Keress receptre vagy hozzávalóra

Aranygaluska-muffin vaníliasodóval

Hozzávalók

  • 25 dkg liszt
  • 2,5 dkg cukor
  • 2 dkg élesztő
  • 2,5 dkg vaj (+ 5 dkg a kenéshez)
  • 1 db tojás
  • 1,2 dl tej
  • 1 db citrom (reszelt héja)
  • 1 csipetnyi só
  • 20 dkg dió (darált, cukrozott)
  •  
  • A sodóhoz:
  • 5 dl tej
  • 5 dkg cukor
  • 1 rúd vanília (kikapart magja)
  • 6 db tojássárgája
  • 2 ek étkezési keményítő

Elkészítés

    1. Meglangyosítjuk a tejet, belekeverjük a cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Szobahőmérsékleten állni hagyjuk 5 percig, hogy felfusson az élesztő. A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a puha vajat, a tojást és egy csipetnyi sót.
    2. Ha felfutott az élesztő, a lisztre öntjük, és alaposan összegyúrjuk a tésztát a tálban. Lisztezett felületet legalább 8 percen keresztül gyúrjuk, majd egy tálba tesszük, letakarjuk egy konyharuhával, és 30 percig kelni hagyjuk.
    3. A sodóhoz a tojások sárgáját és a cukrot turmixgéppel világosra keverjük, majd beledolgozzuk a keményítőt is. A tejet felforraljuk, és beletesszük a kikapart vaníliamagokat, és finoman megsózzuk. A tejből 3-4 kanállal a cukros sárgájához keverünk, majd folyamatos keverés mellett az egészet a forró tejbe öntjük. Mérsékeljük a lángot, és 1 percig főzzük a krémet. Levesszük a tűzről, majd hagyjuk kihűlni.
    4. A megkelt tésztát gyúródeszkára tesszük, és óvatosan átgyúrjuk, majd lisztezett felületen 1,5 cm magasra nyújtjuk.
    5. Egy 12 lyukú muffinforma mélyedéseit kikenünk vékonyan vajjal. 3-4 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval félhold alakú formákat szaggatunk a tésztából, és a muffinforma mélyedéseibe tesszük. Megszórjuk a cukrozott dióval, majd rászaggatunk még egy réteg tésztát. Ezt is megszórjuk dióval, és a tetejére egy csipetnyi vajat teszünk. Állni hagyjuk 20 percet, majd a 190 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és 18-20 perc alatt készre sütjük. Frissen, a sodóval tálaljuk.

Megjegyzés

Recept és fotó: Baromfi Termék Tanács, Tojásszövetség

MME
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Hasonló Receptek

Magazin