Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Arab, angol és olasz egyszerre: Málta, a gasztroparadicsom

Málta hamar rabul ejti az utazó szívét: vonzereje egyaránt rejlik mesés kultúrájában, gazdag történelmében és gasztronómiájában.

Elég csak egy pillantást vetni egy máltai étlapra, máris szembetűnik az ország konyhájának sokszínűsége, mely évszázadok alatt formálódott. Így aztán éttermeiben éppúgy megtalálható az angol fish & chips, mint az olasz ravioli vagy az arab édességek.

A rengeteg napsütésnek, a kedvező klímának köszönhetően a törpeállamban és testvérszigetén, Gozón sok gyümölcs és zöldség is terem, melyeket a helyiek előszeretettel használnak fel ételeikben. Jó példa erre a kapuhata, ami egy zöldséges egytálétel vagy a paradicsommal,tojással, juhsajttal készített zöldségleves, az özvegyleves.

Nagy népszerűségnek örvendenek a máltaiak körében a különböző zöldséges, sajtos, halas, húsos vagy tésztás felfújtak is. A ropogós parasztkenyeret, melyet paradicsommal, kapribogyóval és olívaolajjal fogyasztanak, vagy a töltött tésztatáskát, a pastizzit, helyi sörrel (cisk) vagy borral öblítik le.

Aki egyszer is megkóstolta nemzeti ételüknek számító feneket, azaz a fűszeres mártásban készült nyulat, az tudja, miért is számít Málta igazi gasztroparadicsomnak.

Jó tudni, hogy...

- A máltai piacokon mindig frissen kaphatóak a halak és tenger gyümölcsei. A halas pultokon a kard- és a tonhal, illetvea tengeri süllő és pérhalfélék mellett a nemzeti haluknak számító lampukais megtalálható.

- Az útmenti kaktuszfügéket a piacokon árulják. Íze nem annyira különleges, de a belőle készült bajtra likőrt, dzsemet és lekvárt érdemes megkóstolni.

- Nyáron színes, aromás, gyógy- és fűszernövényekből„szőtt” szőnyeg terül elegész Gozón: kakukkfű, rozmaring, bazsalikom,édeskömény, menta és ánizs nő itt.

- Ránézésre olyan, mintha szénsavas fekete tea lenne a köztársaság nemzeti itala, a kinnie. Az alkoholmentes, fanyar üdítő keserű narancsból és 18 különböző fűszerből készül.

- Az apró sziget, Gozó híres gyönyörű csipkéiről, mely ideális szuvenir lehet.

Ezek is érdekelhetnek

Friss