Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Arroz doce (portugál tejberizs)

default user icon
9 4.3/5
Arroz doce (portugál tejberizs)

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • 5 dl tej
  • 12,5 dkg rizs
  • cukor ízlés szerint
  • 2 tojás sárgája
  • 1 narancs
  • 1 citrom
  • 2-3 db egész fahéj
  • 1 csomag vaníliás cukor vagy vaníliapor/rúd/esszencia
  • csipet só

Elkészítés

    Elkészítés: Feltesszük forralni a tejet (ami ugye négyszer annyi, mint a rizs), megcukrozzuk (én 2 evőkanállal teszek bele, de ez tényleg annyira változó), valamint beleteszünk egy icipici sót. A citrom és a narancs héját lehetőleg egy darabban (lehet bűvészkedni) késsel levágjuk - a fehér rész nem kell, mert keserű. A gyümölcshéjakat, a vaníliát, a fahéjdarabokat is beledobjuk a tejbe, majd amikor már forr, kisebb lángra vesszük, és a jól átmosott rizst is hozzáadjuk. Amikor a rizs már majdnem kész, de a tej még egészen folyékony, néhány evőkanállal kiszedünk belőle, és egy bögrében elkeverjük a tojások sárgájával. Így amikor visszaöntjük, nem fog kicsapódni, és a tejberizsünk nemcsak szép sárga lesz, hanem a sok tej ellenére bohókás pudingos fílingje is lesz. Tálaláskor a fűszerdarabokat kihalásszuk, majd őrölt fahéjból mintákat kreatívkodunk a tetejére.

Megjegyzés

Ezt a receptet portugál barátaim tanították nekem még a 2001-es Taizé találkozó alkalmával. Azóta is családi kedvenc.

MME
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hozzászólások

vtikav
Javaslom, hogy a rizs főzését vízzel kezdd,(cca. a folyadék 1/3-a), amikor azt felszívta, akkor kell a tejjel folytatni.
kidor85
Sziasztok!Ma megcsináltam a recept alapján, de nekem túl hamar besűrűsödött és nem puhult át teljesen a rizs.:( Az íze nagyon jó volt, csak hát a rizs...Legközelebb mit csináljak máshogy? Több tej, más rizs, vagy hogy?
cs-marcsi
Igen, valószinűleg a tojás időzitésében van a kulcsa a dolognak, bár itt mindenki máshogy csinálja... ettem már kiskanállal tálból, és kockára vágva villából is. Huhh, de ami a legdurvább: itt néha rizs helyett cérnametéltet használnak, ugyanezzel az eljárással, de azt minden esetben keményre főzik, s utána felvágják. Higgyétek el, őrület.
bnezsoka
Nagyon tetszik a recept. Ki fogom próbálni. Én a tejbegrízbe szoktam belekeverni egy tojássárgát. Nagyon kellemes lágy, vaníliás ízt ad.
Aurore
Nagyon tetszik a recept,ki fogom próbálni! Csak egy tipp:a narancs- és citromhéjat a legkönnyebb jó éles burgonyahámozóval vékonyan leszedni...
nseletye
Kicsi lányom eddig nem ette a tejberizst, ebből ő jól falatozott, viszont a nagylány és az apja a hagyományos tejberizsre szavaznak. Számomra túl sűrű lett, de az lehet azért, mert én még felforraltam a tojással, ezt nem kellet volna? A recept nem írja, megcsinálnám még egy párszor, ha amúgy nem lenne sűrű.
csilli62
Valamit félre értettél! Nincs benne pudingpor, a tojássárgájától olyan mintha vaníliás-puding lenne belekeverve!
bodoni_petra
Ez nagyon jól hangzik, én csak azt nem értem, hogy mikor kell hozzáadni a pudingport? 2-szer is elolvastam, de nem látom sehol, hogy hol van ez leírva!
nseletye
Mindenképpen kipróbálom, ugyanis a nagylányom rendkívül tejberizses, az apja pedig oda van a vanília pudingért.

Hasonló Receptek