Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Aszaltszilvás-mogyorós adventi koszorú

MME MME
90 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A töltelékhez:
  • 25 dkg aszalt szilva
  • 15 dkg darált mogyoró
  • 10 dkg porcukor
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 tojás
  • 1 tojásfehérje
  • 7,5 cl rum vagy tej
  • A kelt tésztához:
  • 37,5 dkg búzaliszt
  • 1 csomag instant élesztő
  • 5 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • 1 tojás
  • 2 dl tej
  • 5 dkg lágy vaj vagy margarin
  • A kenéshez:
  • 1 tojássárgája
  • 1 evőkanál tej

Elkészítés

Elkészítés: A töltelékhez a szilvát apróra vágjuk, és egy edénybe öntjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és jól elkeverjük.

A tésztához a lisztben elvegyítjük az élesztőt, és egy keverőtálba öntjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) 2 perc alatt jól összedolgozzuk. Egy sárgabarack nagyságú adagot egy enyhén belisztezett munkalapon kinyújtunk, és karácsonyi motívumokat szaggatunk belőle. A megmaradt tésztadarabokat a nagy adag tésztához gyúrjuk, és hengerré formáljuk. Egy enyhén belisztezett munkalapon négyszög (40x35 cm) alakúra nyújtjuk, és rákenjük a tölteléket úgy, hogy 1 cm peremet szabadon hagyunk. A tésztát a hosszabbik oldalánál feltekerjük, és egy kivajazott és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. Ügyeljünk rá, hogy a varrat alulra kerüljön! A koszorú végeit egymásba nyomkodjuk, és megkenjük a tojássárgájával kikevert tejjel. Ezután ráhelyezzük a kiszaggatott motívumokat, és azokat is megkenjük a tejes tojással. A tésztát meleg helyre tesszük, és állni hagyjuk, amíg kétszeresére nő. Ha megkelt, előmelegített sütő középső részében kb. 35-40 perc alatt megsütjük. (Alsó és felső sütés: kb. 180 fok, légkeveréses: kb. 160 fok, gáz: 2-3. fokozat.) Sütés után a süteményt sütőrácson hagyjuk kihűlni.

Megjegyzés

Recept: Dr. Oetker - MME

Ezek is érdekelhetnek