Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Aszalva is vitamindús - mindent a szuperegészséges sárgabarackról

Nyersen és aszalva is szeretjük, a belőle főzött lekvár igazi klasszikus.

Honos:

A sárgabarack vagy kajszi (Prunus armeniaca) a Távol-Keletről származik, még az ókori görögök honosították meg a Földközi-tenger partvidékén, hozzánk vélhetően a török uralommal került.

Miért jó?

Magas rosttartalmú, karotinban és káliumban gazdag gyümölcs. Előnye, hogy vitamin- és ásványianyag-tartalmát aszalva is megőrzi.

Legismertebb fajtái a nagyvilágban:

Jumbo: francia, nagyméretű fajta, húsa sötét narancssárga, íze erőteljes, héja pirosas.

Orange red: kisebb méretű, narancssárga héján piros pöttyökkel.

Monique: lekvárfőzésre kiváló halványsárga, kemény húsú.

Bergerons: kisebb méretű, pirosasrózsaszínbe hajló sárga héjú desszertgyümölcs, nálunk is termesztik.

Spring red: mézes aromájú, lédús korai fajta.

Hogyan használd?

Nyersen vagy gyümölcsléként, befőttként egyaránt finom, némelyik fajtának a feltört magját szintén el lehet fogyasztani – a gyerekek imádják. Nagy melegben hideg krémlevesként mennyei! A magjából sajtolt olajat kozmetikai termékekben – bőrápolóként, masszázsolajként – hasznosítják.

Az aranyló sárgabaracklekvár  elkészítéséhez kell egy kis türelem, de megéri a küzdelmet. A meghámozott gyümölcsöt nagyobb darabokra vágva kezdjük főzni, a cukrot csak a vége felé adjuk hozzá, hogy ne barnuljon meg a lekvár. Bolti zselésítőszerrel viszont pár perc alatt kész, így megőrzi a friss gyümölcs ízét - előtte érdemes átturmixolni.

Az aszalt sárgabarack egy évig eltartható, fanyar ízű csemege. Ha süteménybe tesszük, előtte érdemes beáztatni egy éjszakára hideg vízbe. Gyümölcssalátába, müzlibe, lepénybe vagy akár hústöltelékbe is tehetjük. Pürésítve mártást vagy öntetet készíthetünk belőle.

Barackos receptek >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss