Előkészítés: A mandulát és a mogyorót zsiradék nélkül állandó keverés közben 5 percig gyengén megpirítjuk, tányérra borítjuk, hagyjuk kihűlni. A fokhagymát meghámozzuk és felaprítjuk, a chilipaprika magházát kivesszük. A paradicsom héját lehúzzuk, magjait eltávolítjuk, húsát felkockázzuk. A paprikát kimagozzuk, húsát felaprítjuk.
Elkészítés: A mártáshoz a mandulát, a mogyorót, a fokhagymát, a chilit, a paradicsomot és paprikát az ecettel, fél teáskanál sóval és 2 evőkanál olajjal mixerben sima krémmé dolgozzuk. Végül lassan hozzáadjuk a többi olajat is, és addig keverjük, amíg sűrű mártás keletkezik. Sóval, borssal ízesítjük, felhasználásig hideg helyre tesszük. A halat kívül-belül alaposan leöblítjük, és felitatjuk róla a nedvességet. A sütőt 200 Celsius-fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. Mély tepsit vagy nagy sütőformát finoman kikenünk olajjal. A tojásfehérjét kikeverjük, és alaposan elvegyítjük a sóval. A só egyharmad részét a tepsi aljára szórjuk a hal méretének megfelelő területre. Ráteszünk 1–1 ágacska rozmaringot és kakukkfüvet, majd ráhelyezzük a halat, és a hasába, illetve rá ismét 1–1 fűszernövény ágacskát, aztán beborítjuk a maradék sóval, rányomkodjuk a halra, hogy mindenütt egészen befedje. A sütő középső rácsán kb. 30–35 percig sütjük. Kissé hagyjuk lehűlni, majd feltörjük a sókérget, és a hal bőrével együtt óvatosan eltávolítjuk. A halat filézzük, tányérokra rendezzük, és a mártással, illetve sült burgonyával körítve tálaljuk. Fehér kenyeret kínálhatunk hozzá.