Részletes receptkereső »
  •  

Aromás ajándékok a konyhából - gesztenyelekvár és narancsos rudacskák

Cikk mentése

Cikk mentése

Cikk megosztása
Cikk elküldése

Cikk küldése

Cikk nyomtatása

Cikk nyomtatása

Cikk mentése

Aromás ajándékok a konyhából - gesztenyelekvár és narancsos rudacskák

Cikk mentéshez be kell jelentkezni!


Elfelejtetted a jelszavadat, vagy nem regisztráltál még?
Kérj jelszóemlékeztetőt vagy regisztrálj !
Nem sikerült az aktiválás vagy inaktív a fiókod még? Itt újra kérheted az aktiváló kódot!

Cikk elküldése

Aromás ajándékok a konyhából - gesztenyelekvár és narancsos rudacskák

Címzett neve:
Címzett e-mail címe:
Megjegyzés:
Küldő neve:
Küldő e-mail címe:
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:
A karácsonyi hangulathoz az ízek, illatok ugyanúgy hozzátartoznak, mint a fények és az otthonos melegség. Hogy valóban arról szóljon az ünnep, ami fontos, nem kell feltétlenül drága ajándékokban megnyilvánulnia a szeretetnek – mindig jóleső érzés olyasmivel készülni, amiben koncentrálódik az ajándékozó figyelmessége.

A konyhában készülő ajándékok ilyenek – nagyon finomak, szeretettel és gondossággal készülnek –, persze nem árt, ha csinosan kerülnek tálalásra.

A saját készítésű likőrök, olajok, kandírozott gyümölcsök, lekvárok, aprósütemények, bonbonok egyaránt nagyszerű meglepetések.

Meglepetés a konyhából: gesztenyelekvár ajándékba Meglepetés a konyhából: gesztenyelekvár ajándékba

Mivel sokan még az ünnepek előtti utolsó napokat is munkával töltik, jobbára az esti órák, vagy az utolsó hétvégi napok maradnak a karácsonyi finomságok előkészületeire, az előre megsüthető, fagyasztható vagy másként konzerválható csemegék kitalálására és „gyártására”.

Az alábbi két édes finomság sütés nélkül készül, szépen díszített üvegbe töltve, illetve tálcán vagy alkalomhoz illő dobozkában kínálva ajándékként is nagy örömet szerezhet!

A gesztenye egyike a legnépszerűbb karácsonyi süteménytöltelékeknek, a szépen tálalt gesztenyepüré tejszínhabbal koronázva pedig gyakran az ünnepi lakomák kitűnő záró fogása.

Friss gesztenyéből készülhet töltelék a pulykába, köret vagy desszert is Friss gesztenyéből készülhet töltelék a pulykába, köret vagy desszert is

A gesztenyelekvár nem püré, de a hagyományos, nyáron készített gyümölcslekvárokra sem hasonlít. Inkább egy kellemesen édes, finoman vaníliás, leheletnyi alkohollal kacérkodó aromás krémként lehetne körülírni, ami akár kiskanállal is nassolgatható, de linzerkarikák, piskótatekercsek, palacsinták töltelékeként, pohárkrémek alkotójaként is nagyszerű.
 
A friss gesztenye főzése és tisztítása jelent csak némi kihívást, a többi szinte gyerekjáték – az íze pedig magáért beszél!

Gesztenyelekvár – vaníliával, cseresznyepárlattal

Gesztenyelekvár kis tálon és üvegben – ünnepi hangulatban Gesztenyelekvár kis tálon és üvegben – ünnepi hangulatban

Hozzávalók kb. 3,5 dl lekvárhoz:
50 dkg friss gesztenye
2 dl víz
10 dkg barnacukor
2 teáskanál vanília kivonat (vagy egy rúd vanília kikapart belseje)
2 teáskanál cseresznyepárlat

Elkészítés: A gesztenyéket alaposan megmosom, a csúcsánál mindegyiket kereszt alakban bevágom. Annyi vízzel teszem fel főni, hogy legalább 3-4 ujjnyival ellepje a gesztenyéket. Közepesen erős tűzön nagyjából 1 óra alatt puhára főzöm. A főzővizet leöntöm, majd hideg vizet engedek a megfőtt gesztenyékre, azon melegében megtisztítom, eltávolítva a belső, barna héjat is. Így csak a szép világos színű gyümölcshús marad. A meghámozott gesztenyéket burgonyanyomóval áttöröm.

Egy kisebb edényben cukorszirupot készítek a 2 dl vízből és 10 dkg barnacukorból. Mikor gyöngyözve forr, óvatosan hozzáadom az áttört gesztenyét, majd a vanília kivonatot és a cseresznyepárlatot. Felforralom. A még kissé darabos lekvárt botmixerrel simára dolgozom. Még forrón üvegekbe töltöm.

Megannyi apró gyöngy a forró cukorszirupban Megannyi apró gyöngy a forró cukorszirupban

Hűtőszekrényben 2-3 hétig is tárolható. Ha hosszabb tárolásra készül, érdemes száraz vagy nedves dunsztba tenni a lezárt üvegeket. Kis mennyiségnél azonban kockázatmentesen elkészíthető a fentiek alapján.

A barnacukornak köszönhetően enyhén karamelles, a vaníliától és a cseresznyepárlattól illatos és nagyon aromás finomság lesz a végeredmény, melyben az alkohol már egyáltalán nem érezhető.

A gesztenyelekvárt ajándékként is kiegészítheti, de a gyorsan készülő desszertek sokaságát is színesítheti a szinte bonbonként fogyasztható, apró narancsos rudacska, melynek az előkészületei is rövid időt vesznek igénybe. Sütést nem igényel, a kivitelezése is belefér egy fáradt munkanapot levezető estébe.

Narancsos rudacskák cseresznyekupakkal

Ínycsiklandó, bonbonnak is beillő finomság a narancsos rudacska Ínycsiklandó, bonbonnak is beillő finomság a narancsos rudacska

Hozzávalók kb. 20 darabhoz:
10 dkg kandírozott narancshéj
10 dkg darált mandula (dióval, mogyoróval is helyettesíthető)
5 dkg porcukor
1 közepes méretű nagyon friss tojás fehérje
1 teáskanál narancslikőr (narancslével is helyettesíthető)
20 szem kandírozott cseresznye
5 dkg szeletelt mandula

Elkészítés: A tojásfehérjét enyhén felverem (nem kell habosra!), a kandírozott narancshéjat nagyon apróra vágom. A mandulát ledarálom.

Egy lábosba szórom a mandulát, a narancshéjat és a cukrot, hozzáadom a tojásfehérjét és a narancslikőrt.

Kandírozott narancshéj, darált mandula, porcukor – már csak néhány összetevő hiányzik… Kandírozott narancshéj, darált mandula, porcukor – már csak néhány összetevő hiányzik…

Közepes tűznél állandó kevergetés mellett addig főzöm, amíg fényes masszát nem kapok – ennél a mennyiségnél ez mindössze 5 percet vesz igénybe. Vigyázni kell, mert nagyon könnyen megéghet az alja!

Leveszem a tűzről és rövid ideig hűlni hagyom. Épp csak annyira, hogy a szeletelt mandulákat zsiradék nélkül enyhén meg tudjam pirítani. A pirított mandulát kissé összetöröm, sima felületre borítom. A langyos narancsos mandulamasszából kb. 5 cm hosszú, 1 cm átmérőjű rudakat formálok, megforgatom őket a mandulaforgácsban. Minden rudacska végére egy szem kandírozott cseresznyét biggyesztek – fogyasztás előtt legalább egy órán át hűtőszekrényben dermesztem. Ha ajándékba készül, a jól lehűtött rudacskákat kis fém- vagy papírdobozba csomagolom, az egyes rétegeket sütőpapírral elválasztom egymástól.

A nagyon friss tojásfehérjével készült desszert jól záródó dobozban, hideg helyen akár 1-2 hétig is őrzi állagát.

Egy tálcányi mesésen finom ajándék Egy tálcányi mesésen finom ajándék

A vaníliás-karamelles gesztenyelekvár és a narancsos-mandulás desszertrudacskák olyan ellenállhatatlan, aromás finomságok, melyekkel kis konyhai gyakorlattal és kevés szabadidővel rendelkezők is nagy örömet szerezhetnek mindenkinek, akit szeretnek!  

 

Habliliom

Hozzászólás a cikkhez

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni!

Belépés



Hozzászólások

Összes hozzászólás: 10 db
  • 2011. március 16. 21:39
    Nagyon profi vagy! Örülök, hogy ízlett! :))
  • 2011. március 16. 17:25
    Szia!

    annyira nem voltam szerencsés, mert én hámoztam a gesztenyét, csak nem most, hanem októberben :)) de eszembe nem jutott lemérni az előtte-utána állapotot...
    köszönöm szépen az információt, megjegyzem magamnak!

    ma reggel el is készítettem, nagyon finom lett! azt hiszem még sokszor el fogom készíteni! :)
  • 2011. március 15. 18:49
    Kedves Zgyongy,

    a gesztenye tisztítás után kb. 20%-kal lesz kevesebb, mint héjastól. Ha ilyen szerencsés vagy, hogy ezt a munkát már elvégezte valaki, akkor csak az arányok módosulnak:
    50 dkg tisztított gesztenyéhez:
    2,4-2,5 dl víz
    12 dkg barnacukor
    2,4-2,5 teáskanál vanília kivonat (vagy egy rúd vanília kikapart belseje)
    2,5 teáskanál cseresznyepárlat (el is hagyható)

    Természetesen ha még édesebben szereted, a cukor mennyisége növelhető. Remélem tudtam segíteni és remek lekvárt készítesz! :)

  • 2011. március 15. 11:13
    Sziasztok!
    50 dkg nyers gesztenyéből, kb mennyi pucolt lesz? nekem csak pucoltam van, de mindenképpen ki akarom próbálni a receptet. imádom a gesztenyelekvárt :)
  • 2011. március 7. 16:35
    Kedves Fifone,

    nagyon köszönöm, hogy jelentkeztél! Hidd el, a gesztenylekvár elkészítése tényleg nagyon egyszerű - már ha jó minőségű gesztenyéhez jut az ember, és van türelme a hámozáshoz.... de megéri. Remélem ízleni fog, ha kipróbálod!
  • 2011. március 7. 10:20
    a gesztenyelekvár nagy felfedezés volt, mikor kint éltem olaszországban. első közös nyaralásunkkor, a férjemet is "beavattam". imádta. azóta itthon lesegetem delicatesz üzletekben, több-kevesebb sikerrel. most találtam ezt a cikket. még soha életemben semmilyen lekvárt nem csináltam.
    de meg fogom próbálni, csak még gyűjtöm az energiát.
    azért írok, mert előre köszönöm.
    :)
  • 2010. december 22. 16:18
    Kedves Machiko,

    ha valaki érzékeny a tojásra, természetesen, hagyja ki belőle. Ebben az esetben a végeredmény különbözni fog a receptben ismertetettektől, de elkészíthető egy kicsit több narancslé hozzáadásával (lekvár nem szerepel a hozzávalók között, de nyugodtan lehet kísérletezni vele). Mivel a tojásfehérjének az a szerepe, hogy összefogja a többi anyagot, alaposan le kell majd hűteni, hogy ne essen szét :)
    Mindenki ízlése, kedve és hozzávalói szerint variálhatja!
    Jó étvágyat kívánok hozzá!
    Köszönöm szépen a jó kívánságokat, én is nagyon boldog karácsonyt és új évet kívánok!
  • 2010. december 22. 15:36
    Kedves Habliliom!

    Nagyon szépek ezek a rudacskák, nekem csak a tojásfehérje az, ami aggodalmat okoz! Ha valaki érzékeny a tojásra, neki mit ajánlasz helyette? Esetleg több lekvárt? Vagy valami mást?

    Kellemes Ünnepeket és Boldog Új Évet Kívánok!
    Machiko
  • 2010. december 20. 19:22
    Andi kedves,

    nagyon-nagyon szépen köszönöm! Nagy örömet szerztél, és tőled az elsimerés külön is kitüntetés, hisz annyi fantáziadús finomsággal örvendeztetsz meg mindannyiunkat, hogy minden dicséret megillet!

    Nagyon békés és boldog karácsonyt kívánok én is sok szeretettel - no és persze addig is további csodás recepteket mindenkinek!
  • 2010. december 20. 17:05
    Kedves Habliliom,
    Ez a fincsi narancsos rudacska ott lesz a szilveszteri aprósütik között, mert nemcsak szép, finom, de még mondhatjuk, hogy egészséges is.
    Nagyon ügyes vagy:))
    Kellemes Ünnepeket és Boldog Új Évet Kívánok, ötletekkel és megvalósításokkal telit:))
Hasznos csomag