Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Armagnac, ami brandy, de nem konyak

default user icon
SB
Gyönyörű borostyán szín, telt, gyümölcsös ízek, a brandy, amit vacsora után fogyasztanak.

MI IS AZ ARMAGNAC?

Francia brandy, mely nevét a francia Armagnac régióról kapta. Az armagnac (ejtsd: armanyak) 40-50 százalék körüli alkoholtartalmú, sötétbarna színű ital. Egyszeri desztillálással készül, tölgyfa hordókban érlelik. Édességek mellé vagy étkezés után, 12-18 fokon fogyasztandó, a konyakos pohárhoz hasonló elkeskenyedő pohárban. A 14. századtól készítik, de a 18. századig csak helyben ismerték.

MI A KÜLÖNBSÉG A KONYAK ÉS AZ ARMAGNAC KÖZÖTT?

Egyszerű a válasz. Minden konyak brandy, de nem minden brandy konyak. A konyakot csak Cognac városában készítik. Az armagnac is brandy, de gyengébb, mint a konyak, és a fő különbség, hogy csak egyszer desztillálják, így az alapvető ízek jobban érezhetők. Erősebb ízhatású és sötétebb is, mint a konyak.

ARMAGNAC MINŐSÉG

Az Armagnac minőségvédelmére nagy figyelmet fordítanak. Meghatározott az a négy szőlőfajta, melyből készülhet és az elkészült italt többféle minőségi kritérium szerint osztályozzák. A három csillagos vagy VS Armagnac több, eltérő korú armagnac keverésével készül, melyek közül a legfiatalabb minimum két éves. A VSOP legalább öt évet, az XO legalább hat évet érlelődött. A leghíresebb Armagnac márkák: Marquis de Montesquieu, Chateau Laballe, Chabot, Jeanneau, Darroze.

GASCOGNE, ARMAGNAC – EGY KIS FÖLDRAJZ

Gascogne (ejtsd gaszkóny) történelmi régió Franciaország délnyugati részén terül el, régebben Armagnac tartomány is ide tartozott, ma már nem önálló közigazgatási egység. Viszonylag ritkán lakott része az országnak, lustán vonulnak itt az álmos folyók: Douze, Osse, Midouze, Auzon, kis falvak, várak, távolban a Pireneusok, gyönyörű vidék. Armagnac Bas-Armagnac, Ténaréze ésHaut-Armagnac alrégiókra tagolódik. Gascogne egyik egyik legnagyobb városa Auch, mely híres szülöttéről, D’Artagnan-ról, akit Dumas A három testőr című regényéből ismerünk. Bár a regény fikció, D’Artagnan valóban létezett, 1611-ben született, és igazi neve Charles de Batz volt. Ha erre járunk, ne hagyjuk ki Franciaország egyik leggyönyörűbb, városfallal körülvett aprócska falvacskáját Larressingle-t se. Nem fogunk csalódni.

GASCON GASZTRONÓMIA

Gasztronómiája híres, itt mindenhol kacsát és libát tartanak, a világ egyik legjobb libamájának hazája, és természetesen ez az Armagnac szülőföldje is. Ha itt járunk, ne hagyjuk ki a szőlőlevélbe tekert kecskesajtokat friss bagettel és paradicsommal. A boldogság a réten van című francia vígjátékban, melyet néha adnak itthoni tévécsatornák is, van egy jelenet, melyben a főszereplő egy pohár vizet kér, melyre a válasz: „Ne adjatok neki vizet, megöli. Hol az Armagnac?„

Ha erre járunk, feltétlenül vegyünk tehát egy üveg Armagnac-ot! A konyakokkal ellentétben ezt kistermelőktől is megtehetjük. Ha Vente directe feliratot látunk, ott a helyünk. Salut!

Aki még jobban beleélné magát az Armagnac életérzésbe nézze meg ezeket a francia videókat. Érdemes!

Ezek is érdekelhetnek

Friss