Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Árpagyöngy, alias gersli

default user icon
SB
Leginkább a töltött káposzta és a sólet alapanyagaként ismerjük, pedig rendkívül sokoldalú gabonaféle. Készíthetünk belőle tartalmas levest, köretet, rizottót, kását, de dúsíthatunk vele főzelékféléket. Nem drága és nagyon finom.
Árpa, a hidegtűrő gabona

Maga az árpa az északi tájakat kedvelő növény, a tibeti, közép-kínai régió nagyon fontos gabonaféléje, a Himalájában még 4000 méteres magasság felett is megterem. Itthon főleg Nyugat-Magyarországon és Erdélyben termesztik.

Nagyon egészséges gabonaféle, takarmányként is használták. Már a vikingek és a római gladiátorok is fogyasztották, erjesztett levét pedig az ókori Egyiptomban itták

Hogy készül a gersli?

Az árpagyöngy hántolt és méret szerint osztályozott árpa. A gersli szó a német Gerste (árpa) kicsinyített formája. Tibetben az árpaszemeket homokkal összeforrósítják, leszitálják, szárítják, és ezután hántolják lábbal taposva. A modern előállítás hántolóüzemekben történik, ahol az árpaszemeket hántolják és osztályozzák.

Mihez használjuk?

Az árpagyöngyöt érdemes felhasználás előtt néhány órára beáztatni, főzési ideje így is jó kétszerese a rizsének, felhasználása is ehhez hasonló. Készülhet a beáztatott árpagyöngyből a zöldségekkel együtt főzve levesbetét, köret is. Fontos alkotórésze a sóletnek, amit a régi askenázi zsidó konyhában péntektől főztek a lassan kihűlő kemencékben, hogy a szombati pihenőnapon már ne kelljen a konyhában sürgölődni. Igazi főszerepet azonban a ricsetben, ebben a gazdag, de kiadós egytálételben kap.

Sokan sosem hagynák ki a töltött káposztából a gerslit, ami valóban gazdagabbá, kiadósabbá teszi. Árpagyönggyel helyettesítik sok helyen – a hagyományosan búzából készülő - kuszkuszt. A rizottóhoz hasonló piláf is elképzelhető rizs vagy bulgur helyett főtt árpagyönggyel készítve, a lényeg a fűszerezés.

Gersliből készülhet édes gabonakása is, ezeket feldobhatjuk piros gyümölcsökkel, fahéjjal, szegfűszeggel, így egészséges desszert lesz a jutalmunk.

Egészséges

Az árpa fogyasztása kedvezően hat a vércukor- és a koleszterinszintre. Fontos tudni, hogy ez a legnagyobb nyomelem tartalmú gabonaféle. Tartalmaz káliumot, kalciumot, magnéziumot és foszfort is. Rendkívüli rosttartalma miatt az emésztést igen kedvezően befolyásolja, emellett megnyugtatja az idegrendszert, és vizelethajtó hatása is van.

Gersli a világban

A zsidó konyha egyik meghatározó alapanyaga, rendszeresen kerül belőle a sóletbe, de levesekben is gyakran előfordul. Tibetben lisztet őrölnek belőle, Marokkóban sütemény alapanyaga, Japánban szépítőszerként fogyasztják. Azoknál a népcsoportoknál, ahol a gersli alapvető élelmiszer, a szívproblémák és szívbetegségek szinte egyáltalán nem léteznek.

Árpagyöngyleves

Hozzávalók:
10 dkg maradék sült hús (szárnyas vagy sertés)
15 dkg csiperkegomba
10 dkg beáztatott árpagyöngy
10 dkg karfiolrózsa
1 fej hagyma
1 húsleveskocka
1 evőkanál liszt
1 gerezd fokhagyma
olaj

Elkészítés: Megforrósított olajon üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát. Hozzáadjuk a felszeletelt gombát, megpirítjuk, meghintjük a liszttel, majd felöntjük 1 liter vízzel. Belemorzsoljuk a húsleveskockát, hozzáadjuk a karfiolrózsákat, a zúzott fokhagymát, az árpagyöngyöt, és fedő alatt megfőzzük. Beletesszük a sült húst, és összemelegítjük.

Mézes nyúl aszalt szilvával és diós árpagyönggyel

Hozzávalók:
1,5 kg nyúl
2 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
3 evőkanál olaj
1 csipet gyömbér
20 dkg magozott aszalt szilva
3 evőkanál méz
1 teáskanál vágott petrezselyem
A diós árpagyöngyhöz:
20 dkg beáztatott árpagyöngy
2 dkg vaj
5 dkg dió

Elkészítés: A hagymát a felforrósított olajon megfuttatjuk, majd rátesszük a feldarabolt húst, fehéredésig pirítjuk. Sózzuk, a gyömbérrel fűszerezzük, és 1 dl vizet öntünk alá. Lefedve pároljuk, ha kell, pótoljuk a vizet. Amikor a hús félig puha (30-40 perc, ez függ a nyuszi korától is), rátesszük a fokhagymát, és lefedve, kevés víz aláöntésével puhulásig pároljuk. Amikor elég puha a hús, hozzáadjuk a kettévágott aszalt szilvákat, a mézet, és ha szükséges, még kevés sóval, őrölt borssal ízesítjük. 8-10 perc alatt összefőzzük. Tálalás előtt beleszórjuk a petrezselymet is.
A diós árpagyöngyhöz az árpagyöngyöt puhára főzzük, a diót megpirítjuk. Ha kész, összekeverjük.

Mentás zöldborsó dhal

Hozzávalók 2 személyre:
25 dkg feles zöldborsó (olyan kemény, mint a sárgaborsó)
10 dkg beáztatott árpagyöngy
1 db közepes burgonya
1 evőkanál olívaolaj
1 db hagyma
1 gerezd fokhagyma
1/2 zöld csili
2/3 teáskanál római kömény
1 babérlevél
2/3 teáskanál szárított mentalevél
1 dl joghurt
1/2 teáskanál citromlé
1 csipet szerecsendió

bors
forró víz

Elkészítés: Beáztatjuk együtt a borsót és az árpagyöngyöt 3-4 órára, majd leszűrjük, és átmosom folyó vízzel.
Közben közepes edényben felhevítünk egy kis olívaolajat, és rögtön az elején beletesszük a babérlevelet és a római köményt, hogy megpiruljon. Amikor már érezni a fűszerek illatát, az apróra vágott hagyma következik. Mikor kicsit megpuhult, jöhet a só, majd amikor teljesen megpuhult, az apróra vágott fokhagyma és a szintén apróra vágott csili következik. Mihelyst érezzük a fokhagyma illatát, beletesszük a borsót az árpagyönggyel, és nyakon öntjük forró vízzel, hogy ellepje. Ekkor mehet bele só, bors, szerecsendió és a menta, ill. a feldarabolt krumpli.
Fél óráig alacsony lángon főzzük, lefedve, néha megkavargatva, hogy éppen csak lobogjon a víz, majd amikor már nagyjából felszívták az összetevők a vizet, beletesszük a joghurtot. 1-2 percig főzzük, végül belecsöpögtetjük a citromlevet, azzal is főzöm vagy fél percet.
Rizzsel, csapátival (indiai lepénykenyér), esetleg krumplilángossal kínáljuk.

Ezek is érdekelhetnek