Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Arancini paradicsommal és bazsalikommal

Hozzávalók

  • Hozzávalók 20 db dió nagyságú golyóhoz:
  • 10 dkg kerekszemű rizs
  • 2,5 dl zöldségleves
  • 2 db napon szárított paradicsom
  • 1 teáskanál olívaolaj
  • 1 maréknyi friss bazsalikomlevél
  • 1/2 csokor petrezselyemzöld egészen finomra aprítva (vagy 1 púpozott teáskanál szárított)
  • 2-3 dkg sós ricotta sajt (ez a ricotta salata néven kínált sajtféleség viszonylag kevés helyen szerezhető be, helyettesíthető Anikó sajttal is)
  • 2-3 dkg pecorino (ennek híján parmezán vagy grana padano)
  • 1 db közepes méretű tojás
  • 1 teáskanál hideg víz
  • 2 evőkanál finomliszt
  • 2 evőkanál zsemlemorzsa
  • frissen őrölt bors ízlés szerint
  • + olaj a sütéshez

Elkészítés

    Elkészítés: A rizst alaposan megmosom, megszárítom. Egy kisebb lábosban felmelegítem az olívaolajat, rádobom a rizst, néhány másodperc alatt alaposan átforgatom, kissé megpirítom. Ezután felöntöm a levessel, és mérsékelt tűzön, fedő alatt, lassan párolom.

    Közben egészen apróra kockázom a szárított paradicsomot, finomra reszelem a kétféle sajtot, felaprítom a petrezselyemzöldet és nagyobb darabokra vagdosom a bazsalikomleveleket.

    Mikor a rizs már szinte az összes nedvességet magába szívta (kb. 8-10 perc elteltével), hozzáadom a petrezselymet és az aprított paradicsomot, alaposan elkeverem, majd borsozom, és fedő alatt párolom tovább, amíg a rizs majdnem tökéletesen puha lesz, de a nedvességet már magába szívta. Ez kb. további 4-5 percet vesz igénybe. Elzárom a lángot, és kissé hűlni hagyom.

    Amíg hűl, előkészítem a bundázáshoz szükséges kellékeket. A lisztet kis tálba szórom, a tojást 1 teáskanál vízzel kissé felverem, a morzsát egy mélyebb tányérba öntöm.

    A már langyos rizst tálba szedem, hozzáadom a bazsalikomot, valamint a kétféle reszelt sajtot, még egy kevés borssal ízesítem. Sózni azért nem kell, mert a sós ricotta - vagy ennek hiányában az Anikó sajt - egyaránt elég sós, a pecorinóról nem is szólva! Az egészet elkeverem, majd nedves kézzel diónyi golyóbisokat formálok a masszából. Előbb lisztbe, aztán tojásba, végül morzsába forgatom a kis rizsgombócokat.

    Olajat hevítek egy mély serpenyőben, és aranyszínűre sütöm. Azonnal tálalom.

Megjegyzés

A szicíliai arancini hosszú ideig a szegények konyhájának alapfogása volt, ma már sok helyen elterjedt. Nálunk viszonylag kevéssé ismert, pedig nem nehéz az elkészítése, és remek felhasználási módja a maradék rizottónak is.

Habliliom
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hasonló Receptek

Magazin