Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Apró cantuccinik szárított gyümölccsel és mandulával

5 5/5
45 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók 1 nagy gáztepsire elegendő mennyiséghez:
  • 12 dkg finomliszt
  • 6 gr sütőpor (praktikusan: 1/2 csomag)
  • 1 egész tojás (közepes méretű)
  • 7 dkg finom szemű kristálycukor
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 3 dkg puha vaj
  • 1 csipet só
  • 15 dkg egész mandula
  • 5 dkg kandírozott citrushéj
  • 6 szem kandírozott cseresznye apróra vágva
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • 1 korty narancslikőr
  • késhegynyi őrölt fahéj

Elkészítés

Elkészítés: A mandulákat egy sütőpapírral borított tepsin szétterítem, 180 fokra előmelegített sütőben néhány perc alatt enyhén megpirítom – így felszabadul a mandulaszemekben rejlő illóolaj, melynek köszönhetően igen aromás is lesz a végeredmény. A kandírozott cseresznyét felaprítom. A már langyosra hűlt mandulához keverem a citrushéjat és a cseresznyedarabkákat.

Egy nagy gáztepsit sütőpapírral borítok. A sütőt 180 fokra előmelegítem. A lisztet tálba szitálom, hozzáadom a sütőport, összekeverem.

A puha vajat, cukrot, tojást, a narancslikőrt keverőtálba halmozom, hozzáreszelem a citromhéjat, belekeverem a vanília kivonatot, ez egészet fakanállal alaposan kikeverem. Ekkor mehet bele a késhegynyi fahéj, csipet só, majd a sütőporral elegyített liszt. Lágy, piskótára emlékeztető tésztát kapok. Belekanalazom az előkészített mandulás keveréket. A tésztát elfelezem. Az egyik feléből kanállal szép hosszú, kb. 3-4 cm széles csíkot formálok a tepsi egyik felére, majd ugyanígy járok el a tálban maradt maradék tésztával is. A kissé göcsörtös tésztarudakat egy vizes fémkanál hátával kiegyenesítem.

Az előmelegített sütőben 25-30 percet sütöm, de a sütőt nem zárom el. A még puha rudakat deszkára fektetem. A kiemelésnél óvatosan érdemes eljárni, mert könnyen törik. Egy lapos fakanalat csúsztatva a rúd alá azonban ez a baleset megelőzhető.

A rudakat nagyjából 1 cm-es szeletekre vágom, a szeleteket a vágási felületükre fordítva szépen visszarakosgatom a tepsibe (ez a mennyiség szépen ki is tölti a felületet). Visszateszem a forró sütőbe 5 percre, majd minden szeletet átfordítok, hogy a másik oldaluk is szépen megpiruljon, és újabb 5 percet töltenek a sütőben. A ropogós cantuccinikat rácson hagyom kihűlni. Frissességüket akár hetekig őrzik jól záródó dobozban.

Megjegyzés

A sok gyümölcsnek köszönhetően igazi ünnepi ropogtatni való: desszertborokhoz, kávéhoz, teához egyránt kitűnő, de számos pohárkrém kísérőjeként is nagyszerű.

További érdekességeket, recepteket és fotókat Habliliom blogjában találtok! - Habliliom

Ezek is érdekelhetnek

Friss