Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Aranygaluska dióval, mákkal és mogyoróval

MME MME
5/5
120 perc
mester
átlagos
4 adag
Hozzávalók

Elkészítés

  1. A tej kis részét felmelegítjük, úgy, hogy langyos legyen, majd belemorzsoljuk az élesztőt és kézzel elkeverjük. A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a barna cukrot, a felfuttatott élesztőt, a 3 tojássárgáját, a narancs reszelt héját, és nagyfejű fakanállal alaposan kidolgozzuk, míg elválik az edény falától. Fóliával légmentesen lezárjuk, és meleg helyen duplájára kelesztjük.
  2. Lisztezett asztalra borítjuk, 2cm vastagra nyújtjuk, apró pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, majd tenyerünkkel az asztalhoz nyomva kis gömböket formázunk belőle.
  3. Kivajazunk kisebb formákat (pl. muffinforma) A tésztagombóckákat olvasztott vajba mártjuk, majd dióba, mogyoróba vagy mákba hempergetjük, és a formákba rakosgatjuk. Készíthetünk külön-külön ízekben, de akár vegyesen is.
  4. 15 percet még kelesztjük, majd 200 fokos sütőben 10-15 perc alatt aranyszínűre sütjük. A mákos változatnál kieemelten figyeljünk, hogy ne égjen meg!
  5. A sodóhoz a tojásokat kerekaljú tálba tesszük, a cukorral és a pezsgővel vízgőz felett folyamatosan verve krémesre sűrítjük.
  6. A megsült aranygaluskát a pezsgősodóval leöntve tálaljuk.

    MÉG TÖBB RECEPT VANÍLIASODÓVAL >>> 

ISTENI NARACSOS RECEPTEK >>> 

Megjegyzés

Őszi Balázs receptje, Győrfi Viki fotója. A recepthez kapcsolódó további fotókat, tippeket és trükköket a Mesterkurzus blogban találsz! - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss