Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Aranyló almatorta

Almatortából sokféle létezik, számomra az almatorta fogalma azonban egyenlő a legyezőszerűen kinyílt almaszeletekkel koronázott, aranylóan csillogó desszerttel, amely nem egyszerűen megunhatatlan, hanem egyike volt az első önállóan készített süteményeimnek.

Létezik krémes, omlós tésztával sütött, vagy épp vajas leveles tésztára halmozott almagerezdekkel tűzdelt változat is, meg még vagy százféle. Sok-sok évvel ezelőtt egy akkoriban igencsak újdonságnak számító, gyönyörű színes ételfotókkal felszerelt szakácskönyv címlapján láttam meg azt a ragyogó és igen különlegesnek tűnt almatortát, amely szinte az első pillantástól részét képezi a süteménykollekciómnak. Ha jól emlékszem, gimnáziumi osztálytársamnál néztük a képet és a receptet, aki lelkesen újságolta, hogy ez a sütemény bizony valóban pontosan olyan lesz, ha mi készítjük, mint amilyen a címlapon.

Akkoriban az almás sütemények közül jószerével csak a klasszikus almás pitét és rétest ismertem, teljesen lenyűgözött a csillogó, míves almaszeletek látványa a kerek tortán. Több sem kellett a kíváncsiságomnak és kísérletező kedvemnek, azonnal elkértem a receptet, majd az első adandó alkalommal megsütöttem: a látvány valóban pontosan tükrözte a képen megjelenítetett. Azt azonban nem is sejtettem, hogy mennyire finom!

Azóta persze sokféle recept szerint sütöttem már mindenféle almás süteményt, és a régi (általam sokáig egyetlen eredetinek tekintett) recept is elkallódott, azonban időközben kikísérleteztem a saját verziómat erre a klasszikus, a német kuchenek legjobbjait idéző desszertre. Sőt, nem egyszerűen őrzöm a szintén évekkel ezelőtt kis csíkos kartonlapra kézzel jegyzett receptemet, rajta a többszörös javítás nyomait a mennyiségek és arányok tekintetében, de újabb és újabb változatokat is lejegyeztem az elmúlt évek során. Az őrölt mandulás variáció - azt hiszem - mind közül a legsikeresebb és legízletesebb. Rég nem sütöttem már ilyet, ideje volt hát felfrissíteni az almatortás ízemlékeket!

Aranyló almatorta

Hozzávalók egy 24 cm átmérőjű kapcsos tortaformához:
3-4 db közepes méretű, zamatos alma
10 dkg süteményliszt
5 dkg kukoricakeményítő
5 dkg őrölt mandula
½ csomag sütőpor
1 vaníliarúd kikapart magjai
12,5 dkg vaníliával kevert porcukor
3 db közepes méretű tojás
1 evőkanál barackpálinka
2 evőkanál tej
10 dkg puha vaj
1 csipet só
2 evőkanál szitán áttört házi baracklekvár
½ citrom leve

Elkészítés: Az almákat meghámozom, félbevágom, magházukat eltávolítom. A feleket további 2 szeletre darabolom, majd mindegyiket éles késsel nagyjából 3 mm-enként vékonyan beirdalom. Arra vigyázni kell, hogy ne vágjuk át a szeleteket. Citromlével meglocsolom, hogy megőrizzék színüket.
A sütőt 170 fokra előmelegítem. A tortaforma aljára sütőpapírt terítek, a vajból egy keveset lecsípek, kikenem vele a forma széleit, fátyolnyi liszttel meghintem.    
A többi lisztet, a keményítőt és a mandulát tálba mérem, hozzáadom a sütőport és a sót. Alaposan elkeverem. 
Az egész tojásokat a vaníliával kevert porcukorral és a vaníliarúd magjaival 5-6 perc alatt elektromos habverő segítségével habosra keverem. Folyamatos keverés mellett hozzáadom a puha vajat, majd a pálinkát és a tejet. Végül kanalanként adagolom hozzá a száraz anyagokat.
A krémes, illatos tésztaalap ezzel el is készült.

A formába öntöm, elegyengetem. A beirdalt almaszeleteket elrendezem a tetején. Nem baj, ha nem sikerül szabályosan és precízen beborítani – ez egy igazi házi sütemény, kerüljön rá minél több almaszelet.
Az előmelegített sütőbe helyezem a tortát. Nagyjából 20 perc elteltével egy sütőpapírlapot illesztek a tetejére, hogy ne barnuljon túlságosan a teteje, és további 20-25 percig sütöm. Érdemes tűpróbával ellenőrizni, hogy mindenütt átsüljön a tészta!
Közben bő 2 evőkanál saját készítésű baracklekvárt szitán áttörök.

A már kész, forró sütemény tetejét kenőtoll segítségével szépen áthúzom a baracklekvárral. Így nyeri el aranyló színét, és lesz tökéletesen szaftos az állaga. Rácson hagyom kihűlni.

Szép őszi délutánokon akár a kertben üldögélve is tökéletes desszert, de forró teával, kávéval is remek csemege – nem lehet megunni!

Ezek is érdekelhetnek