Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A legfinomabb aranygaluska

75 perc
egyszerű
megfizethető
6 adag
Hozzávalók
Allergének
  • Glutén
  • Tojás
  • Tej
  • Diófélék

Elkészítés

  1. 1 dl langyos tejben 1 ek cukrot elkeverünk, majd belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. A liszthez hozzáadjuk a maradék cukrot, egy csipet sót, a tojások sárgáját, a vajat, a maradék 2 dl langyos tejet és végül a felfuttatott élesztőt. Jól összedolgozzuk a tésztát és szobahőmérsékleten, letakarva 1 órát kelesztjük.
  2. A darált dióhoz hozzáadjuk a cukrot és összekeverjük. A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen ujjnyi vastagra nyújtjuk, majd kiszaggatjuk őket. A tésztadarabkákat egyenként az olvasztott vajba mártjuk és vajazott, lisztezett tepsibe szorosan egymás mellé rakjuk őket, majd megszórjuk a cukros dióval. Így rétegezzük míg a hozzávalók el nem fogynak, majd a tetejét is megszórjuk a maradék diós keverékkel és szobahőmérsékleten még 40 percig kelesztjük.
  3. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40-50 percig sütjük. Ha nagyon pirulna a teteje, de a tészta még nem sült meg, takarjuk le alufóliával! Vaníliasodóval tálaljuk, de önmagában is nagyon finom!
Ajánljuk még:

Megjegyzés

A kelt tészták közül nekem személy szerint az aranygaluska az egyik nagy kedvencem. Idő igényes az elkészítése, de megéri a fáradozást! :) Nagyon puha, könnyed a tésztája és a pirított dió, valamint a vaníliasodó a tetején egyszerűen tökéletes párosítás! Magában vagy akár egy kiadós leves után is tökéletes választás! ;) - Ízek a konyhámból

Ezek is érdekelhetnek

Friss