illetve Laár András is fellép.
www.egeszsegvar.hu

Ezek is érdekelhetnek