Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Aprósütemények a fenyőfára

Egy karácsonyfa mindenképpen szép: ezüstbe, aranyba, rusztikus szalma- vagy színes üvegdíszekbe öltöztetve. Ha mindezt fokozni szeretnéd, készíts házi készítésű, illatos és mutatós díszeket!

Ezek az illatos - és szó szerint ennivaló - díszek igazán különlegessé teszik az ünnepeket! Valójában bármilyen linzert, habkarikát, mézeskalácsot és kekszet feltehetünk a fára, csupán arra kell ügyelnünk, hogy olyan édességeket készítsünk, amelyek "jól tartják" magukat.

Mákos csillagok

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 20 dkg cukor, 2 tojás, 1 csomag sütőpor, 20 dkg darált mák, 15 dkg  margarin

Elkészítés: A hozzávalókat néhány kanál mákos cukor kivételével összegyúrjuk, kinyújtjuk, majd formákkal kiszaggatjuk. Kikent, lisztezett sütőlapra helyezzük, olajjal megkenjük, és a mákos cukorral meghintjük. Közepes lángon sütjük.

Fekete-fehér csillagok

Hozzávalók 40 darabhoz: 15 dkg liszt, 1 tojássárgája, 10 dkg vaj, 5 dkg cukor, 2 teáskanál kakaó, 1 teáskanál tej, 1/2 zacskó vaníliás cukor, késhegynyi sütőpor, néhány csepp rumaroma, csipetnyi só

Elkészítés: A lisztet összegyúrjuk a cukorral, sóval, a sütőporral, a vaníliás cukorral, a vajjal a tojássárgájával és 1 kanál vízzel. A tészta kétharmadába belekeverjük a kakaót, a tejet és a rumaromát. A kétféle tésztát külön-külön műanyag fóliába csomagoljuk és 1 órára hűtőszekrénybe helyezzük. Két fólialap között külön-külön kinyújtjuk. A kakaósból nagyobb, a simából kisebb csillagokat szúrunk ki és egymásra helyezzük. A csillagokat sütőpapírral kibélelt tepsibe fektetjük és 180 fokos sütőben 10-12 percig sütjük.

Mézes puszedli

Hozzávalók: 25 dkg méz, 50 dkg liszt, 12 dkg vaj vagy  margarin, 10 dkg cukor, 1 egész tojás és 2 tojás sárgája, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 1 kávéskanál fahéj, 1 kávéskanál őrölt szegfűszeg, reszelt narancshéj vagy citromhéj

Elkészítés: A megmelegített mézben feloldjuk a vajat, hozzáadjuk a többi alapanyagot és simára gyúrjuk. 5 percre betesszük a hűtőbe. Ha lehűlt, könyen fomázható. 0,5 cm vastagra kinyújtjuk, formákat szaggatunk belőle. 170-180 fokon 12 percig sütjük.
 

Mézes aprósütemény

Hozzávalók: 50 dkg finomliszt, 25 dkg átszitált porcukor, 1 evõkanál õrölt fahéj, tetszés szerint kakaópor, 12 dkg virágméz, 3 egész tojás

Elkészítés: a poranyagokat gyúrótálban összekeverjük, a vízfürdõben forrósított mézet hozzáadjuk, fakanállal jól elkeverjük, majd addig gyúrjuk, míg a tészta a kéztõl és a gyúrótáltól elválik. Két-három napi hûtõben (fölsõ polcon!) való pihentetés után formázható, a formákat zsírozott tepsibe kell helyezni. A tíz percig elõforrósított sütõben, takaréklángon, kb. 8-10 percig sütjük.

Kókuszos habcsók

Hozzávalók: 3 tojásfehérje, 15 dkg finom kristálycukor, 10 dkg kókuszreszelék, 2 teáskanál málnaszörp, 1 evőkanál csokidara, 1 evőkanál tarka cukordara

Előkészítés: A tojásfehérjét kemény habbá verjük, apránként hozzákeverjük a cukrot, majd beleforgatjuk a kókuszreszeléket. Kettévesszük a masszát, a felébe belekeverjük a málnaszörpöt, így kétféle színű habcsókot készítünk.

Elkészítés: 1. A tepsit sütőpapírral kibéleljük, majd egy kanál segítségével halmokat rakunk 2–3 cm-re egymástól, mindkét masszából. A sütőt 150 fokra (gázsütő 2 fokozat) előmelegítjük, és a kis halmocskákat kb. 30 perc alatt megsütjük. Ha megsült, kb. 5 percig hűtjük a tepsiben, majd leszedjük a papírról. A fehér habcsókokat csokidarával, a rózsaszíneket cukordarával szórjuk meg, és ízlésesen tálra rakjuk.

Mandulás habcsók

Hozzávalók: 4 tojásfehérje, 15 dkg mandula, citromlé, 20 dkg cukor, diónyi vaj

Elkészítés: A tojásfehérjét tálba téve gőz fölött verjük habbá a cukorral. Néhány csepp citromlét is keverjünk a masszához. Ha már kemény a hab, vegyük le gőzről, keverjük hozzá óvatosan a durvára őrölt mandulát. Kivajazott sütőlapra halmozzunk a masszából golyóformákat. Alacsony lángon süssük, szárítsuk, míg megrepedezik a teteje. 
 

További receptek >>> 

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss