Az aranygaluska recept különlegessége, hogy fehérliszt és cukor nélkül, sültalmakrémmel készül.
A sültalmakrém elkészítéséhez az almákat félbe vágjuk, a szárukat és a csészeleveleiket kivágjuk, majd sütőpapírral bélet tespsire rakjuk, héjukkal lefelé, és 210 fokra előmelegített sütőben, nagyjából 30 perc alatt megsütjük. A kissé meghűlt sült almákat turmixgépbe tesszük, és a legmagasabb fokozaton lepürésítjük.
Az aranygaluska tésztájához a tojások sárgáját kikeverjük a vajjal, majd hozzáadjuk a vaníliarúd kikapart belsejét, a nyírfacukrot, a sót, a szódabikarbónát, a reszelt narancshéjat, a fahéjat és a sültalmakrémet. Ha egynemű lett a keverékünk, hozáadjuk a darált diót, és végül a zablisztet is.
A tojásfehérjéből pici sóval kemény habot készítünk, majd két részben, óvatosan a süteménymasszához forgatjuk.
A tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe töltjük, és a közepesnél kicsit erősebb, kb. 180 fokra előlemelgített sütőben, 35-40 perc alatt készre sütjük.
A vaníliasodó elkészítéséhez egy fém tálban a tojások sárgáját elkeverjük a tejjel, majd vízgőz felett besűrítjük. Amikor sűrűsödni kezd, beledobjuk a vajat, beleszórjuk a nyírfacukrot és a vaníliaőrleményt. Ha elkészült, levesszük a gőzről, majd hozzáadjuk és elkeverjük benne az almapürét is.
A liszt- és cukormentes tésztából evőkanállal galuskákat szaggatunk. A sütiket tányérra halmozzuk, és ízlés szerint meglocsoljuk a vaníliaöntettel.
Nézd meg videón Buday Péter mesterszakács, hogyan készíti a diétás aranygaluska recepjét