Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Aranydurbincs sóban sütve

default user icon
4 4.3/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók 4 személyre:
  • A mártáshoz:
  • 5–5 dkg hámozott, őrölt mandula és mogyoró
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 szárított chilipaprika
  • 2 paradicsom
  • 1 piros húsú paprika
  • 1 evőkanál vörösborecet
  • 7 evőkanál olíva olaj
  • A halhoz:
  • 1 nagy, kb. 1,2 kg súlyú aranydurbincs (aranykeszeg), kibelezve, de pikkelyesen
  • 1 evőkanál olíva olaj a tepsi kikenéséhez
  • 1 tojásfehérje
  • 2 kg durva szemcsés tengeri só
  • 3-3 ágacska rozmaring és kakukkfű

Elkészítés

    Előkészítés: A mandulát és a mogyorót zsiradék nélkül állandó keverés közben 5 percig gyengén megpirítjuk, tányérra borítjuk, hagyjuk kihűlni. A fokhagymát meghámozzuk és felaprítjuk, a chilipaprika magházát kivesszük. A paradicsom héját lehúzzuk, magjait eltávolítjuk, húsát felkockázzuk. A paprikát kimagozzuk, húsát felaprítjuk.
    Elkészítés: A mártáshoz a mandulát, a mogyorót, a fokhagymát, a chilit, a paradicsomot és paprikát az ecettel, fél teáskanál sóval és 2 evőkanál olaj jal mixerben sima krémmé dolgozzuk. Végül lassan hozzáadjuk a többi olaj at is, és addig keverjük, amíg sűrű mártás keletkezik. Sóval, borssal ízesítjük, felhasználásig hideg helyre tesszük. A halat kívül-belül alaposan leöblítjük, és felitatjuk róla a nedvességet. A sütőt 200 Celsius-fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. Mély tepsit vagy nagy sütőformát finoman kikenünk olaj jal. A tojásfehérjét kikeverjük, és alaposan elvegyítjük a sóval. A só egyharmad részét a tepsi aljára szórjuk a hal méretének megfelelő területre. Ráteszünk 1–1 ágacska rozmaringot és kakukkfüvet, majd ráhelyezzük a halat, és a hasába, illetve rá ismét 1–1 fűszernövény ágacskát, aztán beborítjuk a maradék sóval, rányomkodjuk a halra, hogy mindenütt egészen befedje. A sütő középső rácsán kb. 30–35 percig sütjük. Kissé hagyjuk lehűlni, majd feltörjük a sókérget, és a hal bőrével együtt óvatosan eltávolítjuk. A halat filézzük, tányérokra rendezzük, és a mártással, illetve sült burgonyával körítve tálaljuk. Fehér kenyeret kínálhatunk hozzá.

Megjegyzés

Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: kb. 1 óra 15 perc múlva
1 adag: 674 kcal

MME
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hozzászólások

firstlady
Ennek a receptnek főleg a férjem, a nagy keszegező fog igazán örülni, mert megússza a hosszas halpucolást.. Köszönjük.
zoranka
Igazad van, az aranydurbincs horvátul orada, de hívják komarcának is (Sparus aurata). Magyarul aranyfejű tengeri keszegnek is nevezik. Itthon ritkán és drágán, de kapható...
szadesna
Szerintem ez tengeri hal és Orada-nak hívják, vagy olaszul Dorada-nak. Pl. A budagyöngyében lehet kapni, egy vagyonért kilóját. Szuerintem jó hozzá más hal is, de nekem pl. az Orada - azaz aranydurbincs -a kedvencem. (Ha igazam van ezzel a fordítással :-o )
migirimisu
Nagyon jól hangzik, csak az a baj, hogy nem tudom, mi z z aranydurbincs (pedig régóta horgászom), At lenne a kérésem, hogy írjátok már le, milyen hal kell ide, mert aranydurbincs nincs, csak vágó vagy selymes. Keszeg is sok van, de egyik se arany, viszont ismerek aranykárászt....Mi legyen???

Hasonló Receptek

X

Nem ez a legjobb Aranydurbincs sóban sütve recept?


Magazin