Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Aromás ajándékok a konyhából - gesztenyelekvár és narancsos rudacskák

A karácsonyi hangulathoz az ízek, illatok ugyanúgy hozzátartoznak, mint a fények és az otthonos melegség. Hogy valóban arról szóljon az ünnep, ami fontos, nem kell feltétlenül drága ajándékokban megnyilvánulnia a szeretetnek – mindig jóleső érzés olyasmivel készülni, amiben koncentrálódik az ajándékozó figyelmessége.

A konyhában készülő ajándékok ilyenek – nagyon finomak, szeretettel és gondossággal készülnek –, persze nem árt, ha csinosan kerülnek tálalásra.

A saját készítésű likőrök, olajok, kandírozott gyümölcsök, lekvárok, aprósütemények, bonbonok egyaránt nagyszerű meglepetések.

Mivel sokan még az ünnepek előtti utolsó napokat is munkával töltik, jobbára az esti órák, vagy az utolsó hétvégi napok maradnak a karácsonyi finomságok előkészületeire, az előre megsüthető, fagyasztható vagy másként konzerválható csemegék kitalálására és „gyártására”.

Az alábbi két édes finomság sütés nélkül készül, szépen díszített üvegbe töltve, illetve tálcán vagy alkalomhoz illő dobozkában kínálva ajándékként is nagy örömet szerezhet!

A gesztenye egyike a legnépszerűbb karácsonyi süteménytöltelékeknek, a szépen tálalt gesztenyepüré tejszínhabbal koronázva pedig gyakran az ünnepi lakomák kitűnő záró fogása.

A gesztenyelekvár nem püré, de a hagyományos, nyáron készített gyümölcslekvárokra sem hasonlít. Inkább egy kellemesen édes, finoman vaníliás, leheletnyi alkohollal kacérkodó aromás krémként lehetne körülírni, ami akár kiskanállal is nassolgatható, de linzerkarikák, piskótatekercsek, palacsinták töltelékeként, pohárkrémek alkotójaként is nagyszerű.
 
A friss gesztenye főzése és tisztítása jelent csak némi kihívást, a többi szinte gyerekjáték – az íze pedig magáért beszél!

Gesztenyelekvár – vaníliával, cseresznyepárlattal

Hozzávalók kb. 3,5 dl lekvárhoz:
50 dkg friss gesztenye
2 dl víz
10 dkg barnacukor
2 teáskanál vanília kivonat (vagy egy rúd vanília kikapart belseje)
2 teáskanál cseresznyepárlat

Elkészítés: A gesztenyéket alaposan megmosom, a csúcsánál mindegyiket kereszt alakban bevágom. Annyi vízzel teszem fel főni, hogy legalább 3-4 ujjnyival ellepje a gesztenyéket. Közepesen erős tűzön nagyjából 1 óra alatt puhára főzöm. A főzővizet leöntöm, majd hideg vizet engedek a megfőtt gesztenyékre, azon melegében megtisztítom, eltávolítva a belső, barna héjat is. Így csak a szép világos színű gyümölcshús marad. A meghámozott gesztenyéket burgonyanyomóval áttöröm.

Egy kisebb edényben cukorszirupot készítek a 2 dl vízből és 10 dkg barnacukorból. Mikor gyöngyözve forr, óvatosan hozzáadom az áttört gesztenyét, majd a vanília kivonatot és a cseresznyepárlatot. Felforralom. A még kissé darabos lekvárt botmixerrel simára dolgozom. Még forrón üvegekbe töltöm.

Hűtőszekrényben 2-3 hétig is tárolható. Ha hosszabb tárolásra készül, érdemes száraz vagy nedves dunsztba tenni a lezárt üvegeket. Kis mennyiségnél azonban kockázatmentesen elkészíthető a fentiek alapján.

A barnacukornak köszönhetően enyhén karamelles, a vaníliától és a cseresznyepárlattól illatos és nagyon aromás finomság lesz a végeredmény, melyben az alkohol már egyáltalán nem érezhető.

A gesztenyelekvárt ajándékként is kiegészítheti, de a gyorsan készülő desszertek sokaságát is színesítheti a szinte bonbonként fogyasztható, apró narancsos rudacska, melynek az előkészületei is rövid időt vesznek igénybe. Sütést nem igényel, a kivitelezése is belefér egy fáradt munkanapot levezető estébe.

Narancsos rudacskák cseresznyekupakkal

Hozzávalók kb. 20 darabhoz:
10 dkg kandírozott narancshéj
10 dkg darált mandula (dióval, mogyoróval is helyettesíthető)
5 dkg porcukor
1 közepes méretű nagyon friss tojás fehérje
1 teáskanál narancslikőr (narancslével is helyettesíthető)
20 szem kandírozott cseresznye
5 dkg szeletelt mandula

Elkészítés: A tojásfehérjét enyhén felverem (nem kell habosra!), a kandírozott narancshéjat nagyon apróra vágom. A mandulát ledarálom.

Egy lábosba szórom a mandulát, a narancshéjat és a cukrot, hozzáadom a tojásfehérjét és a narancslikőrt.

Közepes tűznél állandó kevergetés mellett addig főzöm, amíg fényes masszát nem kapok – ennél a mennyiségnél ez mindössze 5 percet vesz igénybe. Vigyázni kell, mert nagyon könnyen megéghet az alja!

Leveszem a tűzről és rövid ideig hűlni hagyom. Épp csak annyira, hogy a szeletelt mandulákat zsiradék nélkül enyhén meg tudjam pirítani. A pirított mandulát kissé összetöröm, sima felületre borítom. A langyos narancsos mandulamasszából kb. 5 cm hosszú, 1 cm átmérőjű rudakat formálok, megforgatom őket a mandulaforgácsban. Minden rudacska végére egy szem kandírozott cseresznyét biggyesztek – fogyasztás előtt legalább egy órán át hűtőszekrényben dermesztem. Ha ajándékba készül, a jól lehűtött rudacskákat kis fém- vagy papírdobozba csomagolom, az egyes rétegeket sütőpapírral elválasztom egymástól.

A nagyon friss tojásfehérjével készült desszert jól záródó dobozban, hideg helyen akár 1-2 hétig is őrzi állagát.

A vaníliás-karamelles gesztenyelekvár és a narancsos-mandulás desszertrudacskák olyan ellenállhatatlan, aromás finomságok, melyekkel kis konyhai gyakorlattal és kevés szabadidővel rendelkezők is nagy örömet szerezhetnek mindenkinek, akit szeretnek!  

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss