Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Aranygaluska torta vanília mártással

default user icon

Hozzávalók

  • 2,5 dl tej
  • 5 dkg cukor
  • 4 dkg friss élesztő
  • 30 dkg liszt
  • 3 db tojássárgája
  • 3 dkg olvasztott vaj
  • 3 csipet só
  • 1 db citrom (reszelt héja)
  • 10 dkg darált dió
  • 10 dkg porcukor
  • A mártáshoz:
  • 1/2 dl tejszín
  • 1 db vaníliarúd
  • 5 db tojássárgája
  • 1/2 dkg cukor

Elkészítés

    1. 1 dl langyos tejjel, a cukorral, az élesztővel és 3 kanál liszttel kovászt készítünk. Közben elkeverjük a tojássárgáját a cukorral és hozzáöntjük a maradék tejet. A lisztet kelesztőtálba szitáljuk, a közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük az anyagokat a kovásszal együtt. Néhány csipet sót adunk hozzá. Jól kidolgozzuk, hogy hólyagos legyen, végül hozzáöntjük az olvasztott vajat, majd újra jól eldolgozzuk. Ha nagyon ragad, adhatunk hozzá kevés lisztet. Langyos helyen kb. 50 percen át kelesztjük.
    2. Amíg kel a tésztánk, összekeverjük a darált diót a porcukorral.
    3. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk és gyengén átgyúrjuk. Egyujjnyi vastagságúra nyújtjuk, majd egy kisebb pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
    4. Egy 26 cm-es tortaformát kikenjük vajjal, majd a kiszaggatott tésztakorongokat vajba forgatjuk és egy réteget belehelyezünk a formába. Bőven meghintjünk cukros dióval, majd újabb réteg vajba forgatott tésztakorong és cukros dió jön, amíg az alapanyagok el nem fogynak. Félretesszük 15-20 percre kelni, majd 170 fokra előmelegített sütőben készre sütjük.
    5. Amíg sül, elkészítjük a vaníliamártást: a tejszínt egy vaníliarúd kikapart magjával és a vanília rúddal forráspontig melegítünk. Közben a tojássárgáját kikeverjük a cukorral, majd lassan hozzáöntjük a forró tejszínt, a vanília rudat eltávolítjuk. A tojásos krémet gőz fölött alacsony hőfokon, állandó kevergetés mellett besűrítjük. Hidegen tálaljuk.

    Pár tipp és trükk a tökéletes aranygaluskához:

    A tésztába az élesztő futtatásához használt cukron kívül ne tegyünk cukrot, mert a cukor lehúzza a kelt tésztát. Sokkal magasabb, levegősebb lesz a tésztánk, ha ezt a tanácsot megfogadjuk! Mivel minden gombócunkat egyenként megfürdetjük cukros dióban, így nem kell attól tartanunk, hogy nem lesz elég édes.

    A tésztadarabok vajfürdőjét semmiképp se hanyagoljuk el! Puhább, foszlósabb lesz így a tésztánk és persze a diós réteg is sokkal-sokkal jobban megtapad a vajas tésztán.

    Tortaformában sütve nemcsak az íze lesz mennyei a sütinknek, hanem a látványa is!

    NÉZD MEG VIDEÓN IS, AHOGY SEGAL VIKTOR ÉS VIDA JÓZSEF SÉFEK ELKÉSZÍTIK az aranygaluska tortát vaníliamártással! >>> 

    A TAKARÉK BISTRO BEMUTATJA: TÁRKONYOS RAGULEVES VADDISZNÓBÓL>>> 

    A TAKARÉK BISTRO BEMUTATJA: AZ IGAZI VARGABÉLES TOKAJIASZÚS EPERÖNTETTEL>>> 

Megjegyzés

A Takarékcsoport ügyfele a nemesvámosi Tekeresvölgyi Családi Birtok, akik 45 magyartarka tehenük friss tejét, kb. 2500 litert dolgoznak fel hétről hétre. Kínálatukban a sajtok mellett a 100% tejszínből készült házi köpült vajat is megtaláljuk, mellyel aranygaluskánk íze tényleg verhetetlen lesz! https://www.tekeresvolgyi.hu
A RECEPT FIZETETT HIRDETÉSI TARTALOM.

MME
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hasonló Receptek

Magazin