Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Aranyló burgonyás csigák a sütőből

A kemény februári hideg egyelőre alig enyhül odakint, a konyhában pedig mind gyakrabban kerülnek asztalra olyan fogások, amelyek sütőben sülnek.

Ilyenkor különösen jólesnek a tartalmas, sok esetben burgonyával készült, gazdag ízvilágú, melegítő egytálételek. Persze a tavaszt várva valamiképp a friss zöldeket és a színeket is igyekszem az asztalra varázsolni.

A sokféleképp variálható tésztaételek viszonylag gyorsan elkészíthetők, és a sütőt sem kell bekapcsolni hozzájuk, ha azonban burgonyás tésztafélékről van szó, egyszer mindenképp érdemes a sütőhöz folyamodni. Ezúttal azonban nem álltam meg félúton – nem csupán a tésztába kerülő krumpli, de maga a fogás is sütőben nyerte el végső formáját.

A magas szárazanyag-tartalmú burgonyával gyúrt tésztához azért praktikus a főzés helyett a sütést választani, mert így egyáltalán nem vesz fel nedvességet ez a sokoldalúan használható gumós zöldségféle. Ha pedig a forró sütőből kikerült, gyorsan áttört burgonyával némi hűtési idő elteltével már tésztát készítettem, olyan fogást szerettem volna tálalni, ami látványos, nagyon ízletes és saláta is szervírozható mellé.

A pirított hagymával és aszalt paradicsommal töltött tésztából csinos csigák kerekedtek, amelyek tejszínes mártásban sütve aranyló színekben pompáztak az asztalon – a friss rucolához pedig tökmagolajos vinaigrette dukált, hogy teljes legyen a derű.

Az elkészítése egyszerű, gyakorlatilag a sütő dolgozik – csak a logisztikát érdemes bekalkulálni a folyamatokba!

Aranyló burgonyás csigák – rucolasalátával

Hozzávalók egy 24 cm átmérőjű, magas falú kerek sütőformához:

A tésztához:
2-3 db héjában sült burgonya (tisztán mért tömeg: 40 dkg)
10 dkg finomliszt + egy kevés a nyújtáshoz
2 dkg burgonyakeményítő
1 db közepes méretű egész tojás
½ teáskanál só
½ teáskanál frissen reszelt szerecsendió

A töltelékhez:
1 db nagyobbacska salottahagyma
5-6 db napon szárított paradicsom
1 teáskanál szárított oregánó
1 teáskanál olívaolaj
1 nagy csipet só
ízlés szerint: frissen őrölt bors
 
A mártáshoz:
2 db közepes méretű egész tojás
2 dl főzőtejszín
½  teáskanál só
kevés frissen őrölt bors

A rucolasalátához:
15 dkg friss rucola (borsmustárlevél)

Az öntethez:
2 evőkanál vörösborecet
1 evőkanál tökmagolaj
1 evőkanál magos dijoni mustár
½ teáskanál tengeri só   

Elkészítés: A burgonyákat alapos mosást követően 180 fokra előmelegített sütőben 50-55 perc alatt héjastul puhára sütöm. Azon melegében meghámozom, burgonyanyomóval finomra töröm. Amíg hűl, kimérem a lisztet és a burgonyakményítőt, kis tálban enyhén felverem a tojást.

A már langyos összetört burgonyához adom a lisztes keveréket, sózom, szerecsendiót reszelek hozzá – kanállal elkeverem, a közepébe kis mélyedést készítek, ebbe öntöm a tojást. Gyors mozdulatokkal tésztává gyúrom, kisebb golyóvá formálom, és addig pihentetem konyhai hőmérsékleten, amíg a tölteléket elkészítem.

A hagymát finomra kockázom, a paradicsomokat hasonló méretűre aprítom. Kis serpenyőben felforrósítom az olajat, rádobom a hagymát és a paradicsomot, megszórom oregánóval, a paradicsom sótartalmától függően kevés sót és sok borsot adok hozzá. 3-4 perc alatt átpirítom.

Egy magas falú, kerek sütőforma aljára sütőpapírt helyezek – ha nem tapadásmentes a forma, az oldalait kevés vajjal vagy olajjal érdemes megkenni. A sütőt ismét bekapcsolom, ezúttal 175 fokra melegítem elő.

Gyúródeszkára kevés lisztet szórok, nyújtófával ½ cm vastag téglalappá nyújtom a pihentetett burgonyás tésztát, majd egyenlően elosztom a felszínén a pirított hagymás keveréket. A hosszabb végétől indulva szorosan feltekerem. Nagyjából 1 cm vastagon felszeletelem. Az előkészített sütőformába ültetem a csigákat, 25 percre beteszem a sütőbe. Ennyi idő alatt a tészta félig átsül, a teteje enyhén megpirul.

A tojást a tejszínnel, sóval, szerecsendióval kézi habverő segítségével alaposan összekeverem. A félig sült csigákra kanalazom a mártást, és további 25-30 percre visszateszem a sütőbe. Akkor készült el, ha a tejszínes mártás aranyszínű lesz, és a csigák közötti résekben szépen megemelkedik, itt-ott enyhén megpirul.

Amíg a csigák sülnek, a salátához elkészítem az öntetet. Minden hozzávalót csavaros tetejű kis üvegbe kanalazok, alaposan összerázom – tálalásig a hűtőszekrényben tárolom.

A csigákat azon melegében tálalom, a rucolát csak közvetlenül az asztalra kerülés előtt mosom, szárítom és adom hozzá a dresszinget.

Különleges és igencsak ízletes fogás – téli és tavaszváró napokra egyaránt!

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss