Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Árpagyöngy rizottó sült kelbimbóval

Hozzávalók

  • Hozzávalók a rizottóhoz:
  • 20 dkg árpagyöngy (gersli)
  • 5 dkg vaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db babérlevél
  • 2 szál rozmaring (v. 1 mokkáskanál szárított)
  • őrölt fehér bors
  • 1 evőkanál szójaszósz
  • 1,5 dl fehérbor
  • 6-7 dl húsleves
  • Sült kelbimbó hozzávalói:
  • 50 dkg kelbimbó
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1/2 teáskanál színes bors
  • 1 teáskanál só
  • 2 evőkanál rizsolaj (v.olívaolaj)

Elkészítés

    1. Az árpagyöngyöt mossuk meg, majd alaposan csepegtessük le.
    2. A vajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá az alaposan lecsepegtetett árpagyöngyöt, és 1-2 percig kevergetve futtassuk meg.
    3. Ezután adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, a babérlevelet, a rozmaringot, és szórjuk meg ízlés szerint őrölt borssal, majd öntsük fel a borral, és a szójaszósszal. Keverjük alaposan össze, majd félig lefedve, addig főzzük, míg a folyadékot teljesen felszívja.
    4. Ezután öntsük fel egy merőkanál húslevessel, majd szintén félig lefedve addig főzzük még a folyadékot teljesen felszívja. Ezt addig ismételjük, míg az árpagyöngy kellően megpuhul, és jó szottyos lesz. (Közben többször keverjük meg!) Az elkészült rizottót tálalásig tartsuk melegen.
    5. A kelbimbó külső leveleit szedjük le, majd mossuk meg, és alaposan csepegtessük le. Ezután vágjuk félbe a nagyobbakat.
    6. Az olajat keverjük össze a sóval, borssal, és a préselt fokhagymával, majd öntsük rá a kelbimbóra. Ezután forgassuk össze, hogy a fűszeres olaj mindenhol érje.
    7. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, és rendezzük el rajta a kelbimbót, majd a visszamaradt fűszeres olajat öntsük rá.
    8. Helyezzük előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. 20 perc alatt süssük készre. (Én légkeverésnél 130 fokon, 20 percig sütöttem.)

Megjegyzés

Tálaláskor szedjük tányérba a rizottót, majd helyezzük rá a sült kelbimbót, és úgy kínáljuk.

kgizike
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hasonló Receptek

Magazin