Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Aranygaluska almapürével

default user icon
4 3.7/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók az alaptésztához:
  • 1-1,25 dl tej,
  • 3 csapott evőkanál cukor,
  • 3 dkg élesztő,
  • 40 dkg liszt,
  • 1 tojás,
  • 2 tojássárgája,
  • 2 csipetnyi só,
  • 1 csomag vaníliás cukor,
  • 1 citrom reszelt sárga héja,
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • A tészta nyújtásához: liszt
  • Az almapüréhez:
  • 80 dkg alma,
  • 1,5 dl fehérbor,
  • 1 citrom leve,
  • 5 csapott evőkanál cukor,
  • darabka fahéj,
  • 1 csomag vaníliás cukor,
  • 2 szem szegfűszeg

Elkészítés

    Elkészítése: A tésztához a tejet meglangyosítjuk, a cukrot beleszórjuk, az élesztőt belemorzsoljuk. Egy evőkanálnyi lisztet is hozzákeverünk és 15-20 percig pihentetjük. Ezalatt térfogata a duplájára nő. Közben a lisztet tálba töltjük, a közepébe mélyedést nyomunk. Ide kerül a felütött tojás, a tojássárgája, a só, a vaníliás cukor meg a reszelt citromhéj. A fölfuttatott élesztőt ráöntjük és 4-5 percig dagasztjuk, közben apránként az olvasztott vajat is beledolgozzuk. Akkor jó, ha a massza az edény falától elválik. Egy kevés liszttel meghintjük és kb. 30 percig pihentetjük. Ezután belisztezett deszkán a tésztát két részre osztjuk. Egyenként 25 kis „pogácsát” szaggatunk belőle, amiket kissé meggömbölyítünk, olvasztott vajba forgatunk és tepsibe rakosgatunk. Konyharuhával letakarva 40-45 percig kelni hagyjuk. Ezt követően előmelegített sütőben a közepesnél valamivel kisebb lánggal kb. 35 percig sütjük. Ezalatt az almákat meghámozzuk, elnegyedeljük, magházukat kimetsszük. A többi hozzávalót 2 deci vízben fölforraljuk, és az alma cikkeket úgy 15 perc alatt puhára pároljuk benne. Végül a fahéjat meg a szegfűszeget kiemeljük belőle, a gyümölcsöt pedig ízes levével együtt turmixoljuk vagy merülőmixerrel pépesítjük. A kész aranygaluskát a sütőből kivéve olvasztott vajjal meglocsoljuk, porcukorral meghintjük. Melegen, a még ugyancsak meleg alma pürével tálaljuk.

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hozzászólások

1953zseva
Egy receptet keresek, hozzávalók: burgonya, trappista sajt, bacon
szgyon
Sziasztok! Miért kell mindjárt a neve alapján belekötni egy ételbe? Készítsétek el, kóstoljátok meg, aztán akkor tegyétek, ha nem ízlik! Minden jót!
mamika101
Szia! Ennek semmi köze az aranygaluskához. "Galuska "almapürével,ez lenne a jó kifejezés,de minek ezzel kínlódni. Ha már hozzáfog az ember akkor csinál aranygaluskát,esetleg a mártás jó hozzá,de nem biztos. Üdv.Anna
pearl12
Már csak egy kérdésem lenne: hol van ebből az aranygaluska legfontosabb hozzávalója: a cukrozott dió? Ez nem aranygaluska....

Hasonló Receptek

Magazin