Keress receptre vagy hozzávalóra

Így lesz tökéletes az aranygaluska - tippek a tésztagyúrástól a sodóig

A tél a kényeztető kelt tészták időszaka. Ilyenkor jól esik a sütő melege, s a kész, vajban, tojásban gazdag tésztának is van helye a gyomrunkban. Az aranygaluska lényege ugyanis a bőség, mindenből van benne, ami egy édes kelt tésztába van, s nem is kevés.

A tejjel, esetleg tejszínnel, vajjal és tojássárgájával készített édes kelt tészta előállítása egy dagasztó karral rendelkező mixer esetében már könnyedén megvalósítható. Az élesztő sem akkora mumus, mint gondolnánk, ha nem bízunk a tejben való futtatás sikerében, akkor a tésztába szükséges cukormennyiséget porcukorból kimérve, a megfelelő mennyiségű élesztőt hozzáadva is megoldható a dolog. Csupán annyi dolgunk van, hogy a porcukorban elmorzsoljuk a friss élesztőt, s a végeredményül kapott krémes, lágy masszát belekeverjük a tésztához langyosított tejbe, tejszínbe. A cukornak köszönhetően az élesztőnk azonnal dolgozni kezd, így biztos a siker.

Az elkészült tésztát  konyharuhával fedve, vagy nagyobb nejlonzacskóba húzva (az egész keverőtálat bele kell tenni, a zacskó száját összefogni) hagyjuk kelni, majd pogácsaszaggatóval születhetnek a galuskák. A legjobb, ha bő ujjnyi vastagra hagyott tésztából viszonylag kis pogácsákat szaggatunk, így születnek a legszebb rögei az aranygaluskának.

A tészta  csak az egyik rafinéria a dologban, a másik, annak az elhelyezése. Akkor kapjuk a legjobb eredményt, ha a rögöket darabonként megmártjuk olvasztott vajban, mielőtt egymás mellé helyeznénk. Így minden darab könnyedén szét fog gurulni, s a vajnak köszönhetően a szintek közé kerülő cukrozott diót is sokkal jobban felveszi a tészta.

A klasszikus aranygaluskába  cukorral kevert darált dió kerül, de ha valamiért ezzel nem szimpatizálunk vagy a családunkban van aki nem szereti vagy épp allergiás a dióra, akkor nyugodtan kerülhet a tésztába más töltelék is .

Az aranygaluska nem teljes sodó nélkül . A kissé tömény tésztát ezzel a gazdag, vaníliás, citrom- vagy narancshéjtól illatos krémmel tesszük teljessé, ettől fénylik igazán az aranygaluskánk .

ARANYGALUSKA, A DESSZERTEK KIRÁLYNŐJE - TÖBB MINT 20 SZUPER RECEPT >>> 
A TÖKÉLETES KELT TÉSZTA >>> 
A KELT TÉSZTÁK KIRÁLYNŐJE: AZ ARANYGALUSKA >>> 
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Hozzászólások

Magazin