Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Apró sütőtökös gombócok

2 5/5
30 perc
mester
olcsó
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 50 dkg sütőtök (sütés utáni tisztán mért súly)
  • 10-15 dkg rétesliszt
  • 1 tojásfehérje
  • 1 gerezd fokhagyma
  • kb. 1 teáskanál só
  • 1/2 teáskanál rozmaring
  • 1/2 teáskanál őrölt zsályalevél
  • bors – ízlés szerint
  • A tálaláshoz:
  • 2-3 dkg vaj
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • reszelt kemény sajt (pl. Grana Padano) – ízlés szerint

Elkészítés

Elkészítés: A tököt 190 fokos sütőben kb. 45-50 perc alatt puhára sütöm. Mikor langyosra hűlt, burgonyanyomóval áttöröm.

A tojásfehérjét villával kissé felverem, előkészítek 10 dkg lisztet, de a közelben hagyom a lisztes bödönt, mert a tök víztartalmától függően lehetséges, hogy nagyobb adag kerül majd felhasználásra. A tökpürét egy nagyobb keverőtálba szedem, sózom, fűszerezem, hozzáadom az áttört fokhagymát, majd a kimért lisztet, végül a tojásfehérjét. Ha szerencsém van, további lisztre nincs szükség, mert jól formálható, közepesen lágy masszát kapok. A megfelelő állag egyszerűen kontrollálható: ha sikerül lágy, már épp nem széteső kis diónyi gombócot formálni a masszából, nincs szükség további adalékra, ha nem jár az ember sikerrel, növelni kell a liszt mennyiségét nagyjából addig, míg a 2. képen látható állagot el nem éri. Természetesen annál finomabb lesz a végeredmény, minél nagyobb a tök és minél kisebb a liszt aránya, de ezt jelentős mértékben befolyásolja a sütőtök nedvességtartalma.

A fűszerezésen is lehet menet közben finomítani, ha nagyon karakteres a tök édessége, némi sóval egyensúlyba hozható az ízharmónia.

A masszát néhány percig állni hagyom, ezalatt szilárdul kicsit, s kényelmesen felteszek a tűzhelyre egy nagyobb lábost (ehhez a mennyiséghez min. 2-2,5 literes szükséges) vízzel félig töltve, melybe kevés sót szórok, felforralom.

Amíg a víz forrni kezd, a masszából kis gombócokat formálok. Szépen sorban a forrásban lévő vízbe dobom őket úgy, hogy hagyok helyet a növekedésükre. Egy menetben biztosan nem főzhető ki ez a mennyiség, 2 vagy 3 felvonást igényel. 3-5 perc alatt a kis gombócok feljönnek a víz tetejére, ekkor el is készülnek. Nem szabad túlfőzni őket, mert könnyen megkeményednek.

Szűrőlapáttal egy előre elkészített serpenyőbe szedem, melyben előzőleg kevés olívaolajjal elegyített vajat olvasztottam. Pár pillanat alatt átforgatom őket, és reszelt sajttal meghintve tálalom.

Alternatívaként kínálható:
- kevés olívaolaj-vaj keverékén sütött hagymaszeletek
- tejszínes sajtmártás
- diétás változatban: némi krémes tejföl, natúr joghurt szárított zsályával

Megjegyzés

Azonnal tálalható, a gnocchihoz nagyon hasonló étel. Némi parmezánnal megszórva, de sült hagymával, tejszínnel, joghurttal is nagyon finom. - Habliliom

Ezek is érdekelhetnek

Friss