Elég csak egy pillantást vetni egy máltai étlapra, máris szembetűnik az ország konyhájának sokszínűsége, mely évszázadok alatt formálódott. Így aztán éttermeiben éppúgy megtalálható az angol fish & chips, mint az olasz ravioli vagy az arab édességek.
A rengeteg napsütésnek, a kedvező klímának köszönhetően a törpeállamban és testvérszigetén, Gozón sok gyümölcs és zöldség is terem, melyeket a helyiek előszeretettel használnak fel ételeikben. Jó példa erre a kapuhata, ami egy zöldséges egytálétel vagy a paradicsommal,tojással, juhsajttal készített zöldségleves, az özvegyleves.
Nagy népszerűségnek örvendenek a máltaiak körében a különböző zöldséges, sajtos, halas, húsos vagy tésztás felfújtak is. A ropogós parasztkenyeret, melyet paradicsommal, kapribogyóval és olívaolajjal fogyasztanak, vagy a töltött tésztatáskát, a pastizzit, helyi sörrel (cisk) vagy borral öblítik le.
Aki egyszer is megkóstolta nemzeti ételüknek számító feneket, azaz a fűszeres mártásban készült nyulat, az tudja, miért is számít Málta igazi gasztroparadicsomnak.
Jó tudni, hogy...
- A máltai piacokon mindig frissen kaphatóak a halak és tenger gyümölcsei. A halas pultokon a kard- és a tonhal, illetvea tengeri süllő és pérhalfélék mellett a nemzeti haluknak számító lampukais megtalálható.
- Az útmenti kaktuszfügéket a piacokon árulják. Íze nem annyira különleges, de a belőle készült bajtra likőrt, dzsemet és lekvárt érdemes megkóstolni.
- Nyáron színes, aromás, gyógy- és fűszernövényekből„szőtt” szőnyeg terül elegész Gozón: kakukkfű, rozmaring, bazsalikom,édeskömény, menta és ánizs nő itt.
- Ránézésre olyan, mintha szénsavas fekete tea lenne a köztársaság nemzeti itala, a kinnie. Az alkoholmentes, fanyar üdítő keserű narancsból és 18 különböző fűszerből készül.
- Az apró sziget, Gozó híres gyönyörű csipkéiről, mely ideális szuvenir lehet.