Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Áprilisi gasztroprogramok

Az áprilisi húsvétnak köszönhetően a hó eleji fesztiválok szinte kivétel nélkül a húsvéti ünnepkörre koncentrálnak. A hónap többi eseménye szintén a tavaszvárás jegyében telik, az ébredő természetben tett túráinkat ügyesen összeköthetjük egyik-másik esemény meglátogatásával.

2015. április 04. Palkonyai húsvétváró, Palkonya
Húsvéti készület a Villányi borvidék legszebb falujában, a 330 lelkes Palkonyán: könnyed tavaszi sétával felkereshető húsvétváró udvarházak, műemlék pincék, családi pincészetek várják alátogatókat. Az útvonal egyes állomásain a vendéglátók finom borokkal, kemencés és grill ételekkel, házi süteményekkel, programokkal készülnek.
www.palkonya.hu

2015. április 04-06. Húsvét a Hortobágyon, Hortobágy
Húsvét hétvégéjének minden napján tárt kapukkal vár mindenkit a Hortobágy. Az egykori Hortobágyon élők fő megélhetését hagyományosan a pásztorkodás, a halászat, pákászat és a kézműveskedés jelentette. A néphagyomány különleges húsvéti szokásról ugyan nem ír, ám mégis a puszta különleges kelléktárat biztosít ennek az ünnepnek. A gémeskutak vizének éltető, tisztító frissessége, idei születésű kecskék, bárányok vidám ugrálása, vadlovak csikóinak nyerítése, hazaérkező madárcsapatok tengernyi sokasága tölti meg élettel a pusztát, a tavaszt.
www.hortobagy.eu

2015. április 04-06. Budapesti bárányfesztivál, Budapest
A rendezvényen felsorakoztatják a legjobb bárányhúsból készült hazai és nemzetközi ételeket, mindezt megfűszerezve minőségi kézműves termékekkel és egyéb húsvéti fogásokkal. A hagyományőrzés mellett a szervezők fontosnak tartják a gasztronómia újabb, modernebb irányzatainak megjelenését is. Az új trendeket követő éttermek és vendéglátósok is kreatív fogásokkal rukkolnak elő. A gasztronómiai élményeken túl a gyermekek ingyenes kézműves foglalkozásokon vehetnek részt mind a három nap során. Húsvétvasárnap a főzőversenyen a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség „Arany Bárány díjjal” jutalmazza a legjobb bárányból készült fogás elkészítőjét.
www.gastrofestival.eu

2015. április 05-06. Húsvét a Budai várban, Budapest
A budai Várban megrendezésre kerülő ünnep egyben kézműves-, népművészeti- és gasztronómiai vásár, amelyet mesterségek bemutatói és valódi hungarikumok fűszereznek. A felnőtteket magyar kézműves borterasszal, hagyományos húsvéti fogásokat készítő látványkonyhákkal és egészséges étkek utcájával várják a szervezők. Húsvét hétfőn elkészül a Budavári Húsvét óriás kalácsa is. Húsvét ünnepét a Hunyadi udvar nagyszínpadán a világzene, népzene, néptánc jeles képviselői teszik teljessé, és a gyerekkoncertek széles választékában a család minden tagja megtalálhatja a kedvencét. Rügyfakasztó vasárnap Gryllus Vilmos nyitja a koncertek sorát, de aznap még meghallgathatjuk a Misztrál Együttes, Palya Bea, a Kolompos, Sebestyén Márta, Andrejszki Judit és Szalóki Ági koncertjét. A hagyományőrző kézműves mesterek különleges műhelybemutatókkal készülnek, a régi mesterséget képviselő tojáspatkolók, tojásírók és festők bemutatói mellett a mézeskalácsból való tojáskészítés titkait és régi mesterségek számtalan fortélyát leshetik meg és akár ki is próbálhatják a látogatók.
www.budavarihusvet.hu

2015. április 05-06. Húsvét a Skanzenben, Szentendre
A szentendrei Skanzenben a múzeum valamennyi szegletében találnak felemelő vagy izgalmas elfoglaltságot. A két nap során minden korosztály megtalálja a kedvére való időtöltést, a népművészek tojást karcolnak, pingálnak és berzselnek, de lesz Szent György-napi kincskeresés és bárányleves kóstoló is.
www.skanzen.hu

2015. április 05-06. Húsvét Noszvajon, Noszvaj
Noszvajon a húsvét vasárnapja a nagy Noszvaji Tojásvadászatot jelenti, hétfőn pedig hagyományos húsvéti vendégvárással készülnek a Gazdaházban és udvarán. Vasárnap a tojáskeresés kerül megrendezésre, amely évek óta nagy kaland mindenkinek, korra, nemre való tekintet nélkül. A tojások keresése közben nem csupán kirándulhatnak a résztvevők, hanem izgalmas nyomozásban és falusi vendégvárás közben gyűjthetnek élményeket. Hétfőn a hagyományoké a főszerep kemencés süteményekkel, néptánccal, zenével, kézműves vásárral, gyerekszínházi előadással, kézműves foglalkozással. A részvevők termelői árakon vásárolhatnak kézműves élelmiszereket.
www.noszvaj.hu

2015. április 06. Falusi húsvét, Sóstófürdő
Húsvéthétfőn folklórprogrammal, hagyományos locsolkodással, utcaszínházzal, kirakodóvásárral és eltérő felekezetek húsvéti asztalait bemutató kamara-kiállításokkal készülnek a szervezők. Lesz tojásfestés, időszaki kiállítás, ismeretterjesztő előadások a szimbólumrendszerekről, a látogatók is süthetnek-főzhetnek.
www.sostofurdo.hu

2015. április 10-12. Kucsmagomba fesztivál, Tatabánya
A szervezők - hagyományteremtő szándékkal – első alkalommal rendezik meg a Kucsmagomba Fesztivált. A Vértes-Gerecse dolomitos kőzete biztosította lúgos kémhatásnak köszönhetően Magyarországon itt jöttek létre a legkiterjedtebb kucsmagomba termőterületek, amelyeken a tavaszi időszakban minden faj megtalálható.
www.napora.hu

2015. április 11. Tavaszi Etyeki piknik, Etyek
Évente négy alkalommal, családiasabb hangulatban találkozhatnak az Újhegyen és a Szépvölgyben hazánk, és ezen belül Etyek gasztronómiai kincseivel. Az adott évszak jellegzetességeit kiemelve megtekinthetőek lesznek a legkiválóbb magyar borászok és gasztronómiai, valamint kézműves kiállítók remekei.
www.etyekipiknik.hu

2015. április 12-13. Hercegi mandulás napok, Vonyarcvashegy
A Hercegi Mandulás Napok elnevezésű programsorozat a keszthelyi Festetics-család hajdani mandulás kertjének szeretne emléket állítani. Vonyarcvashegyen található az egykori Festetics-pince, amelyet ugyancsak helyi kulturális értékként a szervezők szervesen bekapcsoltak a rendezvénybe. A tervezett programban a kulturális műsorok mellett a mandulás receptek versenyét is megrendezik, és különböző művészeti ágaknak is bemutatkozási lehetőséget adnak a szervezők.
www.vonyarcvashegy.hu

2015. április 17-19. Nemzetközi Kisüsti Pálinkafesztivál, Gyula
`Koccintsunk egyszerre, és ürítsük poharainkat a pálinka, mint az egyik legnemesebb hungarikum tiszteletére!` A Kisüsti Pálinkafesztivál alatt színes vásár, szórakoztató programok, gasztronómiai különlegességek és remek hangulat várja a vendégeket Gyulán. A rendezvény mindhárom napja tele lesz színes programokkal: a délelőtti programok javarészt a gyerekeknek szólnak, a kora délutáni, esti koncertek pedig a felnőtteknek szolgálnak kikapcsolódásként. A fesztivál központjában álló pálinkához jól kapcsolhatók a népi hagyományok, táncok, főzőversenyek, böllérkedés és a Pálinka és hungarikum kiállítás is.
www.palinkafesztival.hu

2015. április 17-19. Székesfehérvári Toros és Pálinkafesztivál, Székesfehérvár
Idén még több programmal, jópofa vetélkedőkkel és nyereményekkel készülnek a szervezők. Ismételten számos ismert fellépővel és vetélkedőkkel, finom falatokkal és kiváló pálinka különlegességekkel készülnek a szrvezők.
www.tiszaexpo.hu

2015. április 18-19. Medvehagyma fesztivál, Orfű
A Mecsek ébredező árnyas erdőiben hatalmas területeket képes beborítani ez a barátságos kis növény, melynek íze mennyei és gyógyereje is példás. A gasztronómiában rengeteg módon felhasználható. Az orfűi Medvehagyma Fesztiválon töviről hegyire megismerkedhetünk ezekkel a kulináris fogásokkal. A népszerű gasztronómiai eseményen a csábító illatú medvehagyma és medvehagymás ételek kóstolása mellett gyerekprogramok, vásár, kézművesek, zene, előadások és versenyek várják Orfű látogatóit.
www.orfumuskatli.hu

2015. április 24-26. Nagy Tokaji Borárverés, Sárospatak
Az árverésre csak egyedi tételek kerülhetnek, száraz borok esetében 136 liternyi mennyiségben, a “Nagy Tokaji Borárverés” egyedi címkéjével, de a termelő neve alatt. A legtöbb licitálásra kerülő bor dűlőszelektált tétel, a száraz boroktól egészen az eszenciáig. Mivel a legtöbb tétel kimondottan az árverésre készül el, azokat csak a sikeres vásárló kóstolhatja majd. Ezért találkozunk a tételek iránti felfokozott érdeklődéssel a Michelin-csillagos éttermektől a gyűjtőkön keresztül a kereskedőkig. A Nagy Tokaji Borárverés kitűnő alkalmat nyújt a borvidék és a termelők felfedezéséhez is. Az árverés izgalmai mellett ugyanis dűlőtúrát, az árverésre kerülő tételek vakkóstolását, a Tokaji Tavasz keretein belül szerveződő gálavacsorákat és az új borrendi tagok avatását is kínálja. Így az esemény maga segít Tokaj szerelmeseit összehozni a borvidékkel és a Borlovagrendi tagokkal, akik így együtt tehetnek újabb felfedezéseket, hogy mind jobban megismerjék a terroir alapú nagy borokat.
www.tokajiborlovagrend.hu

2015. április 30-május 03. Pálinka és Mangalica fesztivál, Zalaegerszeg
A fesztivál szervezői idén is nagy hangsúlyt fektetnek a gasztronómia és a kulturális szórakoztató programok ötvözésére. A mintegy 30.000 m2-en megrendezésre kerülő rendezvényen a zenei fellépők mellett sport és kulturális programra is sor kerül. A gyermekekre gondolva vidámpark, játszóházak, ugrálóvárak nyújtanak szórakozási lehetőséget.
https://www.facebook.com/events/1486804711546452

Ezek is érdekelhetnek

Friss